• BIST 9674.91
  • Altın 2504.937
  • Dolar 32.5855
  • Euro 34.8435
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlıkta 'akıllı kart'ı ilk olarak Bolulular kullanacak

Sağlıkta 'akıllı kart'ı ilk olarak Bolulular kullanacak
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Fatih Acar, ''haksız kazanç ve suistimallerin önüne geçmesinin yanı sıra sigortalıların işlemlerini de hızlandıracak Akıllı Kart uygulamasının, Haziran ayında, Bolu'da başlayacağını'' bildirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Fatih Acar, ''haksız kazanç ve suistimallerin önüne geçmesinin yanı sıra sigortalıların işlemlerini de hızlandıracak Akıllı Kart uygulamasının, Haziran ayında, Bolu'da başlayacağını'' bildirdi.

Acar, Platform Adana tarafından düzenlenen ''Sosyal Güvenlik Reformu'' konulu konferansa katılmak üzere geldiği Adana'da, AA muhabirinin sorularını cevaplandırdı. Fatih Acar, 5502 sayılı kanunla devredilen SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığının, yerine kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında yeniden yapılandırıldığını, Sosyal Güvenlik Yasası'nın da gelecek nesillere olan sorumluluk bilinciyle gündeme geldiğini ifade etti.

TBMM'de kabul edilerek, Cumhurbaşkanının onayına sunulan yasanın yürürlüğe girmesi halinde bir ''miladın'' gerçekleşeceğini savunan SGK Başkan Yardımcısı Acar, bu yasanın sadece emeklilik yaşı ile ilgili bölümünün kamu oyunda ön plana çıkarıldığını, oysa yasanın Türkiye'nin geleceği açısından önemli hükümler içerdiğini söyledi.

Acar, Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 4 çalışana bir emekli düşerken Türkiye'de bu oranın 2'de 1'in bile altında kaldığını belirterek, ''Bu yapıyı uzun vadede sürdüremezdik. Bunun yanı sıra sağlık harcamaları da büyük boyutlarda. Suistimaller oldukça fazla. Reforma bu yüzden ihtiyaç duyuldu'' dedi.

-SAĞLIK GİDERLERİ-

SGK) Başkan Yardımcısı Acar, göreve geldikten sonra güçlü bir yapılanmanın yanı sıra sosyal güvenlikteki açıkta önemli bir pay sahibi olan sağlık giderlerini de mercek altına aldıklarını, karşılaştıkları sağlık giderlerinin akıl almaz boyutta olduğunu bildirdi.

''Yaptığımız incelemelerde insan fizyolojisine bile aykırı sağlık faturalarıyla karşılaşıyoruz. Bir kadın yılda 2-3 kez doğum yapabilir mi?'' diyen Acar, uygulamaya geçmeye hazırlanan ''Akılla kart'' ile bu konuda önemli bir mesafe kat edeceklerine inandıklarını söyledi.

Akıllı kartla haksız kazanç ve suistimallerin önüne geçilmesinin yanı sıra sigortalıların işlemlerinin de hızlanacağını belirten Acar, ''Uygulamayı, Haziranda Bolu'da pilot uygulama olarak başlatacağız'' dedi.

Acar, akıllı kartın, sigortada tüm kayıp ve kaçakları önleyeceğini, işlemleri hızlandıracağını ve veri kayıplarını önleyeceğini, uygulamanın gelecek yılın sonuna kadar Türkiye genelinde işler hale gelmesinin hedeflendiğini kaydetti.

-SİGORTADA UZLAŞMA İMKANI-

Kayıt dışı sorununa da dikkati çeken Fatih Acar, bu sorunu cezalandırıcı yöntemlerle değil bilgilendirici ve yol gösterici anlayışla çözmek istediklerini belirterek, ''Maliye sisteminde uzlaşma müessesi olmasına rağmen sigortacılık alanında bulunmuyor. Konu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Sigortacılık alanında da bu müesseseyi getirmeye çalışacağız'' dedi.

Zaman

Bu haber toplam 1956 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim