• BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

'Sağlıkta dönüşüm' için OECD'den acı reçete

'Sağlıkta dönüşüm' için OECD'den acı reçete
Hükümetin yürüttüğü 'sağlıkta dönüşüm programı'nı değerlendiren bir rapor hazırlayan OECD, Türkiye'nin sağlıkta ciddi harcama baskılarıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Hükümetin yürüttüğü 'sağlıkta dönüşüm programı'nı değerlendiren bir rapor hazırlayan OECD, Türkiye'nin sağlıkta ciddi harcama baskılarıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Türkiye'nin sağlık sistemini değerlendiren Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), hükümetin yürüttüğü "sağlıkta dönüşüm programı"nın ilk bulgularını olumlu bulsa da önümüzdeki dönem için çeşitli önerilerde bulundu. "OECD Sağlık Sistemi İncelemeleri Türkiye" adlı raporda yer alan önerilerin büyük kısmını maliyet kısıtlama tedbirleri oluşturdu.
Raporda, maliyet kısıtlama tedbiri olmaksızın sağlık harcamalarını etkin düzeyde gerçekleştirmenin pek mümkün görünmediği 2 senaryo üzerinden açıklandı. Maliyet kısıtlama tedbirleriyle kamu sağlık harcamasının 2011-2033 döneminde GSYİH'daki payının yüzde 1,1 arttığına işaret eden OECD, bu tedbirler söz konusu olmadığında ise bu oranın yüzde 3'e çıkacağını kaydetti. Diğer yandan Türkiye'yi gelecek yıllarda maliyet kısıtlama krizlerine yakalanma riski açısından uyaran OECD, "Gelecekte ekonomik büyüme hızında meydana gelebilecek düşüşler, durumu daha da kötüye götürebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Gidişatın, Türkiye'nin ciddi harcama baskılarıyla karşı karşıya kalacağını gösterdiği kaydedilen OECD raporunda, Türkiye'nin devlet hastaneleri için getirilen sınırlamalarda deneyiminin oluştuğu, bu sınırlamaları özel hastanelerde de uygulaması gerektiği kaydedildi. Raporda aile hekimi sayısındaki yetersizliğin giderilmesi için bu alanda uzmanlaşmaya imkân verecek teşviklerin güçlendirilmesini de öneren OECD, sevk sistemi için aile hekimi sayısı ile bu hizmetin çeşitlilik ile kalitesinde artış gerektiğini kaydetti.

Sağlık projelerine ödül
Sosyal sorumluluk projeleri krizde hız kesmedi. Sağlık Gönüllüleri-Türkiye Derneği Başkanı Oğuz Engiz, her yıl sağlık alanında sosyal sorumluluk projelerini desteklemek amacıyla verdikleri ödüllerin bu yıl da devam ettiğini söyledi. Başvuru süreci devam eden "Sağlıkta Sosyal Sorumluluk Ödülleri 2009"un netlik kazanmaya başlayan aday adayları arasında sektör ayrımı olmaksızın Renault, Unilever, Danone, Doğuş firmalarının yanı sıra Sağlık Bakanlığı, Kızılay, Türk Kardiyoloji Derneği gibi kuruluşlar da bulunuyor.

Bu haber toplam 1693 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim