Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) çalışmalarını değerlendiren akademisyenlerden Kurum'a fiyatlandırma ve kalite konusunda olmak üzere 2 temel eleştiri geldi.
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Mehtap Tatar, SGK'nın sağlıkta maliyetleri nasıl belirlediğinin tam olarak bilinmediğini belirtti. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç ise, maliyet konusunun kalitenin önüne geçtiğini söyledi. Kılıç, hem SGK'nın hem de Sağlık Bakanlığı'nın gündeminde olan ‘sağlık kuruluşlarının sınıflandırılması' konusunda kaliteye ilişkin esaslardan bahsedilmediğine işaret etti.
Cuma günü sektör derneklerince düzenlenen ‘Özel Sağlık Kuruluşlarının Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Konferansı'nda konuşan Prof. Mehtap Tatar, Türkiye'de özel sektörün rolünün sağlıkta dönüşüm programıyla değiştiğini ve dönüm noktasının SGK'nın özel sektörden hizmet almaya başlaması olduğunu belirtti. Özel hastanelerle ayaktan tedavi hizmeti veren özel sağlık kuruluşlarının birbiri ardına açılmaya başlandığını söyleyen Tatar, bu durumun kamunun düzenlemelerinin doğal bir sonucu olduğunu belirtti. Tatar, kamunun bundan etkilenerek bir takım önlemler aldığını hatırlattı. Ancak gelinen noktanın kendileri açısından beklenen bir durul olduğunu söyleyen Tatar, "Sağlık politikasının belirleyicilerinin teorilerden yoksun olmasından kaynaklanan bir durum yaşandı" dedi. Önlemler üzerine ize sektörden düzenlemeden yana olan ve olmayan 2 temel görüşün yükseldiğini söyleyen Tatar, ancak sağlığa müdahalenin olmadığı bir ortamın dünyanın hiçbir ülkesinde söz konusu olamayacağını vurguladı.
BUT fiyatları maliyetin altında
SGK'nın piyasayı düzenleme konusunda çok baskın hale geldiğini de söyleyen Tatar, Kurum'un ödemeler konusunda maliyetleri nasıl belirlediğini tam bilemediklerini belirtti. Buna ilişkin fizik tedavide maliyet ve fiyat karşşılaştırması yapan bir doktora çalışmasına değinen Tatar, bir tedavi türü dışında (fluidoterapi) tüm tedavilerde Maliye Bakanlığı'nın sağlık hizmetlerinin ücretlendirmesini belirleyen Bütçe Uygulama Talimatı (BUT) fiyatlarının gerçek maliyetlerden düşük olduğunu söyledi. Tatar, bir tür ısı tedavisi olan ve az uygulanan ‘fluidoterapi'de devletin ödediği fiyatların gerçek maliyetin 2 katı olduğunu ancak bu tedavi türünün de sağlık kurumunda ayda sadece 6 kez yapıldığını kaydetti.
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç ise, sağlık harcamalarının son yıllarda ciddi biçimde artarak geçen yıl 25 milyar doları aştığını ve bu yıl da 27.6 milyar doların üzerine çıkmasının beklendiğini söyledi. Maliyet konusu öne çıkarken SGK tarafından satınalım hizmetlerinin niteliğine ilişkin bir tanımlamanın henüz yapılmadığını bildiren Kılıç, sağlık kuruluşlarının sınıflandırılmasına ilişkin çalışmalarda da sadece ‘acil hizmet ve tedavi oranı, yatak sayısı, fatura kesintisi' gibi kriterlerden bahsedilmesini eleştirdi. Kılıç, "altyapı, teknoloji, insan kaynağı, yönetim yeterliliği" gibi kaliteye ilişkin kriterlerin de getirilmesi gerektiğini belirtti.
Referans