Katkı payını yetersiz bulan özel sağlık kurumları SSK'lılara hizmet vermekten vazgeçmeye başladı. Ankara'daki özel sağlık kuruluşları, sigortalı hastalara kapılarını kapatmaya hazırlanıyor.
Sağlık Bakanlığı'nın para ödemek istememesi, sosyal güvenlik kurumlarına bağlı hastalara özel sağlık kuruluşlarının kapısının kapanmasına yol açıyor, İstanbul'da bulunan Özel Amerikan Hastanesi, SSK'lılara kapılarını kapattı, 7 hastane de sırada.
Özel hastaneler, SSK'yla anlaşma imzalamalarına rağmen, kurum hastalarından, en fazla yüzde 20 fark alınabileceğine ilişkin karar nedeniyle zorda. Özel hastaneler, "SSK'dan alınan para hizmet maliyetini karşılamıyor" gerekçesiyle 20 YTL'den başlayıp, 70 YTL'ye kadar fark ücreti talep ediyor. Bu paranın tahsilatında da zorluklar yaşayan Özel Amerikan Hastanesi yönetimi, "SSK'lılara hizmet vermeyelim, sadece özel hastane olalım" kararıyla, SSK'lı hastalara bakılmayacağını açıkladı. Haziran'da Sosyal Güvenlik Kurumu ile masaya oturacak Medikal Park, Bayındır Hastanesi, Florence Nightingale, Güven Hastanesi, Hisar Incontinental Hastanesi, International Hospital, Kent Hastanesi, Memorial Hastanesi ve Mesa Hastanesi, Acıbadem, Alman Hastanesi ve Anadolu Grubu'nun da anlaşmayı iptal edeceği ve SSK'lı hastalara hizmet vermeyeceği belirtiliyor.
Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı Leyla Ezgi ise "Devlet, özel hastanelere para vermek istemiyor. Özel hastaneler de parasız iş yapmıyor. Olan vatandaşa oluyor" dedi.
Sağlık Kuruluşları Derneği (ASKD) Başkanı Dr. Raif Kaya, İstanbul'da alınan kararın kendileri için sürpriz olmadığını kaydetti, "özel hastanelerin yüzde 20 katkı payıyla SSK'lı hastalara bakmaları mümkün değil" diyen Kaya, şunları söyledi:
"Sağlık Bakanlığı, halkla bizi karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Biz elbette halkın sağlık ve tedavi alma hakkına karşı değiliz. Rakamların kurtardığı yere kadar fark ücreti alınmıyor. Sayın Bakan, 'VIP ve özel hizmet gibi durumları bir kenara bırakın, hizmet kalitesini düşürün' diyor. Devlet hastanelerinde, özellerin hizmet kalitesini tutturamadıkları için bizi, devlet hastanesi kalitesine indirmeye çalışıyorlar. Devlet hastanelerine sağladıkları maddi desteği bize de versinler, SSK'yla anlaşmamızı sürdürelim."
Kaya, "Umarım akıllarını başlarına alırlar. 2003'te başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Projesi'yle, toplum sağlıkta kaliteli hizmetin farkına vardı. Şimdi 'Sağlıkta Geri Dönüşüm Projesi'ni uygulamaya çalışıyorlar" dedi.