• BIST 9693.46
  • Altın 2505.209
  • Dolar 32.5793
  • Euro 34.764
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlıkta katkı payı artmalı

Sağlıkta katkı payı artmalı
Özel hastanelerin SGK’lılardan aldığı katkı payının artırılması tartışmalarına MÜSİAD da katıldı. Katkı payındaki yüzde 30’luk sınır nedeniyle hastanelerin krize girdiğini belirten MÜSİAD yüzde 100 önerdi.

Özel hastanelerin SGK’lılardan aldığı katkı payının artırılması tartışmalarına MÜSİAD da katıldı. Katkı payındaki yüzde 30’luk sınır nedeniyle hastanelerin krize girdiğini belirten MÜSİAD yüzde 100 önerdi.

ÖZEL sağlık kuruluşlarının vatandaştan aldığı yüzde 30 katkı payının artırılması yönündeki tartışmalara Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği de (MÜSİAD) bir raporla katıldı. MÜSİAD tarafından hazırlanan ‘Sağlık Sektörü 2008 Yılı Değerlendirme’ raporunda ‘Hastadan en fazla yüzde 30 fark alınabilmesi uygulamasının devreye girmesiyle özel sağlık kuruluşlarının ekonomik krize girdiği’ belirtildi. ‘Uygulamaya konmuş olan yüzde 30 fark uygulaması artık anlamsızdır ve yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir’ denilen raporda yüzde 30 fark ücreti uygulamasının acilen Bakanlar Kurulu’nun belirlediği yüzde 100’e çıkarılması önerildi. Raporda, orta vadede ise sınırlamanın tamamen kaldırılması veya hastane mutabakatıyla belirlenmesi gerektiği belirtildi. Özel sağlık kuruluşları, vatandaşa verdiği hizmet masrafının tamamını Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alıyor. Kuruluş ayrıca hastadan bu masrafın yüzde 30’una kadarını da talep edebiliyor.

YÜZDE 75 İÇİN ÇALIŞILIYOR


MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Genişletilmiş İstişare Toplantısı dün düzenledi. Özel hastaneler sorularını Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu ve Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakkı Yeşilyurt’a iletti. Özellikle yüzde 30 fark sınırlamasının sektörü mağdur ettiğine işaret eden sağlık kuruluşu, 10 TL katılım payı alınmasının özel hastanelere başvuruları azalttığını belirtti. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakkı Yeşilyurt da yüzde 30’luk sınırın, hastane maliyet sınıflandırması yapıldıktan sonra yüzde 70-75’lere kadar yükseltilmesinin mümkün olabileceğini, buna ilişkin çalışmaların sürdüğünü söyledi. AA

‘Kimse 1 Şubat’ta ilaçsız kalmaz’

ÇALIŞMA Bakanı Faruk Çelik’in ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Vekili Dr. Sami Türkoğlu, eczacılarla anlaşılmazsa yasal düzenleme yapılacağı ve 1 Şubat’ta vatandaşın ilaçsız bırakılmayacağını söyledi. MÜSİAD’ın düzenlediği panelde konuşan Türkoğul eczacılarla anlaşmak için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade ederek ‘Ancak sorun 1 Şubat’a kadar çözülmezse, devlet, vatandaşının ilaca ulaşması için kanun değişikliği de dahil, ne gerekiyorsa onu yapar’ dedi.

İNDİRİM YANSITILMIYOR

ECZACILARIN sadece ilaç fabrikalarının yaptığı indirimi satışa yansıttığını, indirim durumunda kendi paylarından bunu fiyata yansıtmadıklarını ifade eden Türkoğlu, bu noktada da sıkıntı bulunduğunu kaydetti. Türkoğlu ‘Hasta katkı paylarının eczacılar tarafından tahsili konusunda da anlaşmazlık var’ dedi.

Vardan: Sorunlar yeni yatırımları engelliyor

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da Türkiye’de son yıllarda sağlık politikalarında çok ciddi ve köklü bir değişim-dönüşüm başlatıldığını söyledi. ‘Sağlık hizmetlerinin sunum kalitesini artırmaya yönelim bu adımlarla birlikte, bazı alanlarda sorunlar olduğu da bilinen bir gerçektir’ diyen Vardan, şunları söyledi: ‘Özel sağlık merkezlerinin yaptığı muayenelerden kesilen katkı paylarındaki farklılıklar, kısa zaman aralıklarıyla değişen mevzuat uygulamaları, hastanelerde cihaz alım ihalelerinde karşılaşılan sorunlar, eczacıların, özel tıp merkezlerinin ve özel dal merkezlerinin yaşadığı sorunlar, sektöre yeni yatırımları engellemektedir.’ MÜSİAD Başkanı Vardan, özel sağlık sektöründe çok büyük yatırımların Türkiye’yi beklediğini belirterek ‘Çevre ülkelerden gelen hasta akışı yatırımları tetikleyecektir’ dedi.

Bu haber toplam 2140 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim