• BIST 9681.11
  • Altın 2943.348
  • Dolar 34.71
  • Euro 36.563
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 12 °C

Sağlıkta Kemer Sıkılıyor

Sağlıkta Kemer Sıkılıyor
Yılın ilk yarısında 13 kat artan bütçe açığını kapatma formülü arayan hükümet vergi artışlarının ardından eşdeğer ilaç uygulamasındaki ödeme miktarlarını düşürdü.

Yılın ilk yarısında 13 kat artan bütçe açığını kapatma formülü arayan hükümet vergi artışlarının ardından eşdeğer ilaç uygulamasındaki ödeme miktarlarını düşürdü.

Bütçe açığını kapatmak için vergi atışlarına giden hükümet, sağlıkta da kemer sıktı. Maliye Bakanlığı, eşdeğer ilaç uygulamasında değişikliğe gitti. Bugüne kadar devlet en ucuz ilacın yüzde 22 fazlasına kadarını öderken, yeni düzenlemeyle bu oran yüzde 15’e çekildi. Yurtdışından getirilecek ilaçlar için de geçerli olacak uygulamayla vatandaşın cebinden çıkacak sağlık harcaması miktarı artacak. Söz konusu uygulamanın yılda yaklaşık 150-200 milyon TL’lik tasarruf getireceği hesaplanıyor.

Yılın ilk yarısında geçen yıla göre 13 kat artarak 23.2 milyar liraya yükselen bütçe açığı, Maliye Bakanlığı’nı tedbir almaya itti. Maliye Bakanlığı’nın, Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tebliğin, Geri Ödeme Açısından Eşdeğer İlaç Uygulaması başlığında yapılan değişiklik çerçevesinde, “kurumların eşdeğer ilaç bedellerinin ödenmesinde en ucuz ilacın yüzde 22 fazlasına kadarının dikkate alınması” şeklinde olan hükmü, “yüzde 15 fazlasına kadarının” olarak değiştirdi.

1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek
Buna göre, eczacılar tarafından fatura hazırlanırken eşdeğer ilaçlara ilişkin yüzde 22 olan üst sınırı yüzde 15 olarak uygulanacak. Eşdeğer ilaç gruplarından her birinde bulunan en ucuz fiyata yüzde 15 ilave edilerek o gruptaki ilaçlar için ödenebilecek azami birim bedel bulunacak. Böylece daha önce eşdeğeri bulunmasına rağmen farklı bir ilacı almak isteyen hasta kendi cebinden daha fazla fark ödemek zorunda kalacak. Yani devlet bu hastanın ilaç bedeli için yüzde 7 daha az ödeme yapacak. Değişiklik 1 Ağustos itibarıyla yürürlüğe girecek.

İthalde de geçerli
Tebliğle yurtdışından getirilecek ilaçlarda da düzenlemeye gidildi. Düzenlemeye, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca fiyatları güncellenen ve ithal ilaç provizyon sisteminde kaydı bulunmayan ilaçların onaylanan fiyatlarının Yurtdışı İlaç Fiyat Listesi’nde belirtileceği yönünde bir ekleme yapıldı. Buna göre, eşdeğer ilaçlara ilişkin fiyat düzenlemeleri Haziran 2009’dan geçerli olmak üzere yurtdışından getirilecek ilaçların ödemelerinde de geçerli olacak.

‘Halk cebinden verecek, eczacı zarar edecek’

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör yapılan yeni düzenlemenin sıklıkla reçetelendirilen 300 ilacı etkileyeceğini söyledi. Güngör şöyle konuştu:
“300 ilacın fiyatı eşdeğer bandın sınırında. Üretici şirketler ya bu ilaçların fiyatlarını geri çekecek ya da iskonto bedellerini yükseltecek. Yoksa ürünün satışı tartışmalı hale gelecek. Farkı ödeyen halk mağdur olacak. 300 ilacın fiyatı düşmezse ilaçların reçetelendirilme ve kullanım oranları gerileyebilir.”
Güngör, uygulamanın eczacıya zararlarını ise şöyle anlattı:
“Fiyatlar geri çekilmediğinde eczacının raf zararı olacak. Çünkü 300 ilaç ciddi bir rakam. Zaten ekonomik olarak zor günler yaşayan eczacı bir de bunu cebinden finanse edecek. Fiyatların geri çekilmesi durumunda 45 günlük bir uyum süreci var. Bu sürede eczacı malını eritirken doğan fark firmalar tarafından faturaya yansıtılmıyor. Ama buna tüm firmalar uymuyor.”

Eczacı Sendikası, SGK’ya ihtarname gönderdi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), üyelerinin nisan ayı faturalarının ödenmesinde gecikme yaşandığı gerekçesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na noter aracılığıyla ihtarname gönderdi. TEİS’ten yapılan açıklamada, kanuna göre fatura bedelinin tamamının fatura teslim tarihinden itibaren 60 gün içinde sağlık hizmet sunucularına avans olarak ödenmesi gerektiği belirtildi.
Nisan ayı fatura bedellerinin 14 Temmuz’a kadar yatırılması gerekirken hâlâ ödenmediği öne sürülen açıklamada, şubat ayına ait fatura bedellerinin ise 62. ve 66. günde ödendiği iddia edildi. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “Her fatura ödeme döneminde aynı stresi yaşamaktan yorulduk” dedi.

objektifhaber.com

Bu haber toplam 1864 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim