• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 20 °C

Sağlıkta Reform Öncesine Dönüş

Sağlıkta Reform Öncesine Dönüş
Sağlık sistemini ilgilendiren çok önemli kararların arifesindeyiz. Sistem öyle veya böyle yürüyecektir. Ancak şu çok açık ki, sağlık sektörünün yakın zamana kadar gerek istihdam ve gerekse karlılık yönünden bu kadar güçlü olmasına sebep olan SGK, işin fin

Sağlık sistemini ilgilendiren çok önemli kararların arifesindeyiz. Sistem öyle veya böyle yürüyecektir. Ancak şu çok açık ki, sağlık sektörünün yakın zamana kadar gerek istihdam ve gerekse karlılık yönünden bu kadar güçlü olmasına sebep olan SGK, işin finansal kısmındaki desteğini artık büyük bir hızla geri çekmekte.

Global bütçe oynamaları dışında değişik kesintilerle bu geri çekme daha da ivme kazanacak gibi. Hem hasta hem de hizmet sunucuları yönünden herkesin kendi yağında kavrulacağı ve o ünlü sağlık reformlarından önceki döneme doğru tam sürat gidiyoruz. Bunun sonuçlarının aşağıdaki biçimde olacağı açıktır:

1) Varlığını SGK’dan gelecek paraya dayayan merkezler için sondan bir önceki noktadır bu. Özellikle doyurucu bir fark ücreti alma konusunda hem mevzuat hem de bölgesel ekonomik engelleri olan tıp ve dal merkezleri için. İster kendiliğinden oluyor deyin, ister bilinçli şekilde yapılıyor deyin, SGK ile çalışmak merkezlerin ufaklığı ile doğru orantılı olarak ateşten gömlek haline gelmiş durumda.

2) SGK ile çalışan büyük merkezler için ise SGK’dan gelecek paranın azalmasına bağlı olarak kar marjlarındaki azalma dışında fazla bir şey değişmeyecektir. Fark ücreti tavanının % 70 veya 100 olacak olması bunlar için fazla bir şey değiştirmeyecektir. Çünkü %30 limitine zaten riayet etmiyorlardı. SGK’dan gelen para düşeceği için şimdi de yüzde 100’e riayet etmeyecekler. Göz yumuyor denilmesin diye SGK bunları senede bir dolaşıp yine her birine 50şer bin lira ceza kesecek ama sistem böyle yürümeye devam edecektir, hiç kendimizi kandırmayalım.

3) SGK ile çalışan merkezler için, özel de olsalar “Özel Devlet Hastanesi veya Kliniği” demek yanlış olmayacaktır. “Ya finans ya kalite” olarak özetlenebilecek zehirli açmazdan SGK anlaşmalı hiçbir merkezin yakasını kurtarması mümkün değil. Bu merkezlerdeki zaten bozulmuş olan hasta bakım kalitesi daha da aksayacak, kazanmak için az zamanda daha çok hasta bakma zorunluluğu, buraları da 5 dakikada bir hasta bakılan devlet hastanesi polikliniğine çevirecektir.

4) Aksayan SGK finansmanından elbette SUT bedelleri de nasibini alacaktır. Kamudaki performans ücretleri de hedef tahtasına konulup orasından burasından budanacaktır. Doktorlar tam gün yasası nedeniyle artık eskisi gibi orada burada ek iş yapamayacak, artık ellerindeki tüm kartları kaybettikleri için bu performans budanmasına ses de çıkaramayacaklardır.

5) Şartların böyle ağırlaşması ve tam gün yasası nedeniyle, kamudaki ve SGK anlaşmalı hizmet sunan özel merkezlerdeki doktorlarda SGK sisteminden çıkıp fark ücretlerine eşit muayene ücretleriyle müstakil çalışma eğilimi doğacaktır. Bir noktadan sonra kamuda ve SGK anlaşmalı merkezlerde bu sancı iyice belirgin hale gelecek ve o ünlü 15 Şubat genelgesinin bir benzeri bu sefer özel muayenehane ve klinikler için çıkarılacaktır. Yani istenilen yere muayenehane de açılamayacak, bu da izne bağlanacaktır (Bu konu şu an tasarı halinde, dediklerimi bir kenara yazın ve böyle bir düşünceniz varsa şimdiden elinizi çabuk tutun!)

Dr. C.Turan, İstanbul

Bu haber toplam 2037 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim