• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlıkta tasarruf paketinden bir kez daha ilaç çıktı

Sağlıkta tasarruf paketinden bir kez daha ilaç çıktı
Raflarındaki ilaçları sürekli bedelsiz olarak kamulaştırılan eczanelerin, yeni açılan tasarruf paketinden de nasibini fazlasıyla aldığını belirten Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gümüşel, “Eczacılar mesleklerini i

Raflarındaki ilaçları sürekli bedelsiz olarak kamulaştırılan eczanelerin, yeni açılan tasarruf paketinden de nasibini fazlasıyla aldığını belirten Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gümüşel, “Eczacılar mesleklerini icra etmek istiyor” diye konuştu.

Gümüşel 18 Eylül’de yayımlanan Maliye Bakanlığı ve SGK genelgeleri ile, yıllardır kamu kurum iskontolarının eczane faturaları üzerinden yapılmasına karşı çıkan eczacıların, iskontoların yüzde 11’den yüzde 24‘lere çıkması sebebiyle raflarındaki ilaçlardan yüzde 13 oranında yeni bir zarara uğrayacaklarını bildirdi.

Gümüşel, yine aynı genelge ile bu yılın başında SGK ile yapılan protokol görüşmeleri sırasında muayene katılım paylarının tahsilatını yapmak istemediklerini ısrarla gündeme getiren eczacıların, bu işin hiç olmazsa özel hastaneler kısmından kurtulmuşken, şimdi yeniden bu tahsilatları yapmaya mecbur bırakılmalarının kabul edilebilir bir durum olmadığını da belirtti.

Geçiş süresi yetersiz

Resmi Gazete’de yayımlanan İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki değişiklikle, daha önce orijinal ilacın yüzde 80’i oranında fiyat alabilen jenerik ilaçlarda bu oranın en fazla yüzde 60 olarak uygulanacağını belirten Gümüşel, bu uygulamanın 45 gün sonra başlayacağını ve yeni uygulama ile sadece jenerik ilaçların fiyatlarında 45 gün sonradan geçerli olmak üzere yüzde 20’lik bir indirim yaşanacağını bildirdi.

Kararnamede yer alan 45 günlük geçiş süresi doğru uygulanmaz ise eczane stoklarında aynı oranda kayıpların kaçınılmaz olacağını vurgulayan Gümüşel, “Bu süre, pek çok eczacı için yetersiz bir süre. Eczanelerin bedelsiz kamulaştırılması giderek hızlandı ve pek çok eczacı mesleğini yapamaz hale geldi.

Son gelişmelerin kendilerini bu kadar sıkıntıya sokmasını sadece hükümetin “Ben yaptım oldu” tavrına bağlamadığını ifade eden Gümüşel, Meslek Örgütünün bu olaylar karşısında pasif davranışı ve Türkiye genelinde yapılan Eczacı Odası seçimlerinin ortaya çıkardığı rehavet ortamının da payı olduğunu söyledi.

Hürriyet

Bu haber toplam 1834 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim