• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlıkta vurgun bitmiyor

Sağlıkta vurgun bitmiyor
Sağlık sistemindeki usulsüzlükler bitmek bilmiyor. Hastalarda ilaç deneyip üzerine para aldılar

Sağlık sistemindeki usulsüzlükler bitmek bilmiyor. Hastalarda ilaç deneyip üzerine para aldılar

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Ares adlı şirketin İzmir ve çevresindeki 12 tedavi merkezinde gönüllü hastalar üzerinde ilaç denemeleri yapıp, ilaçların parasını da devlete fatura ettiğini ortaya çıkardı

Sağlık sistemindeki usulsüzlükler bitmek bilmiyor. Ares Danışmanlık Sağlık Tanıtım Şirketi tarafından İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi ile İzmir ve çevresindeki 11 tedavi merkezinde, hastalar üzerinde yapılan ilaç denemelerinde, ilaçların parasının devlete ödettirildiği ortaya çıktı. 


Oysa Sağlık Bakanlığı’nın “İyi Klinik Uygulamaları Klavuzu”na göre, firmalar ilaçların denenmesi için gönüllü hastalar üzerinde çalışma yaparken, kullandıkları ilaçları kendileri karşılamak zorunda. Ancak Ares Şirketi, hastalar üzerinde ilaçlarını denerken, ilaçların faturasını da sosyal güvenlik kurumlarına kesti. Devletin bu olaydan zararı 3.5 milyon YTL oldu.
Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun raporu, Ares şirketinin “Elite-Symphony Faz IV. Klinik Çalışma” sırasında kullanılan ilaçları SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’lu hastalara faturalandırdığını ortaya çıkardı. Sponsor firma olan Ares, hastalarda kullandığı Cell-Cept, Neoral Sandimmune, Deltacortril, Prograf ve Rapamune isimli ilaçları hastalar üzerinde denerken, bir yandan da ilaçların parasını Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK’lı hastaların kurumlarına faturalandırıldı. Böylece 2.2 milyon YTL SSK, 524 bin YTL Emekli Sandığı, 799 Bağ-Kur’dan olmak üzere toplam 3.5 milyon YTL zarar ortaya çıktı.
Teftiş Kurulu, zararın ödenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun harekete geçmesini sağladı. Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri de olayla ilgili soruşturma yaparak, usulsüzlüğü teyit etti. Başbakanlık Teftiş Kurulu, devletin zararının biran önce giderilmesini, 3.5 milyon YTL’nin biran önce Ares şirketinden tahsil edilmesini istedi.

FAZ- 4 NEDİR?

Ruhsat almış ilaçlar için geniş amaçlı pazarlama sonrası izleme çalışması yapılır. Bu çalışmaların ana amacı “uzun süreli güvenilirlik” verilerinin toplanmasıdır. Çalışmasının diğer amaçları ise şöyle: İlacın etkinliğinin daha geniş hasta gruplarında gösterilmesi. Ender rastlanan etkilerinin belirlenmesi. İlacın kullanımının ekonomik boyutlarının incelenmesi.

Bu haber toplam 1550 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim