• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Sağlıkta yeni düzenlemeler yatırım hızını kesecek

Sağlıkta yeni düzenlemeler yatırım hızını kesecek
Yılbaşından bu yana hükümetin birbiri ardına çıkardığı "fark ücrette yüzde 30 sınırı ve planlama" gibi yasal düzenlemelerden yakınan özel sağlık kuruluşları, buna rağmen yatırımda hız kesmedi. Sektörün ocak-haziran döneminde aldığı Hazine yatırım teşvik b

Yılbaşından bu yana hükümetin birbiri ardına çıkardığı "fark ücrette yüzde 30 sınırı ve planlama" gibi yasal düzenlemelerden yakınan özel sağlık kuruluşları, buna rağmen yatırımda hız kesmedi. Sektörün ocak-haziran döneminde aldığı Hazine yatırım teşvik belgesi sayısı, geçen yıl 65 iken bu yıl 61 oldu.

Sektör temsilcileri, bu sınırlı düşüşün sektörün yatırım için halen cazip olduğu anlamına gelmediğini ve bunda daha önce başlayan projelerin etkili olduğunu belirtti.

Eskişehir'de 100 yataklı hastane yapmak için teşvik belgesi alan Özel Ümit Sağlık Merkezi AŞ'den Finans Müdürü Alpay Alacan, "Projeye 2006'da başladık. Şu anki koşullarda yatırım yapıp yapmamayı bir kez daha düşünmemiz gerekirdi" dedi. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım ise sektörün tepki gösterdiği son düzenlemelerin etkisinin seneye gözleneceğini ve o zaman teşvik belgesi sayısının 10-15'e bile düşebileceğini savundu. Bu yılki sağlık projelerinin yatırım tutarlarında ise geçen yıla oranla belirgin bir düşüş var.
 
7 branşta anlaşma olacak
Referans'ın sorularını yanıtlayan Yıldırım, daha önceden alınmış ve uzun süredir bekleyen teşvik belgeleri nedeniyle belge sayısında fazla değişme gözlenmezken getirilen planlama çalışması iptal edilmezse gelecek yıl durumun böyle olamayacağını belirtti. Yıldırım, "Bakan planlamada çok ısrarlı, biz de artık değişmesi için ısrar etmiyoruz. Planlama yanlış bir şey değil. Ancak kamu, hem denetleyen hem yasa çıkaran hem de rakip olmamalı" dedi. Eşit şartlarda bir rekabet ortamı kurulsaydı özel sektörün önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarla kamunun yükünü paylaşabileceğini belirten Yıldırım, "Ancak hükümet bunu istemedi" dedi.
Yıldırım, bu ayın sonunda bakanlığın bazı düzenlemelerde esnekliğe gideceğini kaydederken, "Planlama biraz yumuşatılacak. SGK'yla 7 branşta anlaşma yapılmasına ilişkin gelişme olabilir. Bir de otelcilik hizmetlerinden fark alınabilecek" dedi. Bu gelişmeler yaşansa da planlama nedeniyle seneye yatırımlarda büyük ölçüde düşüş beklediklerini söyleyen Yıldırım, "Hastane açmak için yeri kamu gösteriyor. İstediğim yerde açamıyorum. Orada da istekli firmalar arasında kura çekilecek. Bu yatırımı etkilemez mi" dedi. Yıldırım, fark ücrette getirilen yüzde 30'luk sınırla fiyatların düştüğüne de işaret ederken, "Bu rakamlara kim para yatırır? Bu şakası olan bir sektör değil. 1 ölüm vakası kusurlu gözükse 2 hastane parası gider" dedi.
 
Yatırım tutarında düşüş belirgin
Hazine Müsteşarlığı'nın verilerine göre bu yılın ilk yarısı sağlık sektörüne verilen 61 teşvik belgesiyle toplam 527.1 milyon YTL'lik bir yatırım yapılacak. Bu kuruluşlarda 4500'ün üzerinde kişi istihdam edilecek. Belge verilen sektör firmalarının öngördüğü yatırım tutarı geçen yılın ilk yarısı ise 65 proje için toplam 848.5 milyon YTL idi. Bu yatırımlarla 7 binin üzerinde istihdam sağlanacağı beyan edilmişti. Bu yılın ocak-haziran dönemi sağlık projelerinin illere dağılımına bakıldığında, ilk sırada 55.9 milyon YTL'lik sabit yatırımla toplam 8 projenin bulunduğu İstanbul bulunuyor. Hazine'den alınan bu belgeler, KDV istisnası ve faiz desteği gibi teşvikler sağlıyor.
 
 
Sağlık sektörüne verilen yatırım teşviki
 
 
2007
2008
Belge sayısı
65
61
Sabit yatırım (bin YTL)
848.563
527.173
İstihdam
7.234
4.525
* İlk altı ay
Kaynak: Hazine Müsteşarlığı.

Bu haber toplam 1588 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim