• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlıkta yeni düzenlemeler yolda

Sağlıkta yeni düzenlemeler yolda
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2008 yılında sağlık alanında önemli düzenlemeler yapacaklarını söyledi. Akdağ, yaptığı açıklamada, öncelikle bakanlığın Teşkilat Yasasını çıkarmak istediklerini, bugüne kadar kanun hükmünde kararnameyle çalışmaların sürdürüldüğü

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2008 yılında sağlık alanında önemli düzenlemeler yapacaklarını söyledi. Akdağ, yaptığı açıklamada, öncelikle bakanlığın Teşkilat Yasasını çıkarmak istediklerini, bugüne kadar kanun hükmünde kararnameyle çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.


Teşkilat Yasa Taslağının, Sağlık Bakanlığını, kuralları koyan, rehberlik ve denetleme yapan, performans ölçen, kaliteyi değerlendiren, ancak bütün bunların üstünde de ülke genelinde sağlık politikalarını oluşturmak üzere stratejik planlar yapan bir bakanlık haline dönüştüreceğini belirten Akdağ, 3 yıldan beri bu düzenleme üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Sağlık Bakanlığının ''sağlıkta dönüşüm'' yaptığını, özellikle vatandaşı ilgilendiren konularda ve teşkilatın işi yürütme şekliyle ilgili olarak geçmiş dönemde çok sayıda değişiklik yaptıklarını hatırlatan Akdağ, ''Şimdi bakanlığın merkez ve taşrasını da içine alan bir takım değişiklikler yapacağız'' dedi.

Bakan Akdağ, sağlık alanında önemli projelerin hayata geçirildiğini, hastanelerin devrinin ardından pilot uygulama olarak başlayan aile hekimliğinin yaygınlaştığını hatırlatarak, halen TBMM Sağlık Komisyonu gündeminde bulunan hastane birlikleri kurulması hakkindeki düzenlemeyle bütün hastaneleri, mahallinde oluşturulmuş yönetim kurullarıyla yerinden yönetilen sağlık kurumları haline dönüştürmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Yeniden yapılanmaya uygun bakanlık teşkilatlanma yasası yapacaklarını belirten Akdağ, bir çok ülkedeki durumu incelediklerini, ayrıca yerli ve yabancı uzmanlarla konuyu tartıştıklarını belirterek, herhangi bir ülkeyi model almadıklarına, ancak onların tecrübelerinden yararlandıklarına işaret etti.

 

-SAĞLIK İÇİN TEMEL YASA-

 

Hastane birlikleriyle ilgili düzenlemenin önemine dikkati çeken Akdağ, şöyle konuştu:

''Doğrudan Bakanlıktan atama yapmayı bırakıyoruz. Biz performans ölçmeye başlıyoruz. Kalite ve verimliliği ölçeceğiz. Aslında bu uygulama, 5 yıl iktidar olmuş, sonra 5 yıl için iktidar olmuş ve önü de açık olan bir iktidar, bizim niyetimizi tamamen ortaya koyuyor. Bazen kadrolaşma diyorlar... Kadrolaşma düşüncemiz olsa, hastaneleri yerinden yönetime devreder miydik? Tabii ki devretmezdik. Bu düzenlemeyle sistemin daha verimli işleyeceğine inandığımız için bunu yapıyoruz.''

Teşkilat Yasasının ardından Sağlık Temel Yasasını da yürürlüğe sokmak istediklerine işaret eden Recep Akdağ, ''Yapmak isteğimiz bir çok yasal düzenleme var;İlaçla ilgili bir kurum var, halk sağlığı kurumu var, milli sağlık enstitüsü var. Bunun dışında Hıfzıssıhha ve başka bazı kanunlarımız 1920-30'lu yıllardan kalma... Bunlarda bizim dönemimizde de bizden önce de bazı güncel değişiklikler yapıldı. Ama sonuçta bir bütünlük içerisinde temel kanun olarak getirmek istiyoruz'' dedi.

Akdağ, bu iki düzenlemenin 2008 yılının ikinci yarısında Meclise sevk edilmesinin planlandığını, öncelikle Teşkilat Yasasının gündeme geleceğini bildirdi.

 

-SAĞLIK AKADEMİSİ-

 

Sağlık Akademisi kurulmasının son günlerde gündeme geldiğini ve farklı kesimler tarafından ifade edildiğini belirten Akdağ, konunun kendilerinin de gündeminde olduğunu ve tartıştıklarını bildirdi. Bu konuda verilmiş bir karar bulunmadığını vurgulayan Akdağ, ''Kendi içimizde bir karar oluşturmadık. Son zamanlarda biraz gündeme geldi. Anayasa tartışmalarında bu da tartışılacak konulardır'' dedi.

Anayasaya göre yüksek öğretimin, YÖK'ün yetki ve sorumluğunda olduğunu hatırlatan Akdağ, bunun istisnasının, Silahlı Kuvvetler ile polislerin yüksek öğretimi olduğunu ifade etti.

Sağlık Akademisi kurulmasının ancak Anayasa değişikliğiyle mümkün olabileceğine dikkati çeken Akdağ, ''Biz tıp fakültesi öğrencisi yetiştiremiyoruz. Eksikliğini biliyoruz ama yetiştiremiyoruz. YÖK de gereğini yerine getirmediği için sıkıntı oluşuyor. Ama bu hususta verilmiş bir kararımız yok. Ama anayasa tartışmaları sırasında bunlar da tartışılacak konulardır'' diye konuştu.

 

Bu haber toplam 1406 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim