• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlıkta yeni yönetmelik vurdu, 95 özel hastane projesi komada

Sağlıkta yeni yönetmelik vurdu, 95 özel hastane projesi komada
Hükümetin yaptığı yönetmelik değişikliğiyle özel hastane yatırımlarının planlamasını Sağlık Bakanlığı yapacak. Ekimde açıklanacak planlama kesinleşmediği için 95 hastane projesi ve yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım tehlikede.

Hükümetin yaptığı yönetmelik değişikliğiyle özel hastane yatırımlarının planlamasını Sağlık Bakanlığı yapacak. Ekimde açıklanacak planlama kesinleşmediği için 95 hastane projesi ve yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım tehlikede.

Hükümetin Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklik, yapımına başlanmış yaklaşık 95 hastane projesini askıya aldırdı. Bu projeler için, düzenlemenin çıktığı güne kadar harcanan yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımın ise ne olacağı meçhul.
Sağlıkta özelleştirme politikası çerçevesinde özel sağlık kurumlarını teşvik edici kararlar alan hükümetin 15 Şubat'ta yayımladığı yönetmelik bu tavırla çelişti. Yönetmeliğe göre özel hastanelerin hangi bölgelerde açılacağı izni her yıl ekimde açıklanacak yatırım listeleriyle Sağlık Bakanlığı'nın planlama çalışmasına bağlı olarak verilecek. 2008'in ekimine kadar da plan kesinleşmediği için hastane açma ön izin başvuruları yapılamıyor. Sektör temsilcileri, hükümetin sağlıkta dönüşüm programı kapsamında özel hastane yatırımlarını desteklerken, son günlerde çıkarılan düzenlemelerle sektöre dönük yaklaşımın bir anda değişmesinden şikayetçi. Hükümetin sektöre verdiği destek, 2003-2007 yılları arasında sağlık yatırımları için düzenlenen teşvik belgelerinin sayısında da dikkat çekiyor. Hazine'nin 2003'ten geçen yılın ekimine kadar hizmetler sektörü içinde en çok teşvik belgesi kullanan ulaştırma ve turizmin ardından sağlık sektörü oldu. 5 yılda 5.5 milyar YTL'lik 597 adet yatırım teşvik belgesi verilirken, bu yatırımlarla 59 binin üzerinde istihdam sağlanması öngörüldü.
 
Sağlık sektörü panikte
Sağlık Kuruluşları Dernekleri Platformu Koordinatörü Yaşar Yıldırım, sektörden topladıkları bilgiler doğrultusunda 95 civarında özel hastane projesinin düzenleme çıkmadan yatırıma başlamış olduğunu ancak henüz ön izin almadığını kaydetti. Bu projelerde şimdiye kadar yapılan yatırım miktarının tahmini 1 milyar doları bulduğunu belirten Yıldırım, "Hastanelerin ön izin süreci, yaklaşık 2 yıl sürüyor ve bu sürede yatırımcı bir sürü masraf yapıyor. Pek çok yatırımcı, bu süreçle paralel olarak kaba inşaata da başlıyordu. Bu projeler içinde de inşaatını tamamlamış ve on milyonlarca dolara mal olmuş yatırımlar var. Düzenlemeye takılan onlarca proje beklemede, sektörde panik havası var" dedi.
Yıldırım, söz konusu düzenlemenin 15 Şubat'ta çıkarılmasının ardından sektördeki sıkıntıya rağmen Sağlık Bakanlığı cephesinde bir gelişme olmadığını belirterek, "Maç oynanırken kural değişmez. Bir gelişme olmaması halinde önümüzdeki hafta hukuksal süreç başlatacağız ve mahkemeye gideceğiz" dedi.
Özel hastanelerin bugüne kadar hükümetin sağlıkta dönüşüm programının bir parçası olduğunu ancak son günlerde hükümetten sektöre dönük bakışın değiştiğini vurgulayan Yıldırım, "Birden bire kenara atılmış gibi hissediyoruz" dedi. Hükümetin sektörü yönlendirmesiyle yatırımları büyük tuttuklarını söyleyen Yıldırım, "Sektörde iyi bir büyüme trendi vardı. 1992'de 160 civarında olan hastane sayısı, 350'ye ulaştı. Eskiden 30 yataklı yatırım yapılırdı. Bugün özelde yatan hasta 1 milyonu buldu" dedi. Sektörde gelişim ortamı sürseydi şu an yüzde 15'lerde olan özeldeki kamu hastası oranının Avrupa'daki gibi yüzde 30'a ulaşabileceğine işaret eden Yıldırım, ancak yönetmelik değişikliği ile bir gecede yeni bir sisteme geçildiğini belirtti.
 
Planlamayı bağımsız kurul yapmalı
Yıldırım, getirilen planlama çalışmasını desteklediklerini ancak bu şekilde yapılamayacağını vurgularken, "Şu an sadece özel sektör planlamaya alınmış gözüküyor. Oysa kamu ve üniversite hastaneleri de planlamaya dahil edilmeli. Bakanlık, anayasada denetleyen ve kural koyan olarak tarif edilir. Ancak bunların yanında şu an hizmet üretip sunan durumunda. Yani bir nevi rakibimiz. Bu durumdayken yasaları aleyhimize kullanması, böyle bir planlamayı tarafsız yapmasını engeller" dedi. Kamunun yanında özel sektör ile sivil toplumdan oluşacak tarafsız bir kurula ihtiyaç olduğunu bildiren Yıldırım, "Planlama herkese uygulanmalı ve nasıl yapılacağı birlikte tartışılmalı" dedi. Sağlık Kuruluşları Dernekleri Platformu, geçen günlerde son yapılan düzenlemelere ilişkin çalışmak üzere 14 hastane ve sağlık kuruluşu derneğinin birleşmesiyle kuruldu. Platform, 2 bin 500 sektör kurumu ile 60 bin çalışanı temsil ediyor.
yandan gelen tepkiler üzerine bakanlığın yönetmeliği yumuşatma hazırlığı içinde olduğu ileri sürüldü. Bir hastane yöneticisi "Bakanlık geri adım atacak. Düzenlemeye ilişkin bir geçiş sürecine gidilmesi gerekecektir. Asıl yapılmak istenen özel sektöre bir şok vermekti ve amaca ulaşıldı. Sektörün artık rahat hareket edemeyeceği ve düzgün projelere izin çıkacağı mesajı verildi" dedi.
 
YATIRIMCI ŞANSA KALDI KURAYLA BELİRLENECEK
* Bakanlık, sağlık hizmetin fazla veya açık verdiği illerin belirleyerek yapılacak yatırımları bu bölgelere yönlendirecek.
* Özel hastaneler için yatırım listeleri her yıl ekimde Sağlık Bakanlığı internet sitesinde ilan edilecek.
* Özel hastane açmak isteyenler kasım sonuna kadar Sağlık Bakanlığı'na başvuracak.
* Planlanan özel hastane sayısından fazla talep olması halinde kura çekilerek yatırımcı belirlenecek.
 
TEHLİKEYE GİREN HASTANE YATIRIMLARI
* Universal Hospitals Group: Bu yıl için Ağrı, Van, Elazığ, Diyarbakır, Mardin, Batman, Urfa, Hatay, Antakya, Kuşadası, Yozgat, Sivas, İzmir, İstanbul, Denizli'de birer ve Adana'da 5 hastane projesi bulunuyordu.
* Medical Park Sağlık Grubu: Kısa vadede İstanbul, Antalya, Samsun, Gebze, Ordu, Trabzon, İzmir ve Gaziantep'de 8 hastane açmayı planlıyordu.
* Medicana: Bu ay içinde İstanbul'da 2, önümüzdeki aylarda da Ankara ve Samsun'da birer hastanesi faaliyete geçecekti.
* Acıbadem Sağlık Grubu: Bu yıl İstanbul'da 2, Adana ve Kayseri'de birer hastane açmayı planlıyordu.
* Özel Uğurlu Hastanesi: Kastamonu'da bir hastane projesi bulunuyordu.

Bu haber toplam 5914 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim