• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlıktaki katkı payı izdihamı

Sağlıktaki katkı payı izdihamı
Güneydoğu’daki hastanelerin acil servislerine bugünlerde gideniniz var mı? Gitmeyen varsa, sadece görmek için gidip bir baksın. Gördüğünüz manzara karşısında aklınıza gelen ilk soru, “Burada yardım dağıtımı mı var?” diyeceksiniz.

Güneydoğu’daki hastanelerin acil servislerine bugünlerde gideniniz var mı? Gitmeyen varsa, sadece görmek için gidip bir baksın. Gördüğünüz manzara karşısında aklınıza gelen ilk soru, “Burada yardım dağıtımı mı var?” diyeceksiniz.

Ama yanıldınız. Çünkü son çıkan bir yasa ile özel hastanelere giden hastalardan belli bir oranda katkı payı alınıyor. Devlet kurumlarına bağlı hastanelerin acil servislerine giden yeşil kartlılardan bu ücret alınmıyor. Bu nedenle hafta sonları ve mesai saatleri dışında hastanelerin acil servisleri tıklım tıklım.
Sizlere rakamsal bazı değerler vereyim. Bölgenin herhangi bir illindeki bir hastanede bu yasa öncesi günlük hasta potansiyeli 600 civarındayken şimdilerde bin 600’leri buldu. Yani acil serviste bulunan 4 doktor düşünün. Her bir doktora ortalama 400 hasta düşüyor. “Böyle de olmaz ki” demeyin. Merak edenler gidip istatistik verilerine bakabilir.

Yaşanan izdihamda ne doktor, ne personel hizmet verebiliyor, ne de hasta hak ettiği sağlık hizmetini alabiliyor. Peki ne yapılmalı? İşte bir uzman görüşü:

“Katkı payı çözüm değil. Sağlık hizmetleri giderleri artınca çözüm katkı payı almakta bulundu. Herkesi eşit koşullarda yararlandırırsanız sıkıntı çıkıyor.

Sağlık sektöründeki bu rakamlar insanı üzüyor. Bütün kamu hastanelerinde yaşanan bu sıkıntı batıda birçok hastanede yaşanıyor. Yeşil kartlar verilirken, dikkat edilmesi gerekiyor. Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin birçok ilindeki yeşil kart sayısındaki artışın gözden geçirilmesi gerekiyor ve hak eden kişilerin bu hizmetten yararlanması sağlanmalı. Kamu hastaneleri artık hizmetlere cevap vermiyor. Özel hastaneler bunun eksikliğini giderebilir ama kamudaki eksikliğin de gözardı edilmemesi lazım.”

Sağlıktaki bu sıkıntı giderek artıyor. İşin başındaki yetkililer bunu bir an önce tekrar gündeme alıp çözüm bulmalı. Aksine hiç kimse hak ettiği sağlık hizmetini alamıyor. Doktor da hastasına gereken ilgiyi gösteremiyor. Katkı payı bölge illeri için yeni bir düzenlemeyle tekrar gözden geçirilmeli. Hastanelerdeki yığılmaların önlenmesi isteniyorsa bu acilen yapılmalı...


Star

Bu haber toplam 2805 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim