• BIST 9524.59
  • Altın 2511.012
  • Dolar 32.6136
  • Euro 34.4311
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Sahte ilaç çetesine baskın

Sahte ilaç çetesine baskın
İstanbul'da, şeker ve kanser hastalarının kullandığı soğuk zincir ilaçlarının da arasında bulunduğu yaklaşık 2 bin kutu sahte ilaç ele geçti.

Çetin AYDIN

Kanser hastalarının bilgileri dışında kimlik bilgileri kullanılarak elde edilen ilaçlar üzerinden de SGK'nın 450 bin lira dolandırıldığı belirlendi. İlaçları çete tarafından alınan kanser hastalarının kendilerine ilaç alamadığı için mağdur oldukları bildirildi. 3'ü Suriyeli 5 kişi gözaltına alındı.

SGK 450 BİN TÜRK LİRASI DOLANDIRILDI

Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, aralarında Suriyeli'lerin de bulunduğu bir çetenin kanser ve şeker hastalıklarında kullanılan ilaçların sahtesini piyasaya sürdükleri yönünde bilgi aldı. 
Ekiplerin yaptıkları araştırmada, çete; kanser ve şeker hastalarının kimlik bilgilerine ulaştı. Bu kimlik bilgileri kullanılarak İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Hakkari, ve Kırıkkale'deki eczaneler aracılığıyla ilaçlar reçete karşılığında satıldı. Reçeteler SGK'ya fatura edildi. Adına ilaç yazılan hastalar bu durumdan haberdar olmadığı için kendi ilaçlarını almaya gittiklerinde büyük şok yaşadı. İlaçlarını alamadı. Çete, hastaların tedavi süreçlerini büyük riske atarken, SGK'yı da 450 bin lira dolandırdı.

1932 KUTU İLAÇ ELE GEÇİRİLDİ

Yapılan tespitlerin ardından operasyon kararı alındı. Geçtiğimiz salı günü, Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, Fatih'te bir adrese ve çetenin ilaç sevkiyatında kullandığı otomobile operasyon düzenledi. 3'ü Suriyeli 5 kişi gözaltına alındı. Ev ve otomobilde yapılan aramalarda, çoğunluğu kanser tedavilerinde kullanılan ilaçların arasında bulunduğu 1932 kutu ilaç ele geçti.

İLAÇLAR SAHTE ÇIKTI

5 kişi emniyette sorguya alınırken, ele geçen ilaçlardan numune alınarak üretici firmalara gönderildi. Üretici firma yaptığı incelemede ilaçların sahte olduğunu bildirdi. Üretici firma emniyete gönderdiği raporda; ilaçların üzerinde her birinde ayrı olması gereken karekod numaralarının ele geçen ilaçlarda aynı olduğu, karekod etiketin orijinal etikete göre baskı kalitesinin düşük olduğu belirtildi.

SOĞUK ZİNCİR DIŞINA ÇIKAN İLAÇ ETKİSİNİ YİTİRMİŞ

Bazı ilaç kutularının üzerindeki numaraların silindiği, yerlerine yeni numara yazıldığı, son kullanma tarihlerinin geçmiş olduğu, flakonlardaki son kullanma tarihleri ile ambalajlardaki son kullanma tarihlerinin farkıl olduğu vurgulandı. Kanser ilaçlarının soğuk zincirde bulundurulması gerekirken, ev ve otomobilde bulundurulduğu, kanser ilaçlarının soğuk zincir dışına çıktığında kısa sürede bozularak etkisini yitirdiği ifade edildi.

5 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Üretici firmanın raporu dosyaya eklenirken, gözaltına alınan 5 kişi,"insan sağlığını tehlikeye sokacak ilaç üretmek" ve "Nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla savcılığa sevk edildi. 5 kişi serbest kalırken, 3 Suriyeli hakkında adli kontrol kararı verildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2799 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim