• BIST 9894.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Sahte ilaca yılda 700 bin kurban!

Sahte ilaca yılda 700 bin kurban!
Fransız IRACM Enstitüsü'nün raporu: Sahte ilaç piyasası dünyada 55 milyar euroluk hacme ulaştı. Türkiye'de sahte cinsellik ilaçları çoğunlukta...

Sahte ilaçlar nedeniyle yılda 700 bin kişinin öldüğü açıklandı. Türkiye'de ise en çok cinsel ilaçların sahtelerinin üretildiği ve içinde fare zehiri bile bulunduğu belirlendi.

DUBAİ'DEN TRANSİT

Fransa Sahte İlaçlarla Mücadele Enstitüsü IRACM tarafından yayımlanan sahte ilaçlara karşı raporda; 2005'te 26 milyar euro olan sahtecilik rakamı ikiye katlanarak beş yıl içinde 55 milyar euroya yükseldi. Verilere göre sahte ilaç satışı artık yasal ilaç pazarının yüzde 10'unu temsil ediyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD, Çin ve Hindistan'dan yayılan sahte ilacın yüzde 75'inin Dubai üzerinden transit geçtiğini açıklıyor. Araştırmaya göre, ilaçların yüzde 30'unun bazı Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkelerinde sahteleri var. Nijerya ve Gine'de bu oran yüzde 60'ın üzerine tırmanıyor. Antibiyotikler, analjezikler, antiparazitler, sıtma ilaçları, doğum kontrol ilaçları en ön sırada bulunuyor. 2009'da antifriz içeren öksürük şurubundan Nijerya'da 84 çocuk öldü. 2012'de toplamda 520 tip ilacın sahteleri piyasaya sürüldü. İnternetin artan rolü piyasanın genişlemesini hızlandırdı. Uyuşturucu kaçakçılığından 25 kat daha yüksek kârlılık oranı da sahtecilerin ilaç piyasasına yönelişini getirdi. Tek bir ilacın sahte üretimi piyasada yaklaşık 500 bin dolar düzenli kâr sağlıyor. İlaç Üreticileri Federasyonu'na göre, sahte ilaç, sahte para, eroin ticareti ve sigara kaçakçılığı kadar kâr doğuruyor. Haziran 2013'te, İnterpol uyuşturucu satan 99 ülkenin hedef internet sitelerinde eşzamanlı olarak yürütülen bir operasyon sırasında yaklaşık 30 milyon sahte ilaç ele geçirdi. Güvenli İlaçlara Erişim için Avrupa İttifakı, 2011'de internet üzerinden satın alınan ilaçların yüzde 62'sinin sahte tabletler olduğunu söyledi. ABD'de, 2010'da 36 milyon Amerikalı yasadışı sitelerden reçeteli satış olmadan ilaç sağlayabildi. Daha endişe verici olanı ise, 2009'da yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, ABD'li internet kullanıcılarının yüzde 66'sı bilerek sahte ilaç satın almak için istekli. Bu eğilimde birinci neden ise, fiyat...

SAHTE İLAÇLAR NASIL AYIRT EDİLİR?

Fiyattaki büyük farklılık.
Ürün etiketlerindeki değişiklik belirtileri.
Sahtecilerin orijinal etiketi çıkartırken kullandıkları çakmak gazı, aseton veya yapışkan izleri.
Ambalajlarda kâğıt dokusu, etiketlerin boyutu ve kalınlığı, kâğıdın parlaklığı veya cilasında farklılık.
Kabartmalı baskılardaki farklılık ve anormallikler.
Sahte bir ilaç tespit edildiğinde, doktora, satın alınan eczaneye, ilacın meşru üreticisine ve Sağlık Bakanlığı'na veya en yakın düzenleyici makama (il sağlık müdürlüklerine) bilgi verip kontrolü sağlamak gerekir.

Yaşar Yaman (Pfizer Avrupa, Ortadoğu ve Afrika küresel Güvenlik Direktörü):

Sahte ilaçta tuğla tozu bulduk

Sahte ilaçlara karşı tam bir savaş içindeyiz. Bu maddeler duvarları küf kaplı, boyaları dökülmüş, içi kemirgen ve zararlıların sardığı laboratuvarlarda üretiliyor. Pis banyolarda musluk suyuyla yapılıyor. Laboratuvarımızda bunları inceliyoruz. İçinde böcek ilacı, fare zehiri, tuğla tozu, endüstriyel boya, kartuş mürekkebi, hatta yer cilası bile bulduk. Yanlış bileşenler ve hatalı dozlarla çok tehlikeli olabiliyorlar. Türkiye'de tam 13 milyon sahte ilaç yakaladık.

Doç. Dr. Cem İncesu (Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği-CETAD Başkanı):

Cinsel ilaçlarda tabu sorun


Cinsel sağlık ilaçları hem doktora ya da eczacıya sorunun danışılması, paylaşılması hem bu konuda tedavi ya da yardım arayışına girilmesi açısından zor konular. Bunlar ülkemizde hâlâ tabu konular, bu nedenle de çok fazla kötüye kullanıma, suistimale ya da gördüğümüz kadarıyla hastalardan veya yakınlarından dinlediğimiz kadarıyla yanlış kullanımlara açık bir alan oluşturuyor Türkiye'de. Bu açıdan tıbbi birimlerin bilgisi dahilinde kullanmalarını öneriyoruz. 

Esra Tüzüm / Sabah

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1677 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim