• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Sahte implant tehlike saçıyor

Sahte implant tehlike saçıyor
Diş sağlığı konusunda çığır açan implant tedavisi, son yıllarda en çok tercih edilen tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor. Ancak ucuz implant tehlikesi konusunda uzmanlar uyarıyor.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Behçet Erol konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Erol, kopya ürün olarak elde edilmiş implantın insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ettiğini vurgulayarak “Farklı bir merkezde uygulanan dental implant tedavisi sonucu oluştuğu ileri sürülen komplikasyon ve yaşanan olayla ilgili olarak, tıbbi ve bilimsel niteliklere uygun olmayan ve insan sağlığını tehdit edici kayıt dışı implantların kullanıldığı haberlerini üzülerek de olsa görsel medyadan izledik ve öğrendik. İnsan sağlığını her türlü çıkarın üstünde tutan ve Hipokratik Tıp etiği değerleriyle yetişen, meslek yaşamında bu kuralları kendilerine ilke edinen hekimlerin, söz konusu uygulama ile uzaktan yakından ilgileri olmadığı ve olamayacağı kanısındayız” dedi. Prof. Dr. Erol ayrıca, kendilerinin hastalara uyguladıkları dental implant ya da benzer diğer tıbbi materyallerin dünya genelinde insan sağlığına uygunluğu tescillenmiş, bilimsel çalışmalarla geçerliliği kanıtlanmış, uluslararası kuruluşlarca kabul görmüş nitelik ve özelliklerde olduğunun altını çizdi.

"En az 5 yıllık firma olma zorunluluğu var”

Prof. Dr. Behçet Erol şunları söyledi: “Kullanılacak implant markasının en az 5 yıllık klinik takip sonuçları ve bilimsel desteğinin olması, gerekir. Ayrıca üretici firma ve Türkiye’deki distribütör firmanın da en az 5 yıllık firma olma zorunluluğu bulunuyor. Yine implant markasının T.C Sağlık Bakanlığı onaylı olması, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB) belgesi, Tıbbi Cihaz Satış Merkezi Yetki Belgesi, FDA ( Food and Drug Adminstartion) Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Belgesi, İSO (International Organization for Standardization) Uluslararası Standartlar Teşkilatı Belgesi, CE (Conformite European) Avrupa Ülkeleri Uygunluk Belgesi’nin olması gibi kriterlere sahip olmalıdır.” Takdir edileceği üzere, yukarıda aranan tüm bu standartlara karşın, tıbbi ve cerrahi uygulamalardan elde edilecek başarıda kullanılan biyomateryal, implant ya da ilacın öngörülen yapısal nitelik ve özellikleri taşımış olması tek başına yeterli bir faktör değildir. İnsan sağlığında kullanılan tıbbi materyallerde olmazsa olmaz koşul olan bu uygun yapısal özellikler ve aranan bilimsel kriterlerin dışında, tedaviyi gerçekleştiren hekimin uygulama alanındaki uzmanlığı, klinik deneyim ve birikimleri, uygun endikasyon, temel cerrahi prensiplere uyum hassasiyetleri, hastaya bağlı birçok faktör ile tedavinin gerçekleştirildiği klinik ve fiziki mekân standartları ve daha birçok faktörün, elde edilecek başarıda çok önemli yeri olduğu asla göz ardı edilmemelidir."

Prof. Dr. Erol son olarak, hekimlik mesleğinin onur ve gururunu zedeleyerek hasta-hekim güvenini yok edip ticari kaygılarla insan sağlığını hiçe sayan bu tür bir anlayışı şiddetle kınadıklarını ifade etti. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3605 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim