• BIST 9903.83
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Sanal ameliyatla zayıflıyorlar

Sanal ameliyatla zayıflıyorlar
Aşırı kilolarıyla başı dertte olan çoğu İngiliz çareyi kilo verme operasyonlarında arıyor. Bıçak altına yatmaktan korkanlara ise hipnozla 'sanal ameliyat' hizmeti veriliyor.

Aşırı kiloluların sayısı giderek artıyor. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve sürekli masa başında oturarak çalışanların hareketsiz kalması kilo artışının başlıca sebepleri arasında. Ancak fazla kiloların obeziteye doğru kayması ise endişe kaynağı. İngiltere, Avrupa’da en yüksek obezite oranına sahip ülke. AB genelinde, obezite oranı yüzde 15 iken bu oran İngiltere'de yüzde 25 civarında.

Yeni yılda daha iyi görünmek ve daha sağlıklı olmak isteyenler kilo vermenin yollarını arıyor. Önlerinde pek çok seçenek var: Bir zayıflama merkezine gitmek, ünlü bir aktris ya da modelin hazırladığı fitness DVD’sini satın almak ya da sadece bir spor salonuna gitmek… Karar vermek zor…

Gastrik bant ameliyatı
Bu seçeneklere ek olarak daha zor bir yol daha var. O da bir gastrik bant ameliyatı olmak. Söz konusu ameliyatta, midenin üst kısmının çevresine bir bant yerleştiriliyor. Amaç, hastanın daha az yiyerek ve kilo kaybetmesi. Kişinin alacağı yiyecek miktarı, bandın gevşetilip sıkılaştırılmasıyla ayarlanabiliyor. İngiltere’de bu ameliyat belirli koşullar altında Ulusal Sağlık Sistemi’nce finanse ediliyor. Ancak her isteyen ücretsiz ameliyat olamıyor.

Doktor Andrew Kemp, "Obez sayısının sınırlanması gerekiyor çünkü bu operasyonu düzgün bir şekilde yapabilmek için çok fazla kaynağa ihtiyacınız var. Ulusal Sağlık Sistemi ile çok güzel bir ameliyat geçiriyorsunuz. Ancak çok kilolu olmanız ve rahatsızlığınızın bulunması gerekiyor" şeklinde konuşuyor.

Operasyon 8 bin euroyu buluyor
Yani vücut kitle indeksi yüksek olmayan ya da başka sağlık problemi bulunmayanlar, ameliyatı cebinden ödüyor. Özel kliniklerde ameliyat sonrası tedavi de dâhil operasyonun bedeli 5 bin ile 8 bin euro arasında değişiyor.

Gastrik bant, ömür boyu mide etrafında kalacak şekilde tasarlanıyor. Ameliyat sonrası bir kaç gün içinde hastaneden çıkılsa bile, bandın düzenli olarak ayarlanması gerekiyor, ayrıca kişinin yeme alışkanlıkları da gözlemleniyor.

Sanal ameliyat
Operasyonun riskinden korkanlar için bir başka alternatif daha var: Sanal gastrik bant! Klinikte bizi bir odaya alıyorlar. İçeride “sanal gastrik bant” hizmeti sunan hipnoterapistler var. Terapistler, hipnozla, hastanın vücudunda gastrik bant bulunduğuna inanmasını sağlıyor. Doktor Keith Hearne, süreci, “Olay şöyle gerçekleşiyor: Hasta hipnoz için geliyor ve ona operasyon geçiriyormuş izlenimi veriliyor. Tüm ayrıntılar açıklanıyor. Dolayısıyla bilinçleri kapalıyken midelerinin etrafında bir daraltma aracı bulunduğunu kabul ediyorlar. Bunun ardından otomatikman kilo vermeye başlıyorlar" şeklinde anlatıyor.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: İngiltere’de her yıl yaklaşık 20 bin kilo verme operasyonu yapılıyor. İngiliz obezite uzmanlarına göre, vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde bulunan yaklaşık 1 milyon kişi operasyon geçirmeye uygun. Ancak bunun Ulusal Sağlık Sistemi’ne masrafı 9 milyar euroyu buluyor.

Çoğu uzman, prosedürün sadece en çok etkilenen insanlar için makul gösterilmesinin, gelecekte İngiliz hükümeti için daha büyük problemlere yol açacağı görüşünde. Andrew Kemp, “Bu ameliyat vücut kitle indeksi 55-60 olan birinden ziyade 35-40 civarında olan birine yapılmalı. Yani bu kişiler diyabet, astım ya da kalp rahatsızlıklarına yakalanmadan, daha sağlıklıyken ameliyat edilmeli. Bu sayede ameliyat sonrası daha az problem çıkar ve onlarla daha kolay çalışılabilir" diyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2697 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim