• BIST 9079.97
  • Altın 2308.181
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0459
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Sarılmanın insan üzerindeki 6 muhteşem etkisi

Sarılmanın insan üzerindeki 6 muhteşem etkisi
Bizi negatif şeyler kurtarmayacak. Bizi iyilik ve güzellik kurtaracak. Örneğin; sarılma kurtaracak. Neden mi sarılma? Çünkü hayat bir sarılmayla değişir! İşte her yönüyle sarılmanın faydaları.

 

Vücudunuz oksitosin salgılıyor

Oksitosin, bağlarınızı kuvvetlendiren ve sizi muhteşem hissettiren bir hormon türüdür. Sarıldığımız zaman vücudumuz oksitosin hormonu salgılamaya başlar. Hormon salgılandıktan sonra mutlu olur ve iyi hissederiz. Ve karşıdaki kişiye bağlanmaya başlarız. Bunun yanı sıra salgılanan oksitosin hormonu bağışıklık sistemini harekete geçirir. Güçlenen bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla daha güçlü bir şekilde savaşır. 

 

Derin ilişkiler kurmayı sağlıyor

Sarıldığımız zaman daha içten ve daha derin ilişkiler kurmaya başlarız. Bunun sebebi oksitosindir. Sarılma ile kuvvetlenen bağlar oldukça derin bir hal alır. Örneğin kadınlar doğum yaptıktan sonraki süreçte veya emzirme işlemini yaparken oksitosin hormonu salgılarlar. Bu hormon sayesinde kendilerini rahat ve ferah hissederek evlatlarıyla güçlü bağlar kurarlar.

 

Acıyı azaltıyor

Sarılmak direkt olarak acıyı azaltıyor. Oksitosin hormonu ile güçlenen bağışıklık sistemi acı eşiğini yükseltir. Bunu şuradan anlayabilirsiniz. Bir yakınımızın bir yeri ağrıdığında elimiz ile ovarız. Sarılma da bir nevi bu hareket gibidir.

 

Kan basıncı düzeliyor

Sarılma sonrasında vücuttaki kan basıncı düzeliyor. Sinirler harekete geçiyor ve beyne kan basıncını düşürmek için sinyal gönderiyor. Bu da vücudun sakin bir hal almasına neden oluyor.

 

Stresi azaltıyor

Oksitosinin faydaları bunlarla da bitmiyor. Vücutta salgılanan oksitosin, kişiyi olumlu ve pozitif düşündürtüyor. Pozitif zihin yapısı ise stres ve kaygıdan eser bırakmıyor.

 

Kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor

Oksitosin stresi düşürüyor, acıyı azaltıyor, bağları güçlendiriyor; yararları bunlarla da bitmiyor. Evet yanlış okumadınız! Sarılma sonrasında vücutta salgılanan bu hormonun, kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğü araştırmalar sonucunda ispatlanmıştır. 2009 yılında Amerikan Psikosomatik Derneği'nde yapılan bir araştırmaya göre eşleri ile ağır ve stresli konular konuşmadan önce 20 saniye boyunca birbirine sarılan çiftlerin kan basıncının normalleştiği ve kalp atışlarının yavaşladığı görülmüştür.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2531 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim