• BIST 9091.19
  • Altın 2324.868
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.9603
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Şehir efsaneleri organ bağışını engelliyor

Şehir efsaneleri organ bağışını engelliyor
Organ bağışı ve nakline ilişkin kamuoyunu bilinçlendirme çalışmalarına rağmen Türkiye'de yeterli gelişme sağlanamadı.

Organ bağışı ve nakline ilişkin kamuoyunu bilinçlendirme çalışmalarına rağmen Türkiye'de yeterli gelişme sağlanamadı.

Uzmanlar, organ bağışının yeterli seviyeye ulaşmamasını şehir efsanelerine ve medyada çıkan abartılı haberlere bağlıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Akpolat, insanların organ bağışı konusunda yeterli düzeyde bilgilendirilmediklerini ifade ederek dedikodular ve yanlış haberler yüzünden yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor.

Prof. Dr. Tekin Akpolat, bugüne en çok şehir efsanesinin organ bağışı konusunda türetildiğine işaret ederek, bağış ve naklin kolay olmadığına dikkat çekiyor. İnsanların 'Eğer organlarımı bağışlarsam, acil servis doktorları ve görevlileri hayatımı kurtarmak için gerektiği kadar çaba göstermez' gibi yanlış düşüncelere sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akpolat, şu bilgileri veriyor: "Beyin ölümü tespiti yapan doktorlar ile organ nakli yapacak ekip ve organ alacak hastanın doktorları farklı kişilerdir. Bu yasada da belirtilmiştir. Ayrıca beyin ölümü durumunda bile ailenin rızası alınmaktadır. Bu konuda insanların kafası çok karıştırılmış. Diğer bir şehir efsanesi ise 'Beyin ölümü raporum imzalandığında gerçekten ölmüş olmayacağım ve eğer organlarım nakil için alınmazsa, belki de yeniden hayata dönme şansım olacak' şeklinde. Beyin ölümü tanısı konduktan sonra insanların hayata dönmesi söz konusu değildir. Ayrıca beyin ölümünün gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için normal bir ölüm vakasından daha çok test yapılmaktadır."

Sağlık Bakanlığı'nın 2008 yılı verilerine göre Türkiye'de 44 bin hasta organ bekliyor. Her yıl ortalama 8 bin kişi listeye ekleniyor. Son 8 yılda yapılan bilinçlindirme çalışmaları sonucunda organ bağışı ve nakil sayısı 5 kat artmış durumda. Ancak sorunun tamamıyla ortadan kalkması için bu rakam yeterli görülmüyor. Bakanlık verilerine göre 15 bin 800 hasta kendisine akciğer ve böbrek nakli yapılmasını beklerken, geçen yılın ilk 8 ayında bin 190 kişiye organ nakli yapıldı. Karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı bin 165 iken; nakil sayısı ise 490'da kaldı. Kalp naklinde de durum farklı olmadı. 172 hastaya kalp nakli yapılması gerekirken nakil sayısı 43 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2284 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim