• BIST 9909.39
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 25 °C

Şeker hastalarına grip uyarısı‎

Şeker hastalarına grip uyarısı‎
Özel imperial hastanesi İç hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Çağılcı, havaların giderek soğuduğu ve grip salgınlarının arttığı bu günlerde, özellikle şeker hastalarının çok daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Son yıllarda tehlikesi ve sayısı artan grip salgınlarının, kış aylarının korkulu rüyası olmaya devam ettiğini kaydeden Dr. Figen Çağılcı “Bütün enfeksiyonlara karşı hassas olan şeker hastalarında da gribal enfeksiyonlar tehlike oluşturabilir. Soğuğa maruz kalanlarda virüslerin çoğalması kolaylaşır. Vücut sıcaklığı 35°C’nin altına düştüğünde soğuk algınlığı ve grip kaçınılmaz olabilir. Özellikle kanda şeker seviyesi kontrol altına alınmamış hastalarda hem hastalığa yakalanma artmış hem de komplikasyonlar sıklaşmıştır. Şeker hastalarında salgın zamanlarında sinema, kahvehane gibi toplu yerlere gitmemek koruyucu olacaktır. Ancak en önemli korunma yolu elleri düzenli olarak sabunla yıkamaktır” dedi.

Evde şeker hastası varsa grip geçirmekte olan aile bireyinden uzak durmak gerektiğini belirten Çağılcı “Gerekirse maske kullanılabilir. Sonbahar aylarında şeker, kronik bronşit, astım, böbrek hastaları ve vücut direncini düşürecek kronik hastalıkları olanlar grip aşısı olmalıdırlar. Kış boyunca vücut direncini yüksek tutmak çok önemlidir. Bol sıvı almak, C vitamini içeren meyvelerden bolca yemek, ılık bitki çayları tüketmek koruyucu etkiye sahiptir. Gribe yakalanmış olan şeker hastalarında istirahat ve bol sıvı tüketimi esastır. Diğer insanlarda olduğu gibi şeker hastalarında da daha çabuk iyileşmenin en önemli yolu budur. Ancak istirahat, bol sıvı ve rahatlatıcı grip ilaçları veya ağrı kesicilere rağmen yüksek ateş, boğaz ağrısı, kas eklem ağrıları, terleme azalmıyorsa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır. Çünkü şeker hastalarında basit bir grip gibi başlayan bir enfeksiyon vücut direncinin düşüklüğü nedeniyle çok daha ciddi başka enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir ve hastalar düzelmesi zor durumlara girebilir” diye konuştu.

Dr. Figen Çağılcı, doktora danışmadan ilaç almanın ve bilinçsizce antibiyotik kullanmanın da çok sık rastlanan bir yanlış olduğunu vurgulayarak “Bir önceki hastalıktan kalma ilaçları alıp doktora gitmeden önce zaman kaybetmek tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Şeker hastalarının ise bunlara diğer herkesten daha fazla önem vermesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 32042 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim