• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Şeker hastalığına yararlı besin takviyeleri!

Şeker hastalığına yararlı besin takviyeleri!
Şeker hastalığı, tıpta diyabet olarak tanımlanan ve ölümcül olabilen pek çok kronik hastalığa neden olan ciddi bir hastalıktır.

ŞEKER HASTALIĞINDA KULLANILABİLECEK İLAÇ DIŞI DOĞAL MADDELER
Şeker hastalığı, tıpta diyabet olarak tanımlanan ve ölümcül olabilen pek çok kronik hastalığa neden olan ciddi bir hastalıktır.

Genelde basitçe ikiye ayrılmaktadır. İlki ya da tip I diyabet olarak bilinen formu genellikle çocukluk döneminden itibaren aniden başlayan ve pankreasın insülin üreten yapılarının çeşitli nedenlerle hasarlaşması sonucu mutlak insülin eksikliği ile giden çok ciddi bir hastalıktır.

Bu tür diyabette, çok yakın doktor kontrolü, insülin tedavisi, çok dikkatli uygulanacak beslenme rejimi, hayat kurtaran ya da ömrü uzatan en önemli yaklaşımlardır. Şeker hastalığının erişkinlerde sıklıkla görülen ve genellikle kilo alımı ile ortaya çıkan tip II diyabet olarak tanımlanan formunda ise; insülinin mutlak eksikliği değil, insülin yetersizliği mevcuttur. Bu tür şeker hastalığında hızlanmış bir damar sertliği, göz hasarları, sinir sistemi hasarları, yara iyileşme bozuklukları, sık geçirilen enfeksiyonlar, çokca karşımıza çıkan sorunlardır. Bu hastalıkta da yine tip I diyabette olduğu gibi, yakın doktor kontrolü, insülin yapımı artıran ilaçların kullanılması esastır. Ancak tip II diyabet, özellikle kilo alımı ile ortaya çıktığı için mutlaka sıkı bir diyet ile sağlıklı ve yavaş yavaş kilo kaybetmeyi sağlayan üzüm çekirdeği ekstresi ile doğal krom içeren Exodex tabletin kullanılması önerilmektedir.

Kilo kaybının yanı sıra, diyabete bağlı olarak ortaya çıkabilecek kalp krizi, felç, körlük gibi pek çok ciddi hastalığa karşı da önlem alınmalıdır. Bu önlemlerin başında, bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış doğal ya da bitkisel standardize tabletlerin kullanılması gereklidir.

TİP II DİYABETTE DAMAR HASARI
Tip II diyabette komplikasyonların artmasına yol açan temek faktör, kan şekeri düzensizliği ve yüksekliği ile kan total kolesterol ve LDL kolesterol yüksekliğidir. Bu faktörler, damar sertliğini artıran, sinir dejenerasyonuna ve özellikle retina dejenerasyonuna yol açar.

Bu dejenerasyonları ortaya çıkartan asıl dejeneratif maddeler, hücrelere doğrudan toksik etkiler oluşturan serbest radikallerdir.

Serbest radikallerin toksik etkilerinin antioksidan maddeler ile önlenmesi esastır. Bu amaçla en sık kullanılan doğal antioksidanlar; siyah üzüm çekirdek ekstresi, yeşil çay ekstresi, zerdeçaldan elde edilen kurkumin, yalı çamı olarak bilinen Pinus pinaster adlı çam ağacının kabuğundan elde edilen Pycnogenol, Ginko biloba, Panax ginseng ekstreleri ile lipoik asittir.

Bu bileşikler güçlü antioksidan aktiviteleri ile diyabete bağlı ortaya çıkan kronik hastalık risklerinin azaltılmasında önemli etkilere sahiptirler.

ŞEKER HASTALARININ VAZGEÇİLMEZİ: KROM
Tip II diyabette kullanılması gereken en önemli doğal bileşik kromdur. Krom vücutta insülin etkinliğini artırarak, kan şekerinin çok daha kolay düzelmesine yardımcı olur.

Bu nedenle tüm dünyada tip II diyabet tedavisinde krom günlük 0,2mg ila 1mg arasında kullanımı önerilmektedir. Özellikle antioksidan aktivitesi çok güçlü olan üzüm çekirdek ekstresi ile birlikte krom alımı diyabetin yardımcı tedavisinde son derece önemlidir.

Üzüm çekirdeği ekstresi içinde bulunan, proantosiyanidin adı verilen doğal bileşikler, çok güçlü sağlık koruyucu maddelerdir. Bu bileşikler; kilo kaybının sağlanmasının yanı sıra, vücutta insülin’in etkinliğini de artırabilmektedir. Bunlardan belki çok daha önemlisi, şeker hastalarında görülen damar sertliğini hafifletmesi ve bu güçlü damar sertliğini önleyici aktivite ile kalp ve damar hastalıklarına karşı güçlü, koruyucu etkiler oluşturmasıdır.

Üzüm çekirdek ekstresinin kan kolesterolünü düşürücü, tansiyonu düzenleyici etkileri de bulunmaktadır. Ayrıca şeker hastalarında görülen yüksek kan şekerine bağlı gelişen hızlanmış yaşlanmaya da karşı koyarak, yaşlanma ile ortaya çıkan Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, inme, artmış kanser riski gibi pek çok hastalığa karşı güçlü koruma oluşturur. Bu nedenle üzüm çekirdek ekstresi ve krom kullanımı, diyabetik hastalar için çok önemlidir.

ÇAM AĞACI KABUĞUNUN SIRRI
Diyabette gözde ilerleyici görme kaybı ortaya çıkmaktadır. Özellikle gözün görme işlevini sağlayan retina bölgesinin, damar tıkanıklıkları ya da serbest radikallere bağlı hasarlanması körlüğe yol açabilmektedir.

Diyabetik hastalarda bunun engellenmesi için Pycnogenol günlük 100mg ile 150 mg dozlerında tüm Avrupa’da kullanılmaktadır.

Pycnogenol ile yapılan klinik araştırmalarda görme keskinliğinin arttığı saptanmıştır. Ayrıca pycnogenol kan şekerinin ani yükselmelerini önlemektedir. Benzer şekilde siyah üzüm çekirdeği ekstresinde bulunan proantosiyanidinler de retina hasarına karşı koymaktadır.

2000 YILLIK TIBBİ BİTKİ; KIRMIZI GİNSENG
Kırmızı ya da Kore ginsengi olarak bilinen Panax ginseng, kan şekerini dengeleyen özelliklere sahiptir. Ginsengin farklı bir türü olan Amerikan ginsenginin de benzer etkilere sahip olduğu saptanmıştır. Ancak tüm dünyada ginseng kapsüllerinin standardizasyonları eş değildir ve bu konuda bir fikir birlikteliği yoktur. Panax ginseng içinde temel aktiviteyi gösteren maddeler ginsenosidlerdir.

Bu bileşikler damar bütünlüğünü koruyarak, glikozun barsaklardan emilimini düzenleyerek ve doğrudan hücrelere etki göstererek, pek çok hastalığa karşı koyarlar. Özellikle şeker hastalarında görülen, penisin sertleşme bozukluklarında Panax ginseng ekstreleri ve özellikle de Gingko biloba ve düşük doz kafein ile birlikte ülkemizde bulunan Mone tablet, ereksiyonun yani penisin sertliğinin sağlanması ya da daha uzun süreli olarak devam ettirilmesi için çok sık kullanılmaktadır.

Yine üzerinde önemle durulması gerekli konu, bu tür afrodizyak olarak tanımlanan tabletlerin içinde kimyasal, sentetik maddelerin bulunmamasıdır. Çünkü tüm dünyada içeriği doğru dürüst incelenmeyen Panax ginseng tabletlerinde, sentetik kimyasallara rastlanmıştır.

Bu nedenle her ginseng tableti diyabet ya da ereksiyon bozukluğu gibi ciddi sorunlarla mücadele etmek için uygun değildir. Ülkemizde afrodizyak etki ortaya çıkartan ve ereksiyonu güçlendiren MONE adındaki tablet güvenle kullanabileceğiniz bir afrodizyaktır.

DİYABETTE BESİN TAKVİYELERİ
Tip II diyabette bazı nutrisyonel yani besinsel maddelerde önemlidir. Bunların başında sarımsak gelir. Sarımsak damar sertliğine karşı damarları koruyan önemli bir gıda maddesidir. Diyabetik kişilerin sarımsağı bolca tüketmeleri faydalıdır.

Bir diğer gıda maddesi ise tarçındır. Tarçın ile tip II diyabette yapılan bazı araştırmalarda 1 ila 6gr tarçın alımı ile yüksek kan şekerinin kısmen düşürülebildiği görülmüştür. Bu nedenle diyabetik kişilerin gıda rejimlerinde tarçına yer vermeleri faydalıdır.

Ancak tarçın alımının artırılması için sütlaç ile birlikte yenmesi halinde, bu bir felaketle sonuçlanabilir. Bu nedenle tarçını toz halinde kan şekerini yükseltmeyecek bir gıdaya karıştırarak almak, beklenen faydaları sağlayabilir. Diyabetik hastaların besinsel lif alımını artırması uygun bir yaklaşım olur.

Günlük 20 ila 50 gr lif alımının, kan şekerinin ani yükselmelerine karşı koruyucu etkileri olduğu saptanmıştır. Bu nedenle lifli ancak kalorisi azaltılmış ve yeşil çay ile güçlendirilmiş form içecekleri içinde almak modern beslenme rejimine en uygun metottur. Tip II diyabette magnezyum, L-karnitin, vitamin C ve vitamin E, yine faydalı bileşiklerdir. Bir element olan vanadyum ise modern tıp araştırmalarında etkinliği gösterilememiş bir elementtir ve potansiyel toksik etkileri olabileceği hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir.

Unutulmamalıdır ki, diyabet ciddi bir hastalıktır ve yakın doktor gözetiminde, uygun gıda rejimi ile tedavi planlanırken, kişiye uygun egzersiz de mutlaka yapılmalıdır. Diyabet ve özellikle de gittikçe artan bir şekilde görülmeye başlayan tip II diyabetten korunmak için, kilo alımının engellenmesi esastır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 37441 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim