• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Selçuk Üniversitesinden sağlık bilimine katkı sağlayacak proje

Selçuk Üniversitesinden sağlık bilimine katkı sağlayacak proje
Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Çankaya'nın,

normal doğumun tercih edilmesine yardımcı olmak amacıyla hazırladığı çalışma Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Selçuk Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Çankaya’nın hazırladığı "Fıstık Topu Kullanımının Doğum Hafızasına, Doğum Memnuniyetine, Doğum Sürecine ve Yenidoğan APGAR Skoruna Etkisi; Randomize Kontrollü Çalışma" adlı proje Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenme kararı aldı.

Doç. Dr. Seyhan Çankaya'nın projesi, doğum eyleminde fıstık topu kullanımının doğum hafızası, doğum memnuniyeti, doğum süreci ve yeni doğanın sağlık durumu üzerindeki etkisinin araştırılmasını kapsayan proje ile doğum eylemine ait olumlu doğum hafızasını artırmak, pozitif doğum algısı geliştirmek, anne adaylarının doğum memnuniyetini sağlamak ve doğum sürelerini kısaltmayı hedefliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Seyhan Çankaya, projenin normal doğumları ebelerin yaptırdığı bir hastanenin doğum kliğinde yürütüleceğini belirtti.

Kliniğe kabul edilen anne adaylarının, deney ve kontrol grubuna ayrılacağını ifade eden Çankaya, şunları kaydetti:

"İlk önce fıstık topu grubuna atanan gebelere fıstık topu ile kullanılacak pozisyonlar uygulamalı olarak araştırmacılar tarafından gösterilecek ve doğum eylemi sürecinde bu pozisyonlar yaptırılacak. Kontrol grubunda bulunan gebelere ise rutin doğum eylemine yönelik ebelik bakımı dışında herhangi bir müdahale yapılmayacak. Her iki gruptaki gebeler, doğum eylemi süreci boyunca ve doğum sonrasında araştırmacılar tarafından takip edilecek ve gebeler yalnız bırakılmayacak."

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Arslan da Çankaya'nın çalışmasının Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenmeye hak kazandığına dikkat çekerek, "Ebelik bölümümüz, güçlü bir akademik kadroya sahip. Lisans ve lisansüstü eğitimlerimizi fakültemize bağlı Selçuk Ecza Simülasyon Ünitesinde yapıyoruz. Türkiye'de sadece birkaç üniversitede bulunan merkez, birçok ulusal projeye de ev sahipliği yapıyor." ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1028 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim