• BIST 9539.34
  • Altın 2482.753
  • Dolar 32.4986
  • Euro 34.7453
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Sema Hastanesi yaşlı Avrupalıya huzurevi kuruyor

Sema Hastanesi yaşlı Avrupalıya huzurevi kuruyor
Yaşlı nüfusun yüzde 20'lere yaklaştığı Avrupa'da bakım hizmetlerinin çok pahalı olması gözleri Türkiye'ye çevirdi. Ucuzluğu, doğal güzellikleri ve merhametli insanlarıyla tanınan Türkiye, yaşlı bakımında artık Avrupa'nın gözdesi. Hollanda, Almanya, İngilt

Yaşlı nüfusun yüzde 20'lere yaklaştığı Avrupa'da bakım hizmetlerinin çok pahalı olması gözleri Türkiye'ye çevirdi. Ucuzluğu, doğal güzellikleri ve merhametli insanlarıyla tanınan Türkiye, yaşlı bakımında artık Avrupa'nın gözdesi. Hollanda, Almanya, İngiltere'nin yanı sıra Japonya ve ABD'den bile yaşlılara bakım hizmeti için Türkiye'ye teklif gelmeye başladı.

Sağlık Bakanlığı Yaşlı Sağlık Şube Müdürü ve Türk-Hollanda Sağlık Vakfı Başkanı Kemal Aydın, Türkiye'de bu alandaki önemli potansiyele rağmen, çok büyük bir açık olduğunu belirterek "Bu açığı hem Türkiye'de sağlık meslek liselerini bitirip iş bulamayan hem de Hollanda'da ortaöğretimini yarıda bırakan ancak bölge kültürüne hâkim, dil bilen gençlerle kapatacağız" dedi.

Her geçen gün yaşlı nüfusunun arttığı dünyada bakım hizmetleri giderek önem kazanıyor. Avrupa genelinde 65 yaş üstü yaşlıların nüfusa oranı yüzde 20'lere ulaşırken, bu oranın 10 yıl içinde yüzde 30'lara çıkması bekleniyor. Türkiye'de ise 6 milyona yakın yaşlı nüfus bulunuyor. Büyük bir potansiyele sahip olan sektörde, Avrupa'da ortalama bakım ücretleri aylık 5 bin eurodan başlarken, Türkiye'de bu rakam bin euroya kadar iniyor.
 
Sema Hastanesi öncü oldu
Türkiye'nin ucuzluğunun yanı sıra doğal güzellikleri, kaplıcaları, teknolojik altyapısı ve merhametli insanlarıyla bu alanda büyük bir potansiyel barındırdığını anlatan Kemal Aydın, "Bu sektörde istenilen seviyeye gelirsek 10 yıl içinde milli gelir 2 katına çıkacaktır" dedi. Birçok projeyi hayata geçireceklerini anlatan Aydın, "Öncelikle Hollanda'da yaşayan ortaöğretimini yarıda bırakmış Türk gençlerini 20-30 kişilik gruplar halinde Türkiye'ye getireceğiz. Burada 1.5-2 yıl yaşlı bakımı, hemşirelik gibi bakım hizmetleri eğitimi alacak olan gençler, Hollanda'ya dönüp yaşlılara bakacak" diye konuştu. Hollanda'da 10 bine yakın işsiz Türk genci bulunduğunu anlatan Aydın, "Üniversiteye gidemeyen ancak dilleri olan, Avrupa kültürünü bilen bu gençleri de iş sahibi yapmak istiyoruz" dedi. Gençlerin üniversitedeki teorik eğitimden sonra hastanelerde pratik yapacaklarını anlatan Aydın, bu amaçla ilk işbirliğini Sema Hastanesi ile yaptıklarını söyledi. Maltepe'de bulunan Sema Hastanesi, satın aldığı hastanenin yanındaki arazi üzerinde yaşlı bakım bölümü kurmayı planlıyor.
 
Türkiye'de Moldovalı hâkim
Türkiye'de sağlık meslek liselerini bitirip iş bulamayan gençleri de yaşlı bakımı alanında eğitmek istediklerini anlatan Aydın, şunları söyledi: "Hollanda, Almanya, İngiltere, Japonya ve ABD'den bile bakım hizmeti için teklif alıyoruz. ABD'de 2 bin kişinin üye olduğu bir engelliler derneği, hemen gelmeye hazır. Avrupa'daki yaşlı gurbetçilerimizin ise durumu daha da içler acısı. Sadece Türkiye'deki yaşlıların bakımı için en az 200 bin kişiye ihtiyaç var. Ancak Türkiye'de profesyonel yaşlı bakımı hizmeti veren uzman ara eleman sayısı bin kişi. Türkiye'de bu hizmeti veren Moldovalı, Ukraynalı ve Bulgaristanlı bakıcıların sayısı ise 40 bine ulaştı."
Türkiye'de sadece Sakarya Üniversitesi'nin Yaşlı Bakım Yüksekokulu bulunduğunu anlatan Aydın, üniversitelerle işbirliğini geliştirmek için çalıştıklarını söyledi. Aydın, kışın kapalı kalan otellerin altyapılarının geliştirilmesiyle sağlık alanında kış turizminin de başlatılabileceğini söyledi.
 
2 bin gurbetçiden 6 milyon euro gelir
Özel Sema Hastanesi, Türk-Hollanda Sağlık Vakfı ve Bonfarta Sigorta Şirketi çözüm ortaklığında, Hollanda'da yaşayan Türklerin sağlık hizmetlerini Türkiye'den almaları amacıyla üçlü bir anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında Hollanda'da yaşayan yaklaşık bin Türkün bir yıl içinde Sema Hastanesi'nde tedavi görmesi planlanıyor.
Öte yandan, Hollanda'nın lider sağlık sigortası firmalarından AGİS ile geçen yıl imzalanan anlaşmanın içeriğini de genişleten Sema Hastanesi, bundan böyle ağız ve diş sağlığı, kalça protezi ve katarakt tedavilerinde AGİS üyesi hastalara da hizmet verecek. Hastane, bir yılda en az bin AGİS'li hastayı tedavi etmeye hazırlanıyor.
 
Avrupa 3 kat pahalı
İşbirliği anlaşması nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Sema Hastanesi İşletme Müdürü Sedat Erten, Avrupa'da sağlık hizmetlerinin çok pahalı olduğunu belirterek "Özellikle göz ve diş fiyatı Türkiye'nin 3 katı daha pahalı. Gurbetçilerimizin daha kaliteli ve ucuz sağlık hizmeti almalarını, üzerine bir de Türkiye'de tatil yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz" dedi. Erten, geçen yıl Hollanda'dan 400 civarında hasta geldiğini, bu yıl toplam 2 bin hastaya hizmet vermeyi ve 6 milyon euroluk bir sağlık turizmi girdisi sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Hollanda'nın ardından Almanya, Belçika ve İngiltere'de faaliyet gösteren sigorta firmalarıyla da anlaşmalar imzalayacaklarını anlatan Erten, ayrıca Mısır ve Fas üzerinden de Afrika'ya açılmayı planladıklarını kaydetti. Erten, 2010'a kadar sadece AB üyesi ülkelerden 5 bin hasta ile 15 milyon euro döviz girdisine ulaşmayı planladıklarını söyledi.
 
Güler yüzlü hizmet avantajı
Türk-Hollanda Sağlık Vakfı Koordinatörü Mehmet Kilisli de Hollanda'da yaşayan Türklerin iyi sağlık hizmeti alamayacakları endişesiyle Türkiye'ye temelli dönüş yapmaktan çekindiklerini, anlaşmanın bu bakımdan büyük önem taşıdığını söyledi.
Bonfarta Genel Müdürü Adem Simitçi ise Hindistan ve Tayland'ın sağlık turizminde öne çıktığını belirterek, "ABD'lilerin yüzde 38'i sağlık hizmeti için yurtdışına çıkmaya hazır. Sadece, ucuz ve kaliteli hizmet ile bekleme sırasının az olmasını istiyorlar. Türkiye'de de çok büyük bir potansiyel var. Güler yüzlü hizmet ve deneyimli doktorların yanı sıra fiyatlar da çok uygun, örneğin Hollanda'ya göre 3-10 kata kadar daha ucuz" dedi. Simitçi, Sema Hastanesi ile yapılan işbirliği çerçevesinde Türkiye'deki tedavi öncesi ve sonrasında kontrol hizmetleri ile Türkçe bilmeyen hastalar için rehberlik hizmetini de kendilerinin vereceğini söyledi.
 
Eşi hastalanınca hastane kurdu
İnşaat, tekstil, elektrik malzemeleri imalatı ve ticaret alanında faaliyet gösteren 5 ortak tarafından 1 Ocak 2006'da kurulan Sema Hastanesi, Maltepe Dragos'ta 20 bin metrekare kapalı alanda, 218 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor.

Ortaklardan Ali Çelik'in eşinin yaşadığı sağlık problemlerinin ardından hastane kurmaya karar veren ortaklar, eski Dragos Oteli'ni satın alarak, hastaneye çevirmiş. Avrupa yakasında da hastane kurmak için yer bakan ortaklar, 10 yıl içinde Türkiye'nin 3 büyük ilinde hastane açmayı hedefliyor. 2007'de 30 milyon dolarlık ciro yapan hastane, bu yıl ciroyu 40 milyon dolara çıkarmayı planlıyor.

Bu haber toplam 5287 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim