• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" Proje Yarışması

Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" Proje Yarışması
İlaç şirketi Sanofi, Türkiye Diyabet Vakfı ile birlikte, diyabetle ilgili farkındalığın artırılması ve hastaların hayat kalitesini yükseltmek amacıyla, 'Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın' adlı proje yarışmasını başlattı.

Dünyanın önemli ilaç şirketleri arasında yer alan Sanofi, Türkiye Diyabet Vakfı ile birlikte, diyabetle ilgili farkındalığın artırılması ve hastaların hayat kalitesini yükseltmek amacıyla "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" adlı proje yarışmasını başlattı.

Projenin tanıtım toplantısı Rennaissance Bosphorus Otel'de yapıldı. Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz toplantıda, diyabet hastalığının önemini anlattı.

Yılmaz, "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" projesinin amacıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"2013'te dünya genelinde 5,1 milyon kişi diyabet nedeniyle hayatını kaybetti. Öte yandan diyabetlilerin yüzde 50'sinde genel obezite, yüzde 71,4'ünde santral obezite (özellikle bel çevresinde görülen yağlanma artışı), yüzde 53'ünde hipertansiyon ve yüzde 32'sinde ise hem obezite hem de hipertansiyon mevcut. Oysa ki, diyabetli hastaların hayat kaliteleri yükseltilerek uzun ve sağlıklı bir ömür sürebilmeleri mümkün. Bu bakış açısından yola çıkarak, Türkiye'deki diyabetli hastaların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak buluşların ortaya çıkması amacıyla üniversite öğrencileri arasında bir yarışma başlattık. Bu projeyle, hem Türkiye çapındaki genç beyinlerin, diyabetli hastaların hayat kalitelerini yükseltecek buluşlar sunmaları için, onları desteklemeyi hem de hastayı ölüme kadar götürebilen diyabet hastalığıyla ilgili farkındalığı daha da artırmayı hedefliyoruz."

Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar da, toplumda diyabetle ilgili yeterince bilinç ve farkındalık oluşmadığına, bunun da diyabetli hastaların hayatını daha da zorlaştırdığına dikkati çekti. Alemdar, diyabet hastalarının günlük hayatta ihtiyaç duyduğu ve yaşamlarını kolaylaştıracağını düşündüğü pratik önerileriyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Diyabetli hastalar günde kimi zaman altı kez insülin iğnesi olmak zorunda kalıyor. Zamanında iğne olmazsak gün içinde hipoglisemi geçirme riskimiz artabilir. Giyilebilir teknolojiler ya da cep telefonu uygulamalarıyla ne zaman insülin iğnesi olacağımız konusunda bizi uyaran sistemler geliştirilebilir. Diyabetik sağlıklı gıdalar ve diyabetik giyim ürünleri konusundaki pratik çözümlerle hayat kalitemiz yükseltebilir. Üniversite öğrencilerine diyabetli hastaların ihtiyaçları iyi anlatıldığı takdirde, çok başarılı buluşlar ortaya çıkacağına inanıyorum."

Sanofi Diyabet ve Yenilikçi Ürünler İş Birimi Direktörü Pelin Yunusoğlu ise diyabetin dünyada ve Türkiye'de her geçen gün daha fazla insanı etkilediğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de diyabetin ortalama başlangıç yaşı 49'dur. Bu, üretken çağda olan nüfusun gelecek dönemde daha erken bir zaman diliminde komplikasyonlarla mücadele edeceğine ve gerek tedavi gerekse de iş gücü kaybına bağlı maliyetlerin artacağına işaret ediyor. Bu kapsamda dünyanın mücadele ettiği diyabetle ilgili öncü çözüm ve tedavi yöntemleri geliştiriyoruz. Bu alanda Ar-Ge'ye önemli yatırımlar yapıyoruz. Tedavi süreçlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerimizle de diyabet konusunda farkındalık yaratacak çalışmalar yürütüyoruz. Bu çerçevede Sanofi Diyabet olarak Türkiye Diyabet Vakfı ile birlikte, diyabetin kamuoyu gündemine taşınması ve diyabetli hastaların karşılaştıkları sorunlara ışık tutmak amacıyla 'Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın' proje yarışmasını başlatıyoruz. Projemizle tüm üniversite öğrencilerini bu sürece aktif olarak dahil etmeyi hedefliyoruz. Türkiye çapındaki üniversitelerden katılım bekliyoruz."

"Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" proje yarışması

Türkiye çapındaki üniversitelerin tamamına ulaşmayı hedefleyen proje kapsamında, üniversite öğrencileri arasında diyabetin önemi ve hastaların ihtiyaçları konusunda bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yürütülecek. Bu süreçte üniversitelerin öğrenci kulüpleriyle, öğrencilerin oluşturduğu marka takımları işbirliği içerisinde çalışacak ve öğrenciler diyabette ihtiyaca yönelik çözüm önerileri üretmeleri konusunda teşvik edilecek.

Buluş yapılması beklenen alanlar arasında; sağlık ekibine kolay ulaşım, şeker ölçümü, iyi diyabet tedavisi uygulaması, diyabetik öz bakım ürünleri, diyabetik gıdalar, diyabetik giyim ürünleri ve diyabetik yazılım uygulamaları gibi alanlar yer alıyor. Projelerin ödüle değer bulunması için, projenin diyabet hastasının hayatını kolaylaştırması, üretilebilir, hayata geçirebilir olması ve yaratıcı olması gibi kriterler bulunuyor. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5849 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim