• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Serbest çalışan hekimlere POS zorunluluğu

Serbest çalışan hekimlere POS zorunluluğu
Serbest çalışan hekimler, diş hekimleri ve veteriner hekimler, 1 Haziran'dan itibaren muayenehanelerinde, kredi kartı okuyucusu (POS) cihazı bulunduracak.

Serbest çalışan hekimler, diş hekimleri ve veteriner hekimler, 1 Haziran'dan itibaren muayenehanelerinde, kredi kartı okuyucusu (POS) cihazı bulunduracak.

Maliye Bakanlığı tarafından 5 Ocak 2008 tarihinde yayımlanan tebliğle, serbest meslek icra eden hekimlere muayenehanelerinde, POS cihazı bulundurma zorunluluğu getirilmiş, bunun için de 6 ay süre tanınmıştı.

Hekimler, 1 Haziran'dan itibaren kredi kartı ile ödemelerde, hastalarına sadece bu POS'lardan çıkan belgeleri verecekler. Müşteri talep etse bile başka bir belge düzenlemeyecekler. Hekimler nakit ödemelerde ise yine serbest meslek
makbuzu düzenleyecekler.

Hekimler, kredi kartı ile yapılan ödemelerle ilgili her günün sonunda kapanış raporu alarak bu raporları gerektiğinde Maliye Bakanlığı görevlilerine ibraz edecekler.

İşyerlerinde tebliğde belirtilen özelliklere sahip POS cihazı bulundurmayan hekimlere para cezası uygulanacak.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Altan Ayaz, söz konusu tebliğ ile hekimlik meslek uygulamasında bütün ödemelerin mutlak olarak kredi kartıyla yapılması zorunluluğu getirilmediğini ileri sürdü.

Tebliğde, hastaların kredi kartıyla ödeme yapmak istemesi durumunda kullanılacak POS cihazlarının özelliklerinin saptandığını belirten Ayaz, "Bu yönüyle bir hukuka aykırılık bulunmamakla birlikte aynı düzenleme ile serbest çalışan bütün hekimler tarafından POS cihazı bulundurulmasının zorunlu tutulmasının hukuka aykırı olduğu yönünde değerlendirmeler bulunmaktadır" diye konuştu.

Ayaz, tebliğin, ilgili hükümlerinin iptali istemiyle Danıştay'da açılmış davalar bulunduğunu, ancak henüz bir karar verilmediğini ifade ederek, "Bu çerçevede, tebliğ ile ilgili yargısal inceleme devam etmekle birlikte, zorunluluğa tabi olanların, POS cihazını bulundurmamaları durumunda özel usulsüzlük cezasıyla cezalandırılacaklarının belirtildiğini meslektaşlarımıza hatırlatmak yararlıdır. Öte yandan, kredi kartı ile ödeme kabul etmemesine karşın POS cihazı bulundurma zorunluluğuna tabi kılınan ve bu konuda herhangi bir işlemle karşılaşan meslektaşımıza, hukuksal yönden gerekli destek de Merkez Konseyi hukuk büromuzca verilecektir" dedi.

"Bugüne kadar bir tebliğ gelmedi"

Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Celal Korkut Yıldırım da hukuksal olarak uygulamayı doğru bulmadıklarını belirterek, "Dava açtık. Şu anda karşı tarafın yani Maliye Bakanlığının konu ile ilgili savunmasının alınması gerekiyor. Bu süreç de karar verilecek" şeklinde konuştu.

Bu uygulama ile sistemin kayıt içine alınmasının öngörülmüş olabileceğini ifade eden Yıldırım, "Sistemin kayıt içerisine alınması POS cihazları ile olmaz. Bunun bir çok parametresi var. Adil bir vergi sistemi kurulmalı, hiçbir kaydı bulunmayan yüzbinlerce kişi ve kurum kayıt altına alınmalı" diye konuştu.

Yıldırım, diş hekimlerinin, yaptığı işlemi makbuz ya da fatura olarak belgelediğini belirterek, "Yapılan işlemin ayrıntılandırılmasının temel nedenlerinden biri asgari ücret tarifesine göre hizmet sunmasıdır. Bir diğeri ise yapılan işlemde herhangi bir sorun ortaya çıktığında ve hukuki mecraya taşındığında yapılan işlemin ne olduğunun bilinmesi için belgeye ihtiyaç vardır. POS cihazı, bu sorunu nasıl çözecek bilemiyoruz" ifadesini kullandı.

Yıldırım, "Uygulama ile ilgili Maliye Bakanlığı'ndan bugüne kadar bir tebliğ gelmedi. 1 Haziran'a kadar bir açıklama gelip gelmeyeceğini, uygulamanın ertelenip ertelenmeyeceğini ya da uygulamadan vazgeçilip geçilmeyeceğini bilemiyoruz" dedi.

Bu haber toplam 2561 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim