• BIST 9722.09
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

"Serinlenmek isterken hasta olmayın"

"Serinlenmek isterken hasta olmayın"
Düzenli bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış kullanılan klimaların, gribal enfeksiyonlardan yüz felcine kadar birçok hastalığa zemin hazırladığı bildirildi.

Düzenli bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış kullanılan klimaların, gribal enfeksiyonlardan yüz felcine kadar birçok hastalığa neden olabildiği bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak havaların yaşandığı günlerde filtreleri temizlenmeyen klimaların hastalıklara neden olduğunu söyledi.

Klimaların faydalı aletler olmalarına rağmen doğru kullanılmadığında çok fazla sağlık sorununa neden olabileceğini belirten Avcı, ''Yaz aylarının vazgeçilmezi klimalar herkesin hayatına dahil olmuş durumda. Ev, iş yeri ve arabalarımızda sıkça kullandığımız klimalar, dikkatsiz ve yanlış kullanıldığında birçok ciddi sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Düzenli bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış kullanılan klimalar, gribal enfeksiyonlardan yüz felcine kadar birçok hastalığın oluşumuna zemin hazırlıyor'' dedi.

İnsan organizmasının, ani ısı değişikliklerinden kolayca etkilenebileceğine ve soğuk ortamın vücut direncini düşürerek, fırsatçı bakterilerin aktif hale geçmesine yol açabileceğine dikkati çeken Avcı, özellikle sıcak ortamdan aniden soğuk ortama geçilmesinin sağlık açısından istenilen bir durum olmadığını vurguladı.

"Klimaların ısı derecesinin ayarlanması ve çok düşük ısılarda kullanılmaması önemlidir" diyen Avcı, şunları kaydetti:

"Özellikle çocuklar, yaşlılar, üst ve alt solunum yolu ile ilgili problemi, kronik sinüzit ve bronşiti olanlar klima kullanımına dikkat etmelidirler. Ayrıca klimaların direkt kişinin üzerine soğuk hava üflemesi yüzdeki sinir kılıfı üzerine etki ederek ödem ve yüz felci oluşturabilir. Hastalıklara neden olan bakteriler klimaların filtrelerinde bulunabilir. Bu bakımdan klimaların iç ünitelerinde bulunan filtrelerin sık sık temizlenmesi gerekir. Özellikle yoğun kullanılan klimaların filtrelerinin 2-3 ayda bir temizlenmesi önerilmektedir. Daha az yoğun kullanılan klimaların bahar aylarında, yılda 2 defa olmak üzere temizlenmesi gerekir. Alerjik nezle ve astımı ile hava yollarında aşırı hassasiyeti olanlar klimanın soğuk hava üflemesi ile daha da hassaslaşabilir. Solunan havadaki ısı ve nem değişikliklerinden normal kişilere göre daha fazla etkilenen bu kişilerde burun tıkanıklığı, hırıltı, nefes darlığı olabilir. Bu bakımdan özellikle burun, sinüs ve kronik akciğer hastaları çok uzun süre klimalı ortamda bulunmamalıdır.'"

"Bilinçli korunmak önemli"

Klimaların zararlarından korunmak için bilinçli kullanımın şart olduğunun altını çizen Avcı, şu ifadelere yer verdi:

"Klimaların bakım ve temizliğinin her yıl ciddi ve düzenli olarak yapılması önemlidir. Bakteri filtresi mutlaka kullanılmalı, ortamın aşırı soğutulmamasına dikkat edilmelidir. Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamaya özen gösterilmeli, iç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı 6 dereceyi geçmemelidir. Ortam sıcaklığında ani ve yüksek değişiklikler, önce solunum sistemi ile dolaşım sistemini etkiler. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2718 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim