• BIST 9040.03
  • Altın 2301.296
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0591
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Sezaryen arttı, anne-bebek ölümleri azaldı

Sezaryen arttı, anne-bebek ölümleri azaldı
Anne adaylarının yaptırıp yaptırmamaya bir türlü karar veremediği sezaryen doğum, gerekli durumlarda uygulanırsa, anne-bebek ölümlerini ciddi şekilde önlüyor.

Anne adaylarının yaptırıp yaptırmamaya bir türlü karar veremediği sezaryen doğum, gerekli durumlarda uygulanırsa, anne-bebek ölümlerini ciddi şekilde önlüyor.

Son yıllarda en çok tartışılan konulardan biri olan 'Sezaryen mi, normal doğum mu?' sorusu, Kıbrıs'ta düzenlenen '7. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi'nde de ele alındı. Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, bu tartışmayla ilgili sorularımızı yanıtladı...

BAZEN HAYAT KURTARIR
* Bir anne adayı hangi durumlarda sezaryen yaptırmalı?
Acil sezaryen; anne ya da bebeği tehdit edici bir durum varsa, makat gelişi varsa, ikiz gebeliklerde özellikle ikinci bebeğin yaşamını kurtarmak amacıyla, gelişme geriliği olan bebeklerde, plazentanın doğum yolunu kapadığı durumlarda, pelvis darlıklarında tercih edilir. Annenin bir enfeksiyonu varsa; mesela HIV pozitif annelerde, doğuma yakın herpes enfeksiyonu geçirenlerde, her şey normalken doğum ağrıları başladığında amniyon sıvısı içine bebeğin dışkısının bulaşması durumunda ve doğum esnasında görülen şiddeti kanamalarda da sezaryen yapılabilir. Hiçbir gereklilik yokken, sezaryenin normal doğuma göre daha iyi olduğunu savunmak doğru değil. Sezaryenin normal doğuma göre üstün olduğu yer, doğumla ilgili sorun olduğu haldir.

* Sezaryen anne-bebek ölüm oranlarında nasıl bir etki yaratır?
Sezaryen operasyonu, tüm dünyada hem anne ve bebek ölümünü, hem de bebek hastalık ve sakatlık oranlarını azaltıyor. Ülkelerin gelişme kriterleri belirlenirken, anne ölüm oranı ve bebek ölüm hızı dikkate alınıyor. Ülkemizde bugün, anne ölüm oranı yüz binde 19, bebek ölüm hızı ise binde 18'e düşmüştür. Bu oranların azalmasında, ülkemizde sezaryen oranlarının artmasının da büyük etkisi olduğunu düşünüyoruz.

SEÇME HAKKI HASTANIN
* Sezaryen doktorların zaman kaybetmemek için hemen karar verdikleri bir uygulama olarak gösteriliyor. Gerçekten böyle mi?
Hayır, sezaryenin gerekli olduğu durumlar dışında hekim böyle bir karar veremez. Ancak anne isteği de sezaryen yapılmasında önem taşır. Bu, gerçek bir gereklilik yokken yalnızca annenin isteğine bağlı yapılan sezaryendir. Bu durumda hekim hastayı sezaryen ve normal doğum konusunda bilgilendirmeli ve bu sırada normal doğum tarafında olmalıdır. Eğer hasta bilgilendiği halde hâlâ sezaryen istiyorsa, o zaman hasta hakları açısından hasta isteği kabul edilmeli. Elbette kadın doğum uzmanı hastaya sezaryen önermemeli ama yapılan tüm sezaryenler hekim hatasına bağlanırsa, o zaman hasta hakları hiçe sayılmış olur.

* * *
GELİŞMİŞ ÜLKELER TERCİH EDİYOR
Bugün Afrika'da sezaryen oranı yüzde 5'ler civarında. Dolayısıyla anne ölüm oranı ve bebek ölüm hızı, ülkemizle karşılaştırılamayacak kadar yüksek. Dünyada ise gelişmiş ülkelerde sezaryen oranları yüksektir. Amerika'da bugün bu oran, yüzde 35'ler civarındadır.

* * *
ÖNEMLİ OLAN BEBEĞİ KORUMAK!
* Bebek sağlığı açısından sezaryenin yararı var mı?
Bazı bebekler 12-16 saat sürecek bir doğum eylemine dayanamazlar, çünkü rezervleri yoktur. Ya da annenin amniyon sıvısı çok azalmışsa, karnındaki bebeği doğum eylemi sırasında tehlikeye girer. Sınırda baş-pelvis uygunsuzluğu olan bir gebede normal doğumda ısrarcı olmak, çok uzun doğum eylemine ve bebeğin kaybedilmesine yol açabilir. Bir de bebek canlı doğsa bile, uzun süre oksijensiz kalmışsa; bu başlangıçta bir bulgu vermeyebilir ama yeni doğan döneminde ya da ileride çocukluk yıllarında birtakım kasılma nöbetleri, epilepsi ve öğrenme bozuklukları gibi sorunlarla karşımıza çıkabilir.

* * *
YAN ETKİLERİ BİR AMELİYAT KADAR
* Sezaryenin riskleri, yan etkileri var mı?
Sezaryenin riskleri ve yan etkileri ameliyata ve anesteziye dair yan etkilerdir. Örneğin dikişler enfeksiyon yapabilir. Barsak ya da idrar torbası, rahim damarları zedelenebilir, kanamalar ortaya çıkabilir. Ya da genel anesteziye bağlı problemler oluşabilir.

* Riskler açısından normal doğumla sezaryen arasındaki farklar neler?
Yapılan çalışmalara göre, normal doğumda rahim yırtılması 10 binde 12'yken, sezaryen sonrası normal doğumda 10 binde 35'dir. Sezaryen sonrası bebeklerde yeni doğan ölüm oranlarının her ikisinde de eşit olduğu görülüyor. Sadece bebeğe ait solunumsal sorunların sezaryende biraz daha fazla olduğu görülüyor. Ayrıca sezaryende karın ağrısı, mesane yaralanması ve idrar yolu yaralanmasının daha fazla olduğu biliniyor.

* * *
RAHİMDE ESTETİK KAYGISI KADINI SEÇİMDE ETKİLİYOR
* Doğumdan sonra rahim estetiğinin bozulmasından korkulması, sezaryende etkili mi?
Evet, çünkü anneler daha sonraki zamanlarda rahimlerinin sarkacağını, idrar kaçıracaklarını düşünerek sezaryen istiyorlar. Ancak hastaya ille de her normal doğumda bu sorunların olmayacağı anlatılmalı. İdrar kaçırma gibi sorunlar fazla doğum yapan kadınlarda daha çok görülür.

* Birinci doğumu sezaryenle yapan bir kadın, ikincide de sezaryenle doğum mu yapmalı?
Hayır, ancak eğer rahim yırtılması riski varsa sezaryen daha uygun olabilir. Eğer şartlar uygunsa, gebeyi 24 saat izleyebiliyorsanız, kan verme olanaklarınız iyi ise, acil operasyon şansı varsa; bu hastalar normal yoldan doğumu deneyebilirler. Ancak sezaryen sonrası vajinal doğumda hem anne, hem de bebeğin yaşamı tehlikeye girebilir. Çünkü rahimde daha önce yapılmış ameliyata bağlı nedbe dokusu (eski yara) vardır. Burası doğum ağrıları sırasında yırtılabilir. Böyle bir yırtık oluşursa, anne ve bebeğin yaşamı tehlikeye girer. Bu riskle karşılaşmamak için, sezaryenle gerçekleştirilen ilk doğumdan sonraki doğumların da aynı yöntemle yapılmasında yarar vardır.

* * *
PLANLI YAPILIRSA SORUN DA AZ OLUR
* Sezaryenin, annenin doğum sonrası hayatında olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir?
Acil olarak yapılan sezaryene bağlı sorunlar olabilir ama planlı sezaryenlerde bu sorunlar azalmaktadır. Eğer acil durumlarda, bebeğin yaşamını tehdit edecek durumlarda sezaryen yapılmazsa ve hekim bundan çekinirse, bebek ve anne ölümleri artar. Bunun dışında sezaryen sonrası annede rahim iltihapları ve trombo embolik hastalıklar biraz daha fazla görülür. Doğan bebeklerin biraz daha düşük ısıda doğduğu ve yakın bakım gerektiği bilinmektedir. Yine sezaryen sonrası emzirmenin ameliyata bağlı olarak bazen gecikebileceği biliniyor. Sezaryenin direkt bir olumsuz etkisi yoktur. Sonuçta bir karın operasyonudur. Her karın operasyonu ne kadar sorun çıkarırsa, sezaryen ameliyatı da o kadar sorun çıkarır.

Sabah

Bu haber toplam 1960 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim