• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

SGK, 9 ayda 10 kez doğuranları inceliyor

SGK, 9 ayda 10 kez doğuranları inceliyor
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Acar, hastanelerde fiili denetimlere başlayacaklarını belirterek, "Ölmüş insanlara ameliyat edilmiş gibi işlemler yapılmış. 9 ayda 10 kere doğum yapılmış gibi gösterilerek faturalar çıkarılmış" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Acar, hastanelerde fiili denetimlere başlayacaklarını belirterek, "Ölmüş insanlara ameliyat edilmiş gibi işlemler yapılmış. 9 ayda 10 kere doğum yapılmış gibi gösterilerek faturalar çıkarılmış" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, kurum müfettişlerinin, sağlık harcamalarının kontrolünü sağlamak amacıyla önümüzdeki haftadan itibaren hastanelerde fiili denetimlere başlayacağını bildirdi.
Acar, Genel Sağlık Sigortası uygulamasıyla sağlık alanında önemli açılımlar sağlandığını ve sosyal devlet olmanın bir gereği olarak vatandaşların sağlık alanında kendilerini güvencede hissedecekleri bir ortam yaratıldığını söyledi. Sağlık alanında bu açılımlara giderken suistimallerin mutlaka önlenmesi gerektiğini vurgulayan Acar, bu anlamda önümüzde haftadan itibaren sağlık hizmeti sunucuları nezdinde denetimlere başlayacaklarını ifade etti. Sağlık hizmetleri için yapılan ödemeleri takip ettiklerini belirten Acar, "Son 1 yıllık dönemde hakikaten olağanüstü artışlar görülen sağlık hizmeti sunucuları nezdinde çalışmalarımıza başlıyoruz. Bu anlamda 16 sağlık merkezimizin bulunduğu yerde SGK iç denetçileri 1 Temmuz'dan itibaren zaten turne şeklinde çalışmalarına başladılar" dedi.

HAKSIZ ÖDEMELER VAR

Kurum olarak özel sağlık hizmeti sunucuları nezdinde üniversite hastaneleri de dahil çalışmaları biraz daha yoğun bir şekilde devam ettireceklerini belirten Acar, "Bu çok önemli bir konu. Ölmüş insanlara ameliyat edilmiş gibi işlemler yapılmış, bir kalemde 2 milyon YTL'ye yakın haksız ödeme-ler alınmış, 9 ayda 10 kere doğum yapılmış gibi gösterilerek faturalar çıkarılmış" dedi.

HİZMETTE KALİTE ÖNEMLİ

Bunların dışında çok rutin hastalıklar için üst üste tetkikler yapılarak kuruma fatura edildiğini belirten Acar, "Böyle yüzlerce olayla karşılaşıyoruz. Bu konuda kararlıyız. Sağlık hizmetlerini en ücra köşeye kadar götüreceğiz, daha kaliteli hizmet sunumu önündeki tüm engelleri kaldıracağız, düzgün çalışan insanların önünü açacağız ama düzgün çalışmayan, işi istismar eden insanlarla ilgili çalışmalarımızı mutlaka sürdüreceğiz" dedi.

İŞLEMLER ARAŞTIRILACAK

Kurum müfettişlerinin sağlık harcamalarının kontrolünü sağlamak amacıyla önümüzdeki haftadan itibaren hastanelerde fiili denetimlere başlayacağını bildiren Acar, "Arkadaşımız bir hastaneye gittiğinde bu hastanenin son 1-2 yıllık durumu nedir, aylık olarak almış olduğu ödemeler nedir, hastane kapasite olarak bu sağlık hizmetlerini vermeye yeterli mi, kuruma fatura edilmiş işlemler usulüne uygun mu inceleyecek" dedi.

HASTALARA ULAŞILACAK

Acar, "Ayrıca cerrahi müdahale ya da tektik yapıldığı belirtilen hastaya ulaşarak bunların gerçekten yapılıp yapılmadığını sorgulayabilecek. 70 milyon insanın hakkını hukukunu koruduğumuz için ciddi bir denetim dönemine giriyoruz. Çünkü bizim son 3-4 ayda yaptığımız inceleme ve araştırmalar hakikaten sağlık alanında ciddi anlamda suiistimallerin olduğunu net bir biçimde ortaya koydu" şeklinde konuştu.



Denetimler iki aşamalı olacak


Denetimlerin iki aşamalı gerçekleştirileceğini belirten Acar, birinci aşamada 22 iç denetçiyle 1 Temmuz'dan itibaren özellikle 16 müdürlükteki sağlık harcamalarını mercek altına aldıklarını söyledi. Acar, ikinci aşamada Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesindeki 500 müfettişten turneye çıkmayan ve Ankara'da görev yapanlardan oluşan ekibin görev alacağını söyledi.

YeniŞafak

Bu haber toplam 1860 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim