• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

SGK "acile" çare arıyor

SGK "acile" çare arıyor
Katılım paylarının artırılmasının ardından hiçbir ücret alınmadan yapılan acil tedavilerin oranındaki artış Sosyal Güvenlik Kurumu'nu harekete geçirdi.

Katılım paylarının artırılmasının ardından hiçbir ücret alınmadan yapılan acil tedavilerin oranındaki artış Sosyal Güvenlik Kurumu'nu harekete geçirdi.

Katılım paylarının artırılmasının ardından hiçbir ücret alınmadan yapılan acil tedavilerin oranındaki artış Sosyal Güvenlik Kurumu'nu harekete geçirdi. SGK; acillerin payını sınırlamak için alınabilecek önlemleri arıyor. Yetkililer, katılım payı düzenlemesi öncesinde hastanelerde yüzde 5-15 arasında değişen acil tedavi oranlarının yüzde 30'a kadar çıktığına dikkat çekiyor. Bazı hastanelerde ise yapılan denetimlerde acillerin toplam tedavilerdeki payının yüzde 80'e kadar çıktığının belirlendiği, bu nedenle hızlı bir önlem arayışına girildiği kaydediliyor.

Acil tedaviler, katılım paylarının özel hastaneler için 15 TL'ye kadar çıkarılmasının ardından tekrar gündeme geldi. Hasta kaybetmek istemeyen özel hastanelerin, hastaların bir bölümünü acillere yönlendirdiği biliniyor. Yasa gereği acil tedavilerden katılım payı alınamıyor. Buna karşılık, sözleşmeli veya sözleşmesiz herhangi bir sağlık kuruluşu acil hallerde ne kendisine gelen genel sağlık sigortalı hastadan ne de SGK'dan ek fark ücreti alabiliyor.

Yüzde 5'lerden 30'a çıktı
Acil tedavilere tanınan bu ayrıcalıklar nedeniyle tedavi oranlarında son dönemde ciddi oynamalar görüldü. Konuyla ilgili ilk rakamlar da SGK'ya ulaşmaya başladı. Buna göre katılım paylarını özel hastanelerde 15 TL'ye kadar çıkaran katılım payı düzenlemesinden önce acil tedavilerin bir sağlık kuruluşundaki toplam muayenelerdeki payı; yüzde 5'le 15 arasında değişiyordu. Ancak katılım payı düzenlemesinden sonra bu rakam yüzde 30'a kadar çıktı. Bilgi veren bir yetkili, yapılan denetimler sırasında bazı sağlık kurumlarında acil tedavilerin yüzde 80'e kadar çıktığı sonucuna ulaştıklarını ve bu tür durumlarda gerekli yaptırımlarda bulunduklarını belirtiyor. Ancak acil tedavi hakkının kötüye kullanılmaması için, bir arayış da başladı. Buna göre hastaları da mağdur etmeyecek biçimde acil tedavilerde olağanüstü artışları önlemek için hangi adımları atabileceğini; SGK inceleme altına almış durumda. Kaynaklar, söz konusu alanda atılabilecek adımların belirlenip, kısa sürede bunların yaşama geçirileceği bilgisini veriyor.

ankarahaber.com

Bu haber toplam 2171 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim