• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 15 °C

SGK Başkanı Acar, kurumdaki değişimi özetledi: Artık eski SGK yok

SGK Başkanı Acar, kurumdaki değişimi özetledi: Artık eski SGK yok
Sosyal güvenlik sisteminde 1 Ekim itibarıyla yeni bir dönem başlıyor. Reform, emeklilik süresi, maaşı ve şartlarıyla ilgili çok önemli değişiklikleri içeriyor. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), önceliği kayıtdışılık ve yolsuzluklarla mücadeleye öncelik

Sosyal güvenlik sisteminde 1 Ekim itibarıyla yeni bir dönem başlıyor. Reform, emeklilik süresi, maaşı ve şartlarıyla ilgili çok önemli değişiklikleri içeriyor. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), önceliği kayıtdışılık ve yolsuzluklarla mücadeleye öncelik verecek.


Kurum Başkanı Fatih Acar, emeklilerin maaşlarında kesinti olmayacağını, bu uygulamanın 1 Ekim'den sonra sigortalı olanların emekli olduktan sonra çalışmaları halinde geçerli olacağını belirtti. Vatandaşa güleryüzlü kalite hizmet sözü veren Acar, değişimi, "Artık eski SGK yok." şeklinde özetledi. Özel hastanelerin ücretleri de mercek altında tutulacak. Söz konusu sağlık kuruluşları, yılda üç kez denetime tabi tutulacak.

Sosyal güvenlikte yeni dönemin başlangıcı için 81 ilde görev yapan kurum yöneticilerine 5510 sayılı SSGSS Kanunu hakkında uygulamalı hizmet içi eğitim veriliyor. Hizmet içi eğitim programının açılışında konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, yeni yasayla getirilen temel değişiklikler ve sosyal güvenlikte yeni dönemin ana hatlarını aktardı. Öncelikle vatandaşa güleryüzle ve kaliteli hizmet vermeyi amaçladıklarını belirten Acar, çalışma şartları ve fiziki mekanların yeniden düzenleneceğini kaydetti. Yeni yasayla ilgili soruların internetten bilgi işlem hattı kurularak yanıtlanacağını belirten Acar, ayrıca 100 soruda 100 cevap bölümünde sıklıkla sorulan sorulara cevap verileceğini anlattı. Kurum tarihinde ilk kez 23,5 milyar YTL'ye yakın bir bir borç yapılandırması gerçekleştirildiğini anlatan Acar, 2008-2009 yıllarını ise kayıtdışılıkla mücadele yılı ilan ettiklerini anlattı. Kayıtdışılık için Alo 170 hattının aktif olarak kullanılmasını isteyen Acar, bunun bir vatandaşlık görevi olduğunu hatırlattı.

Sağlık alanında çok büyük suistimaller olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Acar, yeni dönemde bu suistimaller konusunda çok daha hassas bir şekilde çalışacaklarını söyledi. 2008 yılı sağlıkta tebliğ uygulamaları kapsamında fiyatlandırma komisyonunun toplanacağını aktardı. 1 Ekim'den itibaren sağlık hizmeti sunucularının yeni fiyatlandırmalarla karşı karşıya kalacağını belirtti. Sağlıkta yapılan yolsuzluklarla mücadele konusunda açıklamalarda bulunan Acar, ocak ayına kadar Sağlık Uygulamaları Tebliği hazırlayacaklarını ve yatan hastaya aynı gün ayakta tedavi verilmiş gibi faturalandırma yapılması örneğindeki haksızlıkların giderilmeye çalışılacağını dile getirdi. Vatandaşların bu konuda duyarlı olmasını ve kendilerine çıkarılan faturaları dikkatle incelemesini isteyen Acar, "Aynı gün birden fazla çekilmemesi gereken filmler çekiliyor. Aynı gün 5-6 poliklinik hizmeti paket fiyat uygulaması kapsamında bize fatura edilebiliyor. Bir kadının bir yıl içinde birden fazla doğum yapmış gibi gösterilerek faturası kuruma kesilebiliyor. Bütün bu uygulamalar inşallah 1 Ocak'tan itibaren ortadan kalkacak." dedi.

Ankara'da 13 büyük hastanede 32 müfettiş tarafından inceleme yapıldığını belirten Acar, bir ay içinde sonuçlanacak incelemeden olumlu sonuçlar alacaklarını umduğunu aktardı. Sıkıntılar olabileceğini de anlatan Acar, çok önemli değişiklikler yapıldığını ve bunun aksaklıklarının olabileceğini söyledi. Acar, suistimal yapanların sözleşmelerinin feshi yoluna kadar uzanacak müeyyideler uygulayacakları uyarısında bulundu. Özel sağlık sunucularına seslenen Acar, "Artık eski Sosyal Güvenlik Kurumu yok. Yeni bir çalışma anlayışı var. Bu anlayışa uygun hareket edilirse biz de kurum olarak herhangi bir ceza kesmek durumunda kalmayalım. Eğer eski alışkanlıklar devam ediyorsa biz bu cezaları keseceğimizi söyleyelim." dedi.

Emekliler konusunda tedirginlik olması için bir neden bulunmadığını anlatan Acar, emekli olup bir kurumda çalışanlar için şu anda yüzde 30'luk bir kesinti olduğunu bu rakamın kademeli olarak yüzde 31'den 36'ya kadar çıkartılacağını ancak emekli maaşının kesilmesi gibi bir durumun olmadığını kaydetti. Sadece devlet memuru olup SSK'ya bağlı olarak çalışacakları için bir kesinti olacağını anlatan Acar, maaş kesintisi uygulamasının 1 Ekim'den sonra emekli olacakların maaşından kesinti yapılacağını bildirdi. Bu kesintinin 25-30 yıl sonra emekli olacakları etkilediğini aktaran Acar, bu çalışmayı yapmalarının nedeni ise çalışanların sistemin içinde daha fazla kalmasını sağlamak olarak açıkladı. Acar, çalışma arkadaşlarına yeni dönemde başarılar diledi. Toplantı daha sonra basın kapalı olarak devam etti.

Bu haber toplam 2088 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim