• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

SGK Başkanı Acar, özel hastaneleri uyardı; "eski dönem geride kaldı, yeni döneme hazır olun"

SGK Başkanı Acar, özel hastaneleri uyardı; "eski dönem geride kaldı, yeni döneme hazır olun"
Devlete çıkarılan sağlık harcamaları tutarında yüzde 77 artışı yakalayan özel sağlık hizmeti veren kuruluşları uyaran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, "Eski dönem geride kaldı, yeni döneme hazır olun" dedi.

Devlete çıkarılan sağlık harcamaları tutarında yüzde 77 artışı yakalayan özel sağlık hizmeti veren kuruluşları uyaran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, "Eski dönem geride kaldı, yeni döneme hazır olun" dedi.

SGK ile Halk Bankası arasında 'Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması' programı çerçevesinde belirlenen 'düşük faizli kredi temini' protokolü, SGK Başkanlık Binası'nda düzenlenen törenle imzalandı. Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile birlikte protokole imza koyan Acar, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yapılandırılması ile yasal düzenlemenin, 27 Mayıs 2008'de yürürlüğe girdiğini açıklayan Acar, son başvuru tarihinin 28 Temmuz 2008 olduğunu hatırlatarak, "Bu sürenin uzatılması mümkün değildir" dedi. Peşin ödemelerde, ceza ve faizin yüzde 85'inin silindiğini kaydeden Acar, 18 Temmuz itibari ile yasal düzenlemeden yararlanmak üzere 580 bin 538 sigortalının başvuruda bulunduğunu kaydetti. Bu dönemde yapılandırılan borç tutarının 8 milyar 378 milyon 917 bin 586 YTL olduğunu belirten Acar, toplam net tahsilât tutarının ise 1 milyar 145 milyon 576 bin 127 YTL olduğunu kaydetti.

Halk Bank ile varılan anlaşma hakkında bilgi de veren Acar, "Yaşlılık aylığına hak kazanmış, ancak birikmiş prim borçları nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan yaklaşık 178 bin vatandaşın, bu anlaşmadan faydalanabileceğini anlaşma neticesinde, kuruma yüksek miktarda borcu olan vatandaşlarda gerekli şartları sağlamaları karşılığında bankanın sağlayacağı krediyi kullanabilecek. Bu sayede, alacakları kredi ile borçlarını peşin ödeyecek olan, borçlular yüzde 85 indirimden faydalanabilecek. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Halk Bankası Genel Müdürü Aydın, "Vatandaşlarımızın çok ciddi faiz avantajı olacak" dedi.

Anlaşmanın dışında sağlık hizmetlerinde görülen suiistimallerin önlenmesi ile ilgili bilgi veren Acar, "Yapılan inceleme ve denetimlerde suiistimallerin oldukça yüksek boyutlarda olduğu görülmüştür" dedi. 2007 sonu itibari ile toplam sağlık giderlerinin 19.9 katrilyon olduğuna işaret eden Acar, 2008 yılı ilk ayı için ise sağlık giderlerinin 12,6 katrilyona ulaştığını dile getirdi. 2007 ile 2008 yılının ilk altı ayı kıyaslandığında toplam sağlık giderlerinin yüzde 26, özellikle üniversite ve özel hastanelerin ise yüzde 77 oranında arttığına değinen Acar, "Bu oldukça dikkat çekicidir" dedi.

SGK olarak sağlık giderleri ile ilgili denetim çalışmalarını geçmiş dönemlere göre daha fazla ağırlaştırdıklarına dikkat çeken Acar, "2007 yılında net olarak 19,9 katrilyon ödedik. Bu az bir para değildir. Bu ödediğimiz paranın sağlıklı doğru yere gitmesini kontrol etmek kurumumuzun görevidir. Biz istiyoruz ki, nüfusumuzun tamamı çok kaliteli hizmete kavuşsun ama bir taraftan da bu tür suiistimaller gerçekleşmesin. Özellikle bu inceleme ve araştırmalardan sonra bazı hastanelerde tahakkuk edilen miktarlara bakıldığı zaman son derece dikkat çekici düşüşler gördük. Bir önceki aylarla son altı aya baktığımız zaman sürekli artış trendi gösteren sağlık harcamalarının, bu denetimlerden sonra ciddi anlamda düşüşünü de görüyoruz" dedi

Kurum olarak her ay mutlaka bu sağlık harcamalarını değerlendireceklerini ifade eden acar, "Her özel sağlık hizmeti sunucusu nezdinde bunu yapacağımızı özel sağlık hizmeti sunucularımızın da bilmesini istiyoruz. Amacımız, geriye dönük bu insanlara ceza yazmak değil. Ama önümüzdeki süreci daha sağlıklı şekilde birlikte değerlendirmemiz gerekiyor. Daha sağlıklı olması içinde kurum olarak tüm tedbirleri alacağımızı net bir şekilde ifade etmek istiyoruz. Bakın 32 müfettiş, Ankara'da herhangi bir hastane ayrımı yapmaksızın geçtiğimiz pazartesiden itibaren görevlendirildiler. Bu müfettişlerimizin görevi, bizim yapacağımız incelemelerle birlikte kendi tetkikleri ile birlikte bu konudaki tabloyu ortaya çıkarmaktır. Ankara'dan sonra İstanbul ve İzmir'e gidecekler, büyük illerimize gidecekler, dolayısıyla şimdiden bu büyük illerdeki özel sağlık hizmeti sunucularımıza da net bir mesajdır, yani eski dönemin kalmadığını, yeni dönemde sağlıkla ilgili sosyal güvenlik kurumu olarak ciddi çalışmalar yapacağımızın mesajıdır. Dolayısıyla onlar, bu mesaja uygun biçimde gerekli önlemlerini alır, bu konuda suiistimallere sebebiyet verecek bir takım olayların içinde olmazsa zaten bir problem yok demektir" diye konuştu.

Bu haber toplam 2278 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim