• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

SGK, bir an önce sağlık kuruluşları ve hastaların mağduriyetini gidermelidir!

SGK, bir an önce sağlık kuruluşları ve hastaların mağduriyetini gidermelidir!
Holoğlu: "SGK'nın keyfi uygulamasının özel sağlık sunucularında açmış olduğu derin yara bir tarafa, asıl darbenin sağlık hizmeti bekleyen hasta vatandaşa vurulduğu çok kısa zamanda anlaşılmış ve ciddi mağduriyetlere yol açmıştır."

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, 10 Nisan 2014’te yayımlanan “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları” konulu Genelge ile Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)'nin 2.4.4.F-3 maddesinde öngörülen düzenlemeye ek olarak; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Hekiminin A,B,C ve D tanı grubu işlemleri için yalnız ya da bir fizyoterapistle birlikte günlük hasta bakma sayılarında yeni hükümler konarak; hasta muayene ve tedavi kotalarında ciddi bir sınırlamaya gidilmişti.

Konu ile ilgili açıklamalar yapan aynı zamanda FİZDER Başkanı olan, Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, “Bahse konu bu keyfi uygulamanın özel sağlık sunucularında açmış olduğu derin yara bir tarafa, asıl darbenin sağlık hizmeti bekleyen hasta vatandaşa vurulduğu çok kısa zamanda anlaşılmış ve ciddi mağduriyetlere yol açmıştır. Vaki durumun düzeltilmesi ve özellikle şifa bekleyen binlerce hastanın bir an önce tedavi imkanına kavuşması için tarafımızca yapılan idari başvurumuz olan 'Yürütmenin Durdurulması' istemimiz; Danıştay 15. Dairesi'nin 13.11.2014 tarih ve 2014/2289-2014/4027 kar. sayılı ilamlarıyla reddedilmiştir.” dedi.

“KEYFİ UYGULAMA, SAĞLIK SUNUCUSUNU DA, TEDAVİ BEKLEYEN HASTAYI MAĞDUR ETTİ”

Dr. Holoğlu, “Bunun üzerine, işbu Ret kararına karşı tarafımızca İtiraz edilmiş ve konu' Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu''nca 2015/41 Sayılı dosya ile alınmıştır. Kurulca yapılan itiraz incelemesi sonuç vermiş ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2015/41 sayılı kararıyla; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı GSS Genel Müdürlüğü" tarafından yayımlanan; 10.04.2014 tarih ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları konulu 2014/10 no’lu Genelgesinin, uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi hasebiyle,  2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/2. maddesi hükmünce YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA karar vermiştir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, kararıyla idarenin keyfi bir uygulama yaparak; sağlık sunucusunu da, tedavi bekleyen hastayı da ne kadar mağdur ettiğini, kararının gerekçesinde açıkça ortaya koymuştur. Şöyle ki; karara konu değişikliğin 'Usulde Paralellik ilkesi gereğince Tebliğ ile yapılıp, Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe sokulması gerekirken; belirtilen usul ve yöntemler izlenmeden direkt olarak yürürlüğe konulduğu açıkça ifade edilmiştir.” diye konuştu.

“SGK, YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARINI UYGULAMAKTAN KAÇINAMAZ”

“Hal Böyle olunca; İdare yani Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28/1. maddesi uyarınca; gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur.” diyen Dr. Dr. Köksal Holoğlu sözlerine şöyle devam etti, “Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez.' İdare, hiçbir surette Yürütmenin Durdurulması kararını uygulamaktan kaçınamaz. Bu sorumluluk, 2577 Sayılı Kanunun 28. maddesi ile açıkça idare yüklenmiş olmakla birlikte, uygulamama halinde sorumlular Türk Ceza Kanunu 257. madde kapsamında suç işlemiş sayılacaktırlar. Ayrıca, kararlarına göre işlem tesis edilmeyen veya eylemde bulunulmayan hallerde idare aleyhine Danıştay ve ilgili idari mahkemede maddi ve manevi tazminat davası açılabileceği 2577 Sayılı Kanunun 28/3. maddesinde hüküm altına alınmış olup, bu hakkımızı saklı tuttuğumuzu ifade etmek isteriz. Böylelikle; SGK'dan bir an önce vaki karar doğrultusunda hareket ederek mağduriyeti gidermesini ve bunu yasal uygulama süresini beklemeden derhal yapmasını beklediğimizi, konunun sonuna kadar maddi-manevi takipçisi olacağımızı bilmelerini ifade etmek istiyorum.”

Sağlık Aktüel Özel Haber - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

 

Danıştay'dan FTR kota davasında yürütmeyi durdurma kararı!

Danıştay'da açılan dava sonucu, SGK Başkanlığı GSS Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları" genelgesinin tamamının yürütmesine durdurma kararı verildi.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8403 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim