• BIST 8876.22
  • Altın 2928.215
  • Dolar 34.2375
  • Euro 37.4474
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

"Sgk Eczacının Sırtından 1 Milyon Kazandı"

"Sgk Eczacının Sırtından 1 Milyon Kazandı"
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Eczacıların Fatura Ödemelerinin İki Gün Bankalarda Bekletildiği ve Karşılığında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Bankalardan Komisyon Aldığı İddiasını Meclisi Sordu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Eczacıların Fatura Ödemelerinin İki Gün Bankalarda Bekletildiği ve Karşılığında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Bankalardan Komisyon Aldığı İddiasını Meclisi Sordu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk,eczacıların fatura ödemelerinin iki gün bankalarda bekletildiği ve bunun karşılığında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bankalardan komisyon aldığı iddiasını soru önergesiyle Meclis gündemine taşırken, önergeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in verdiği yanıt iddiaların doğruluğunu ortaya koydu. Bakan Dinçer, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödeyeceği sağlık ödemeleri miktarının banka şubesinde açılan ilgili hesapta iki iş günü önce hazır bulundurulduğunu belirtirken bunun eczacıların hak kaybına neden olmadığını savundu. Bakan Dinçer, 10 Şubat 2009 tarihinden itibaren bir ayırım yapılmadan tüm sağlık ödemeleri üzerinden sağlık ödemesine aracılık yapan bankalardan komisyon adı altında 1 milyon 9 bin 393 TL'nin Kurum bütçesine aktarıldığını bildirdi. Göbek ve basenlerden doğal yollarla kurtulun

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk verdiği soru önergesiyle "Eczacıların fatura ödemelerinin bankalarda iki gün beklediği, bunun karşılığında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bankalardan komisyon aldığı" iddiasını gündeme getirdi. CHP'li Öztürk Bakan Dinçer'e,"Eczacılara ödenmek üzere fatura bedeli olarak bankaya yatırılan paralar,bankalarda iki gün neden bekletilmektedir,bunun yasal dayanağı nedir? SGK kendisine ait olmayan ve tümüyle eczacılara ait olan bu paraların üzerinden bankalardan komisyon ya da promosyon almasının yasal dayanağı nedir? SGK gelir elde etsin diye kamu gücünü kullanarak eczacıların haklarının gaspını hukuk devletinde kabul etmek mümkün mü? SGK bu şekilde bu güne kadar bankalardan ne kadar komisyon aldı?" sorularını yöneltti.

-BAKAN DİNÇER: "18 BANKA İLE PROTOKOL İMZALANDI"-

Soru önergesini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise iddiaları doğruladı, ancak eczacıların hak kaybının olmadığını savundu. Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nun 18'nci maddesinde "Tahsilat ve ödemelerin hızlı, güvenli ve düşük maliyetle yapılması hususunda banka ve diğer finansal kuruluşlarla protokol yapmak" hükmünün yer aldığını ifade eden Bakan Dinçer, bu hüküm gereğince 26 banka ile prim tahsilatı,22 banka ile gelir/aylık ödemesi ve 18 banka ile sağlık ödemelerine ilişkin protokol imzalandığını bildirdi. Dinçer önceki dönemde söz konusu işlemlere aracılık eden banka ve şube sayısı arttığı için verilen ve alınan hizmet ağının genişletildiğini kaydederken, SGK "ya ödeme yükümlülüğü bulunan işverenler ile gelir/aylık alanlar ve sağlık hizmeti sunucularına, hizmete kolay ulaşabilme imkanı sağlandığını söyledi. Dinçer daha önce sadece 6 banka ile imzalanmış olan sağlık hizmeti sunucuları ödemeleri protokolünün 2009 yılında 18 banka ile imzalandığını bildirdi.

-ÖDEMELER İKİ GÜN ÖNCE BANKAYA YATIRILIYOR-

Dinçer, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödeyeceği sağlık ödemeleri miktarını, banka şubesinde açılan ilgili hesapta iki iş günü önce hazır bulundurduğunu söyledi. Dinçer "Protokolde yer alan bloke süresi, ödeme tutarının Kurumumuz tarafından banka hesabına ödeme gününden önce yatırılmasına ilişkin bir düzenleme olup, sağlık hizmeti sunucusunun alacağını tahsil tarihini belirlememekte ve tahsil tarihini tehir etmemektedir. Banka hesabında tutulan miktar, eczanenin hesabına derhal geçmemekte, ödeme tarihine kadar Kurumun sorumluluğunda bulunmakta olup, ödeme tarihinde eczanenin hesabına aktarılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurulu ile anlaşmalı olan eczanelerin ödemeleri, Türk Eczacılar Birliği arasında imzalanan protokol hükümleri gereğince ödenmekte, hak kaybı bulunmamaktadır. Hatta Kurum nakit durumunun elverdiği ölçüde yasal sürenin de sonuna kadar beklenilmemekte, ödemeyen öne çekilmeye çalışılmaktadır" dedi.

-BANKALARDAN 1 MİLYON 9 BİN TL KOMİSYON ALINDI-

Komisyon uygulamasının protokollerde yer aldığını ifade eden Dinçer, bu uygulama gereğince protokollerin yürürlüğe girdiği 10 Şubat 2009 tarihinden itibaren bir ayırım yapılmadan tüm sağlık ödemeleri üzerinden -üniversite hastanesi, özel hastane, eczane,optik- sağlık ödemesine aracılık yapan bankalardan komisyon adı altında 1 milyon 9 bin 393 TL kurum bütçesine aktarıldığını da bildirdi.

Haberler.com

Bu haber toplam 1739 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim