• BIST 9530.47
  • Altın 2483.342
  • Dolar 32.5306
  • Euro 34.8665
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

SGK, gün sınırlamasını 2 gün uygulayabildi

SGK, gün sınırlamasını 2 gün uygulayabildi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastanelerde tahlil ve tetkiklerdeki savurganlığı azaltmak amacıyla 1 Nisan'da yürürlüğe koyduğu 'ileri tahlil ve tetkiklerde gün sınırlamasını', hastaların mağduriyetini dikkate alarak kaldırdı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastanelerde tahlil ve tetkiklerdeki savurganlığı azaltmak amacıyla 1 Nisan'da yürürlüğe koyduğu 'ileri tahlil ve tetkiklerde gün sınırlamasını', hastaların mağduriyetini dikkate alarak kaldırdı.

Uygulamaya göre SGK sistemi, resmi ve özel sağlık kuruluşlarında tahlil ve tetkiklerde beyin MR'ı çekilen hastanın 60 gün içerisinde herhangi bir sağlık kuruluşundan beyin MR'ı çekilmesine izin vermiyordu.

SGK'nın Ocak 2009 tarihinde çıkarttığı ve 01 Nisan 2009 tarihinde yürürlüğe giren tebliğine göre, hastanelerin kendilerine gelen her hastaya MR benzeri film çekmesine kısıtlama getirildi. Kurumun zarara uğratıldığını düşünerek tahlil ve tetkiklerde gün sınırlaması getiren SGK, MR, BT, Sentigrafi, Endoskopi, kolonoskopi gibi birçok işlemin yapılabilmesi için belli bir günün geçmesi gerektiği şartını koydu. Buna göre, bir hastanede boyun MR'ı çektiren hastaya, aynı hastanede ya da başka bir hastanede yeniden boyun MR'ı çekilebilmesi için 60 gün geçmesi gerekiyordu. Hastaneler, kendilerine gelen hastayı önce SGK'nın Medula adı verilen sistemine soruyor, oradan hastanın geçmişiyle ilgili aldıkları bilgiye göre gerekli tetkikleri yaptırabiliyorlardı.

Gereksiz yere MR benzeri tetkikler yapılarak SGK'nın zarara uğratılmasını önleyen bu yeni düzenleme, kimi hastaların mağdur olması sonucunu doğurunca geri çekildi. Tıbbi gereklilik nedeniyle sık sık tetkik yapılması gereken hastaların ikinci kez tetkikini önleyen bu düzenleme, SGK tarafından sadece 2 gün uygulandıktan sonra 03. Nisan tarihinde yapılan yeni bir düzenleme ile kaldırıldı.

Tahlil ve Tetkikler için gün sınırlaması getirilmesinin çok doğru olduğunu belirten Bursa Özel Bahar Hastanesi Medikal Direktörü Dr. Yavuz Okur, savurganlığın önünü almayı amaçlayan düzenlemenin bazı durumlarda hastayı zor durumda bıraktığına dikkat çekti. Ameliyattan önce MR çekilen bir hastanın ameliyatın ardından ikinci kez MR'ı istendiğinde SGK'nın Medula sisteminin buna izin vermediğini ifade eden Okur, şunları söyledi: "Güzel bir uygulama ama mazı ayrıntıların dikkate alınması gerekiyor. Tıbbi gereklilik nedeniyle sık sık MR yada BT çekilmesi gereken hastalar oluyor ama bunlar için onay alınamıyor. Uygulamanın bu eksiklikleri giderildiği taktirde çok büyük faydaları olduğunu düşünüyorum. En azından hastanelerdeki suistimaller önlenebilir. Sağlık harcamalarında ciddi bir maliyet tutan bu harcamaların da önüne geçilebilir."

Okur, vatandaşın mağduriyeti dikkate alınarak vazgeçilen uygulamanın ardından, eski sisteme geri dönüldüğünü ve tüm hastanelerden herhangi bir gün sınırlaması olmadan istenilen tahlil ve tetkiklerin yaptırılabildiğini sözlerine ekledi.

Zaman

Bu haber toplam 3912 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim