• BIST 9524.59
  • Altın 2489.275
  • Dolar 32.4975
  • Euro 34.7568
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

SGK, ilaç israfına karşı kampanya yapacak kesinti oranı düşecek

SGK, ilaç israfına karşı kampanya yapacak kesinti oranı düşecek
Çelik, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ortaklaşa çalışma başlattığını, ilaçta yerli üretimi ve büyük miktarlara ulaşan israfı önlemek için çok yönlü ...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda çalışan uzman, uzman yardımcısı, daire başkanı ve üstündeki yöneticilerin maaşları arasındaki farkın giderileceği “eşit işe eşit ücret” prensibiyle düzenlemeler yaptıklarını söyledi.


Çelik, 22 ildeki çalışma bölge müdürlüklerinin kaldırılıp, mevcut 81 ildeki İşkur müdürlüklerinin çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri haline getirildiğini, böylece her ilde çalışma sorunlarının yerinde çözülebileceğini kaydetti. Bu arada 657 sayılı devlet memurlarını kapsayan yasanın değiştirilmesi konusunda hükümetin kararlı olduğunu, kapsamlı düzenlemenin gelecek yıl gündeme getirileceğini de ifade etti.
Önceki akşam bir grup gazetecisiyle sohbet düzenleyen Çelik, acil çıkarılması gereken; 2821 ve 2822 sayılı yasaların “Türkiye iş ilişkileri yasa taslağı” olarak birleştirildiğini ve 4688 sayılı yasada yapılacak değişikliklerin, Bakanlar Kurulu’ndan çıktığını, bayramdan sonra TBMM’ye geleceğini söyledi. Böylece memurlara toplu sözleşme hakkı ve sendikalar yasasıyla ilgili uygulamaların başlayacağını belirtti. Bakan, iş güvenliği ile ilgili müstakil bir yasa taslağının da hazırlandığını, bayram sonrası taraflarla son şeklinin verilip, bakanların imzasına açılacağını söyledi.

ADALETSİZLİK GİDERİLECEK

İntibak yasasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ancak bu konuda kamuoyunda yanlış bir beklenti olduğunu kaydeden Bakan Çelik, düzenleme ile esas olanın maaş artırımı değil, 2000 yılı öncesinde SSK’dan emekli olanların farklı düzenlemelerle emekli olup, maaşlar arasında doğan adaletsizliği gidermek olduğunu söyledi. Bazı kazanılmış haklara dokunulmayacağını ama aynı çalışma gününe göre emekli olanların maaşları arasındaki farklılığın da giderileceğini vurguladı. Çelik düzenlemenin 2.5 milyon emekliyi kapsayacağını, yüzde 70’inin maaşında artış beklediklerini belirtti. Esnek çalışma ile ilgili ise tarafları bir araya getireceklerini, mevcut düzenlemede aksayan yönler olup olmadığını bakılacağını, sıkıntı varsa bu konuda da düzenleme kararı verilebileceğini ancak şimdilik olgunlaşmış hazırlık olmadığını söyledi. Çelik, kıdem tazminatında acil bir durum olmadığını ama çalışma yaptıklarını, bir Fon düzenlemesinin olacağını ama ne yapılacağının henüz netleşmediğini bildirdi.

İLAÇTA KESİNTİ AZALACAK

İlaç şirketleri ile bir araya geldiklerini kaydeden Çelik, yüzde 9.5’luk kesintinin değişebileceğini söyledi. Global bütçe uygulamasına göre yapılacak bu ek kesinti oranının 2012 yılı da dahil meydana gelecek 1.8 milyar liralık açığa göre hazırlandığını, ancak bu yıl sonunda ulaşılacak 1 milyar 114 milyon TL’lik açık baz alınarak, yeni kesinti oranının değişeceğini belirtti. Çelik’in açıklamalarından ilaç şirketlerinin alacakları paralardan yapılacak kesintinin yüzde 5-6 civarında kalacağı sonucunu çıkardık.

Çelik, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ortaklaşa çalışma başlattığını, ilaçta yerli üretimi ve büyük miktarlara ulaşan israfı önlemek için çok yönlü kampanya hazırlayacaklarını söyledi. Çelik, örneğin aynı ilaçtan 3 taneden fazla alınması halinde katkı payı alınması gibi formüller üzerinde durulabileceğini bildirdi. İsrafı önlemek için ilaç firmalarını da işin içine katarak çalışma yapacaklarını, bilinçlendirme kampanyasının gündeme getirileceğini kaydetti.

Çelik: Benim yaptığım iki bina da yıkılabilir

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1999’daki büyük depremden sonra uygulamaya konan yönetmeliğin yeterli olduğunu ama bu yönetmelik öncesinde yapılan tüm binaların tehlikede olduğunu söyledi. Kendisinin de yıllar önce bir ara müteahhitlik yaptığını, iki bina inşa ettiğini hatırlatan Çelik, kendi yaptığı bu binaların da, eski yönetmeliğe göre yapıldığı için, büyük bir depremde yıkılma tehlikesi olduğunu itiraf etti.

Geçen depremde Veli Göçer diye bir günah keçisi yaratıldığını, bu kez de Van’da yine birkaç günah keçisi çıkarılabileceğini kaydeden Çelik, “1999 öncesi yönetmeliğe göre yapılan binalarda müteahhitlerin sorumluluğu var ama azdır. 1999 öncesi yönetmelik çok yetersizdi, teknik olarak depreme dayanıklı bina yapılmıyordu” dedi.

Vefat eden ve iş yapamaz hale gelene özel düzenleme

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, depremde vefat eden 601 kişi için toplu bir düzenleme düşünülebileceğini, bu konuda çalışma yaptıklarını, vefat edenler ve iş göremez hale gelen yaralılar için sosyal güvenlik açısından toplu bir düzenleme yapılacağını söyledi.

Erdal Sağlam

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3166 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim