• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

SGK ile KKTC Sağlık Bakanlığı arasında protokol imzalandı!

SGK ile KKTC Sağlık Bakanlığı arasında protokol imzalandı!
Nisan ayında yürürlüğe girmesi beklenen protokol uyarınca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Türkiye uyruklu vatandaşlar devlet hastanelerinden ve sağlık merkezlerinden ücretsiz sağlık hizmeti alabilecek.

SGK ile KKTC Sağlık Bakanlığı arasında işbirliği protokolü

KKTC Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Nisan ayında yürürlüğe girmesi beklenen protokol uyarınca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Türkiye uyruklu vatandaşlar devlet hastanelerinden ve sağlık merkezlerinden ücretsiz sağlık hizmeti alabilecek. 

Anlaşma çerçevesinde, Türkiye vatandaşlarının alacağı sağlık hizmetinin bedeli Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından KKTC'ye ödenecek. Sağlık Bakanlığı'nda düzenlenen törende protokole, KKTC Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Akcaba ile SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan imza koyarken, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile KKTC Sağlık Bakanı Ahmet Gülle onur konuğu ve şahit olarak imza attılar. İmza töreninde, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile Bakanlık yetkilileri de hazır bulundu. 

BAŞBAKAN YARDIMCISI ATALAY KKTC SAĞLIK KURULUŞLARINA GELİR TRANSFERİ OLACAK

İmza töreninde kısa bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TBMM'de, geçen Ağustos ayında, Türkiye vatandaşlarının KKTC'deki sağlık hizmetlerinden yararlanması için yasa çıkardıklarını hatırlattı. Başbakan Yardımcısı Atalay, uygulama ile KKTC'deki sağlık kuruluşlarına Türkiye'den gelir transferi sağlanacağını belirtti. Atalay, "5 imzalı, çok kuvvetli bir protokol imzaladık şeklinde espri de yaptı.

GÜLLE UYGULAMA BİR ANLAMDA BİZİM BÜTÜN KURUMLARIMIZI TEST EDECEK KKTC Sağlık

Bakanı Ahmet Gülle imza töreninde yaptığı konuşmada, protokolü çok anlamlı olarak niteledi. 

Sağlığı yeniden yapılandırma adına ciddi ve önemli çalışma başlattıklarını kaydeden Bakan Gülle, bu çerçevede tüm paydaşlarla Kasım ayında Sağlık Çalıştayı gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Gülle, Sağlık Çalıştayı sonuçlan çerçevesinde önümüzdeki haftadan itibaren stratejik plan hazırlamaya başlayacaklarını ifade etti. Gülle, sağlık reformunun en önemli ayağını genel sağlık sigortasının oluşturduğunu vurgulayarak, Türkiye'de SGK şemsiyesi altında sağlıkta ciddi reformların yapıldığını belirtti. Gülle, Türkiye SGK ile imzalanan protokol çerçevesinde KKTC'de bulunan öğrenciler, öğrenci yakınları, turistler ve ziyaretçilerin sağlık hizmetlerinin devlet tarafından karşılanacağını kaydetti. Bakan Gülle, protokolün; KKTC'de gerçekleştirmeyi hedefledikleri genel sağlık sigortası uygulamasının bir örneği olması nedeniyle önemli olduğunu vurguladı. Gülle, Uygulama bir anlamda bizim bütün kurumlarımızı test edecek ve onları önümüzdeki yıl içerisinde hayata geçirmeyi planladığımız genel sağlık sigortasına hazırlayacak dedi. 

Bakan Gülle, Türkiye vatandaşlarının Karpaz'dan Lefke'ye kadar tüm sağlık merkezlerinde ve hastanlerin de sağlık hizmeti alabileceklerini ifade etti. 

İLHAN KKTC SAĞLIK BAKANLIĞI İLE YAPILAN ÇALIŞMA, TÜRKİYE'DE YAPILAN ÇALIŞMALARIN DEVAMI, BİR ADIMI

Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan da konuşmasında, Türkiye'de gerçekleştirilen Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar reformunun, son yılların en önemli gelişmelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'de yapılan uygulamanın birçok ülkeye örnek olduğuna işaret eden İlhan, birçok ülkeden bu konuda teknik yardım talep edildiğini belirtti. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak Türkiye'nin 76 milyon nüfusuna çok çeşitli hizmetler sunduklarını vurgulayan İlhan, Genel Sağlık Sigortası'yla birlikte nüfusun tamamını kapsam altına aldıklarını anlattı. İlhan, geçen yılın rakamlarına bakıldığında, Sosyal Sigortacılık alanında, reformun olumlu etkileriyle birlikte, gelirlerin giderleri karşılama oranının ciddi düzeyde arttığının da görüldüğünü kaydetti. Türkiye'deki Sosyal Güvenlik açıklarına baktıklarında, açıkların da azaldığını vurgulayan İlhan, Türkiye'de yapılan reformla birlikte çok önemli bir sistem kurulduğuna dikkat çekti. 

Türkiye'de Sağlık Sigortası dışında kimsenin kalmadığını belirten İlhan, geçen yıl Türkiye'nin sağlığa 50 milyar TL civarında bir kaynak ayırdığını söyledi. KKTC Sağlık Bakanlığı ile yapılan çalışmanın, Türkiye'de yapılan çalışmaların devamı, bir adımı olduğunu söyleyen İlhan, protokolle, KKTC'de yaşayan öğrencilerin, turist olarak adada bulunan vatandaşların, öğrenci aileleri ve diğer Türk vatandaşlarının Türkiye'de olduğu gibi KKTC'deki sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerini kaydetti. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının aldıkları hizmetlerin bedelinin kurulacak sistemle, Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacağına işaret eden İlhan, uygulamanın vatandaşlara çok büyük bir kolaylık getireceğini söyledi. 

EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNDAN HİZMET ALABİLECEKLER

İlhan, vatandaşların KKTC'de bulundukları süre içinde, hasta olmaları halinde, en yakın sağlık hizmeti kuruluşundan sağlık hizmeti alabileceklerine dikkat çekerek, Türkiye'de 2007 yılında uygulamaya başlanan "Medula" sisteminin KKTC'de de uygulaması konusunda protokole bir hüküm konulduğunu kaydetti. Medula sisteminin, tüm vatandaşlara verilen sağlık hizmetlerinin ödememelerinin, tüm detaylarıyla kaydı yapılmış bir şekilde, hiçbir aksaklık olmadan yapılması şeklinde işlediğini söyleyen İlhan, "Medula sistemi için gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için protokolün Nisan ayından itibaren geçerli olacağını belirtti. İlhan, protokolün herkese hayırlı olmasını temenni etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5013 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim