• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 27 °C

SGK ile TEB'in diyalog eksikliği, 8 bin 500 eczacıyı iflas noktasına getirdi

SGK ile TEB'in diyalog eksikliği, 8 bin 500 eczacıyı iflas noktasına getirdi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) yetkililerinin yeterli düzeyde diyalog kuramaması sebebiyle Türkiye genelindeki 21 bin eczacıdan 8 bin 500'ünün iflas noktasına geldiği belirtildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) yetkililerinin yeterli düzeyde diyalog kuramaması sebebiyle Türkiye genelindeki 21 bin eczacıdan 8 bin 500'ünün iflas noktasına geldiği belirtildi.

Eczacıların ilaç hizmeti veremeyecek durumda olduğunu ifade eden TEB, kendisine bağlı 51 şube ile konuyu gündeme taşıdı. Aynı anda 51 şubede yapılan ortak açıklamada, SSK'lı vatandaşların eczanelerden ilaç alım koşulları konusunda SGK ile TEB arasında son 3 yıldır yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanamadığı bunu da eczacıları sıkıntıya soktuğu vurgulandı. İmzalanan her yeni protokolün vatandaşın ilaca ulaşımında yeni kısıtlamalar getirdiğine dikkat çeken TEB şube başkanları, eczacılara büyük kayıplar yaşamasına sebep olduğunu kaydetti.

Türkiye nüfusunun yüzde 90'ını ilgilendiren 2008 yılı İlaç Alım Protokolü, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olmasına rağmen görüşmeler neticelendirilemedi. TEB yetkilileri ile SGK yetkilileri arasında ise pazarlıklar sürüyor. Uzlaşma sağlanamaması halinde ise 21 bin ezcacı, kayıp üzerine kayıp yaşayacak. 2005 yılında sigortalı vatandaşların serbest eczanelerden ilaç hizmeti alabilmesi için yapılan ilaç alım protokolünün eczaneleri kapanma noktasına getirdiği hatırlatan TEB yetkilileri, eczacıların aynı sıkıntıyı yeniden yaşadıklarını bildirdi.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Samsun-Sinop 6. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Arman Üney, eczacılara büyük haksızlıklar yapılmakta olduğunu söyledi. Verecekleri taviz kalmadığını dile getiren Üney, imzalanacak protokolde bazı maddelerin iyileştirilmesini talep ettiklerini aktardı. Üney, "Eczacı kârlılığı böylesine düşürülmüş, her gün önüne yeni engeller konulan bir meslek grubunda meslektaşlarımızın üçte biri iflas noktasına gelmiştir. Yaptığımız araştırmalar, 8 bin 500 eczacının gizli iflasa sürüklendiğini somut şekilde ortaya koymaktadır. Böyle bir durumda ekonomik kayıplara uğratacak maddelerin protokolde yer alması durumu kasıtlı bir davranış olarak algılanmalıdır." dedi.

2008 yılı İlaç Alım Protokolü'nde eczacının potansiyel suçlu gibi gösterildiğini ileri süren Başkan Arman Üney, "Sorunların çözümünden uzak, suçlu suçsuzu ayırmayan cezai hükümlerin bulunduğu bir protokolü mesleki saygınlığımı zedeleyici bir unsur olarak görüyoruz. Görüşmelerin vatandaşın ilaca ulaşmasını kolaylaştıran, eczacının içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları göz ardı etmeyen, elektronik ortamda modern denetimin yapılmasını sağlayan bir anlayışla sürmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Görüşmelerde protokol maddeleri üzerinde gerekli iyileştirme yapılmaması halinde ise TEB, ülke genelindeki şubeleriyle birlikte ortak eylem yapacak.

 

 

Bu haber toplam 2006 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim