• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

'SGK ile yeniden el sıkışabiliriz'

'SGK ile yeniden el sıkışabiliriz'
SGK'yla ipleri koparan 'Özel'ler sisteme dönmek için çalışma başlattı.

SGK'yla ipleri koparan 'Özel'ler sisteme dönmek için çalışma başlattı.

Özel hastanelerin yüzde 70’e kadar fark alabilmesine imkan veren ’sınıflandırma’ sistemine geçilmesi, SGK ile ipleri koparan özel hastanelerin yeniden SSK’lılara indirimli hizmet vermek için çalışma yapmasına neden oldu. Azmi Ofluoğlu, “Bazı hastanelerimiz için hesap yapmaya başladık. Pek çok hastane geri döner” dedi


SGK’nın 1 Ocak’tan itibaren özel hastaneleri sınıflandırarak fark ücretinin yüzde 70’e kadar çıkabilmesine izin vermesi, sistemden maliyeti kurtarmadığı için çıkan özel hastaneleri SGK ile masaya oturtacak. Universal Hospitals Group Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Ofluoğlu, “Çok güzel bir gelişme oldu. Sistemden çıkan pek çok özel hastane geri dönecek” dedi. Grup bünyesindeki Alman Hastanesi, Bursa Vatan Hastanesi, Universal Hospital Bodrum’un SSK’lı hastalara indirimli hizmet vermek için çalışma başlattığı bilgisini veren Ofluoğlu, “Hesap yapıyoruz. Bu çalışma sonunda sistemden çıkan hastanelerimiz için yeniden masaya oturabiliriz” dedi.

Sektör rahatladı

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel hastanelere “Yüzde 30 fark alabilirsiniz” sınırı getirmesi sektörde çok ciddi bir sıkıntıya sebep olmuştu. Buna göre SGK’nın belirlediği ücret listesi üzerinden özel hastaneler en fazla yüzde 30 fazla ek ödeme talep edebiliyordu. Bu durumun özellikle büyük şehir merkezlerindeki özel hastanelerin maliyetlerini karşılamaya yetmediğini belirten sektör yetkilileri pek çok özel hastanenin iflasla karşı karşıya kalacağı uyarısını yapmıştı. Bu paralelde Alman Hastanesi, Amerikan Hastanesi, International Hospital gibi önde gelen pek çok özel hastane sistemden çıkarak SSK’lı hastalara indirimli hizmet vermeyi durdurmuştu.

Yeni sistemle ise hastaneler 5 sınıfa ayrılacak. Bu sınıflandırma sonrası hastaneler aldıkları puana göre SSK’lı hastalardan belirlenen ücretin yüzde 70’i kadar fark alabilecek. Bu durum pek çok özel hastanenin de yeniden sisteme girişini fizibl hale getirmiş durumda. Universal Hospitals Group Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Ofluoğlu sisteme geri dönmek için çalışma yaptıklarını söyleyerek “özel hastanelere sınıfına göre fark ücreti ödenmesi” sistemini şöyle yorumladı: “SGK ve Sağlık Bakanlığımızın çok güzel bir girişimi oldu. Özel sağlık sektörü ve üniversitelerimiz rahatladı. Bu, dünyada pek çok ülkede yaşanmış bir süreç. Sistem kurulurken önce hatalar yapılıyor ancak sonradan bu düzeltiliyor. Bizde de öyle oldu. Yeni sistemin sektördeki pek çok sıkıntıyı ortadan kaldıracağını düşünüyorum.”

HALK SINIFLANDIRMAYI ZATEN YAPMIŞ DURUMDA...

Özel hastanelere 400 kriteri değerlendirecek sorular hazırlanıyor. Özel hastaneler bu formları doldurarak bakanlığa gönderecek. Kriterler ışığında hastaneler aldıkları puanlara göre 5 sınıfa ayrılacak. 800-1000 puan alan hastane A sınıfı, 0 ila 200 puan alan ise E sınıfı olacak. Azmi Ofluoğlu, sınıflandırmanın önemli olduğunu belirtti ve ekledi: “Ancak hastalar artık o kadar bilinçli ki. Hastaneye gelmeden ne var ne yok biliyor. Halk sınıflandırmayı yapmış durumda zaten.”

Puanlar tutmadı, yeni tebliğ hazırlanıyor

Yeni sisteme göre hastanelere sorular sonuluyor, cevapları puanlanarak toplanıyor. Hizmet kalite standardı 150, hasta hakları 100, hastane hizmet standartları 550, kapasite 100, çalışan hakları ise 100 puan. Ancak hastaneler puanları toplayınca bir de bakıyor ki örneğin çalışan hakları ile ilgili tüm sorulara en üst puanlı cevap bile verilirse 100 puana ulaşılamıyor. SGK şimdi bu hataları düzelttiği yeni bir tebliğ hazırlıyor.

Rekabet yoğun, 1 Ocak’ta ciddi bir zam olmayacak

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, “Özel hastaneleri bünyesinde barındıran en büyük derneğin başkanı olarak söylüyorum, bu tebliğ sonrası 1 Ocak’tan sonra söylenildiği gibi büyük zamlar olmayacak” dedi. Bahat, sektörde çok ciddi bir rekabet olduğunu, tebliğde “Yüzde 70’e kadar fark alabilir” dendiğini ancak pek çok hastanenin bu orana çıkmayacağını belirterek, “İdrar tahlilinde 3 TL alıyorsa bu 3.5 TL’ye çıkar, orta boyutlu ameliyatlarda zaten çok ciddi bir rekabet var. Büyük ameliyatlarda zaten fark almıyoruz. Bir bardak suda fırtına koparıyorlar, bu değişiklikle büyük zamlar gelecek gibi gösteriyorlar ancak durum bu değil” dedi. OHSAD Başkanı Bahat, fark oranının yüzde 70’e kadar esnetilmesini desteklediklerini ancak sınıflandırmaya karşı olduklarını belirterek, “Kaliteye evet ama sınıflandırmaya hayır. Nüfusu küçük illerdeki özel hastanelere bir de ‘Sen E sınıfısın’ derseniz oraya nasıl doktor bulursunuz? Sınıflandırmanın çok ciddi sakıncaları olacak” uyarısında bulundu.

Vatan

Bu haber toplam 2158 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim