• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 24 °C

SGK, katılım payında ya tek fiyata razı olacak ya da kanun değiştirecek

SGK, katılım payında ya tek fiyata razı olacak ya da kanun değiştirecek
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan katılım payı ile ilgili çözüm arayışında. SGK'nın 2 ihtimal üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan katılım payı ile ilgili çözüm arayışında. SGK'nın 2 ihtimal üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Buna göre ya kanun değişikliği yapılarak eski sistem devam ettirilecek ya da tüm katılım paylarında tek bir rakam dikkate alınacak. Seçeneklerden hangisinin yaşama geçirileceğine ise önümüzdeki günlerde karar verilecek. Kurumun karar vermeye çalıştığı diğer bir konu ise hastanelerin alacağı fark ücreti. Fark ücretlerinin artırılmasını prensip olarak kabul eden SGK, Mayıs ayında oranları da belirleyecek ve Bakanlar Kurulu'na sunacak.
Danıştay geçtiğimiz günlerde katılım payı ile ilgili düzenlemenin yürütmesini durdurmuştu. 1 Ekim'de uygulamaya giren Sağlık Uygulama Tebliği'yle özel sağlık kuruluşlarına 10 TL, üniversite hastanelerine 6, devlet hastanelerine ise 3 TL katılım payı ödenmesi benimsenmişti. Ancak Danıştay, hem farklı oran uygulanmasını hem de söz konusu uygulamanın tebliğle yaşama geçirilmesini hukuka aykırı buldu ve düzenlemeyi iptal etti.

Henüz karar ulaşmadı
Edinilen bilgilere göre, Danıştay'ın aldığı yürütmeyi durdurma kararı henüz SGK'ya ulaşmadı. Kararın ulaşmasından sonra ise, gerekli düzenleme için adım atılacak. Bu noktada SGK'nın önünde iki yol bulunuyor. Buna göre kanunda farklı katılım ücretlerinin alınmasına dönük bir düzenleme bulunmadığı değerlendirmesinden yola çıkarak, kanunda bu yönde bir değişiklik yapılabilecek. Bir diğer ihtimal ise, tüm sağlık kuruluşları için tek katılım payı ücretinin belirlenmesi. Kaynaklar 10 TL gibi bir rakamın belirlenmesinin söz konusu olmadığını, ancak 5 TL gibi ortalama bir rakamın katılım payı olarak gündeme gelebileceğini vurguluyor. Bu iki yoldan hangisinin izleneceğine ise, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'le yapılan toplantı sonrasında karar verilecek.

Özel hastanelere düzenleme
SGK'nın gündeminde olan bir diğer konu ise, özel hastanelerin halen yüzde 30'la sınırlı olan fark ücretlerinde yapılacak olan yeni düzenleme. Bu fark ücretinin uzun süredir artırılması tartışılıyor. SGK yetkilileri bu ay, fark ücretlerinin hastanelere göre farklılaşarak yüzde 70'e kadar çıkabilmesine yönelik düzenlemelerin tamamlanacağı bilgisini veriyor. Düzenlemeyle ilgili teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından ise, söz konusu çalışma Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Konuyla ilgili son kararı ise, Bakanlar Kurulu verecek.

Referans

Bu haber toplam 2949 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim