• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9362
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

SGK özel hastanelerde satın alma şartlarını esnetti

SGK özel hastanelerde satın alma şartlarını esnetti
Özel hastaneler, hükümetle tıkanan global bütçe görüşmelerine yeniden başlamaya hazırlanırken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sektörden hizmet satın alma şartlarını yumuşattı.

Özel hastaneler, hükümetle tıkanan global bütçe görüşmelerine yeniden başlamaya hazırlanırken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sektörden hizmet satın alma şartlarını yumuşattı.

SGK, "Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi"nde çeşitli değişiklikler yaptı. Değişiklikle cezalarda, özel hastanelerin "bilerek ve haksız kazanç sağlama" amacının tespiti önem taşıyacak. Ayrıca bu kurumlar için muayene sayılarında daha önce uygulanan hekim ve branşa göre sınırlama kaldırıldı. Sektör temsilcileri, yapılan değişiklikleri olumlu buldu.

Yeni muayene sınırı, hastanenin uzman hekim sayısının 50 katı olacak. Böylece özel hastaneler, ihtiyaçları doğrultusunda muayeneleri bazı branşlara veya hekimlere kaydırabilecek. Özellikle domuz gribi vakalarının yoğunluğa neden olduğu dahiliye servislerinde bu esnekliğin kullanılmaya başlanması bekleniyor. Düzenlemeyle bu kurumların kısmi zamanlı branş eklemesinin önünün açılması ve hastalara verilen randevularda, tedavi işlemleri için 10 gün olan sürenin 30 güne kadar uzatılabilmesi de sektörü memnun eden değişiklikler arasında yer alıyor.

Sınırı aşan hasta için ödeme yok
Özel Hastaneler Platformu Başkanı Mehmet Altuğ, aslında şu ana kadar yapılması gereken düzenlemelerin yapıldığını söyleyerek tam ve yarı zamanlı hekim tanımlamalarında Sağlık Bakanlığı uygulamalarına paralellik sağlandığını kaydetti. Altuğ, toplam rakam değişmese de kurumların bu sayıyı istediği branş ve hekime yoğunlaşarak kullanma hakkının getirildiğine işaret ederken "Örneğin grip nedeniyle o kadar yoğun başvuru var ki dahiliye servisinin, örneğin 50 değil 70 hasta bakması gerekiyor. Şimdi hastaneler bu sayıyı ihtiyaç olan branşa kaydırabilecek" dedi. Düzenlemeye göre SGK, sınır aşılarak kabul edilen hastalar için ödeme yapmıyor. Bu uygulama esnekliğinin, global bütçeleme düşünülerek yapıldığı da belirtiliyor.

Hükümet, global bütçede kararlı
Altuğ, düzenlemeyle randevu süresinde yaşadıkları mevzuat sıkıntısının ortadan kaldırıldığını da vurguladı. Hiçbir kurumun hastayı zorunluluk dışında bekletmeyeceğini belirten Altuğ, "Örneğin 15 gün boyunca fizik tedavi branşım doluysa hastaya randevu veremiyordum. Ama şimdi bu süre, tetkiklerde yine geçerli olsa da tedavide 30 güne çıkarıldı" dedi. Altuğ, kesilen cezalarda gidilen indirimlere de dikkat çekerken, özellikle hastaya zararı olmayan, şeklen yapılan hatalardan alınan yüksek cezaların neden olduğu sıkıntılarının azaltıldığını kaydetti. Ayrıca hükümetle tıkanan global bütçe görüşmelerine başlayacakları sinyalini veren Altuğ, "Önümüzdeki günlerde bir görüşme olması bekleniyor" diye konuştu. Altuğ, hükümetin global bütçelemedeki kararlılığına işaret etti.


Tutku Ayvaz
Referans

Bu haber toplam 2511 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim