• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

SGK, sağlık harcamaları artınca 88 bin hastaya mektup yazdı

SGK, sağlık harcamaları artınca 88 bin hastaya mektup yazdı
Sosyal Güvenlik Kurumu (Sgk), Eczane ve Hastaneleri Vatandaş Aracılığı ile İzlemeye Başladı. Kurum, 88 Bin Hastanın Adresine Mektup Göndererek Tedavi ve İlaç Faturaları Hakkında Bilgi Verdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (Sgk), Eczane ve Hastaneleri Vatandaş Aracılığı ile İzlemeye Başladı. Kurum, 88 Bin Hastanın Adresine Mektup Göndererek Tedavi ve İlaç Faturaları Hakkında Bilgi Verdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eczane ve hastaneleri vatandaş aracılığı ile izlemeye başladı. Kurum, 88 bin hastanın adresine mektup göndererek tedavi ve ilaç faturaları hakkında bilgi verdi.
Hastaya ait bilgilerin yer aldığı mektup geçmiş olsun dilekleriyle başlıyor. Vatandaşlara ulaşan bilgi notunda "Devlet sizin adınıza bu kadar harcama yaptı." mesajı da yer alıyor. Faturalarda vatandaşın gittiği hastanelerin isimlerinin yanı sıra yapılan tedaviler de ayrıntılı olarak anlatılıyor. Hastalar SGK'dan gelen mektupu inceleyerek kendileri üzerinden abartılı işlemler yapıldığı izlenimi edinmesi halinde SGK'ya şikayette bulunabiliyor.


SGK, her geçen yıl artan sağlık harcamalarını kontrol altına alabilmek çin denetimlerini yoğunlaştırdı. Özel, devlet ve üniversite hastanelerinden gelen faturalaraı sıkı takibe alan Kurum, bu konuda vatandaşlardan da yardım talep etmeye başladı. Yeşilkart ve kamu çalışanları hariç 3 yılda yaklaşık 15 milyar Türk Lirası artan sağlık harcamaları hastalar üzerinden doğrulatılıyor. Vatandaşların kimlik numaralarına kayıtlı hastane ve eczane işlemleri provizyon sisteminden alınarak, hastalara postalanıyor. Faturalarda hastanın ödediği tahlil, tetkik ve ameliyat paraları ile devletin yaptığı harcama yer alıyor. 10 bin liranın üzerinde sağlık harcaması yapanlara ulaşan mektupta sağlık harcamalarındaki artışa dikkat çekiliyor. İlk etapta 88 bin adrese gönderilen mektupla toplamda 178 bin hastaya ulaştırılacak. Hasta lehine yapılan düzenlemelerin hastane, eczane ve optik firmalarınca suiistimal edildiğine işaret edilen mektupta "Sağlık Karnesi ve Hasta Yakını Sevk Kağıdı uygulamalarının kalkması ve Kimlik Numarası üzerinden müstahaklık sorgulaması yapılması nedeniyle bazı Sağlık Hizmet Sunucuları tarafından 'sağlık hizmeti almadığınız halde sağlık hizmeti almışsınız gibi' kurum adına fatura düzenlendiği anlaşılmıştır." ifadeleri yer alıyor.


"ŞİKAYET EDİN YASAL İŞLEM YAPALIM"

Söz konusu usulsüzlükler sebebiyle sağlık harcamalarının yükseldiğine dikkat çekilerek, vatandaştan yardım isteniyor: "Kurum olarak şahsınız adına 2008 yılında almış olduğunuz sağlık hizmetlerine ait giderler ekte yer alan tablolarda ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Tablolarda belirtilen sağlık (hastane, ilaç, optik vb.) hizmetlerinin tarafınızdan alınmadığı kanaatinde iseniz, adınıza Kurumumuza fatura düzenleyen Sağlık Hizmet Sunucuları hakkında (hastane, eczane, optik vb.) yasal işlemlerin yerine getirilebilmesi için ilinizde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'ne dilekçe ile ya da [email protected] adresine e-posta ile müracaat etmenizin bir vatandaşlık görevi olduğunu önemle istirham ediyoruz."


Yıl Harcama

2002 7,7

2003 10,6

2004 13,1

2005 13,6

2006 17,6

2007 19,9

2008 25,3

(*) milyar TL

Haberler.com

Bu haber toplam 2474 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim