• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

'SGK, terapi giderlerini de karşılasın' yasa teklifi meclise sunulacak

'SGK, terapi giderlerini de karşılasın' yasa teklifi meclise sunulacak
Psikolojik Danışman ve MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu: "Ruh sağlığı kapsamında, SGK'nin, ihtiyacı olan hastaların yılda en az 15 seans terapi ücretini karşılaması faydalı olur"


Psikolojik Danışman ve MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, toplumda şiddetin çok yaygın olduğuna, insanların öfkelerini nasıl kontrol edebileceğini bilmediğine dikkati çekerek, "Bu tür bir rahatsızlığın tedavisi için hastanın en az 10-15 seans terapi alması gerekiyor. SGK'nin, ihtiyacı olan hastaların yılda en az 15 seans terapi ücretini karşılaması faydalı olur." dedi.

Depboylu, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünü bitirdiğini, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının çeşitli kademelerinde görev yaptığını anımsattı. Depboylu, bu süreç içerisinde, insanların ruh sağlığı alanında ne tür desteklere ihtiyaç duyduğunu çok yakından gözlemlediğini dile getirdi.

Bu desteklerin daha iyi bir şekilde sağlanabilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Depboylu, bu kapsamda kendisinin bir yılı aşkın bir süredir çalıştığını ifade etti.

Depboylu, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği, Psikiyatri Hemşireleri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği, Özel Eğitimciler Derneği, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği gibi etkin sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile görüşmeler yaptığını anlattı.

"Kaş yapayım derken göz çıkarıyorlar"

Toplumda şiddetin çok yaygın olduğunu, insanların öfkelerini nasıl kontrol edebileceğini bilmediğini belirten Depboylu, bu durumun tedavi edilebileceğini kaydetti. Böyle bir rahatsızlığın tedavisi için hastanın en az 10-15 seans terapi alması gerektiğine işaret eden Depboylu, ancak terapi ücretlerinin, tedavi görme konusunda hastayı caydırabildiğini söyledi.

Öte yandan terapi hizmeti verecek kişinin bu konuda uzman olması gerektiğine dikkati çeken Depboylu, "Bugün psikoloji eğitimi almamış birçok insan kendisini terapist olarak tanıtıyor. Kişisel gelişim kursuna gidiyor, 'terapistim' diyor; koçluk eğitimi alıyor, 'terapistim' diyor. Psikoloji eğitimi almamış bir insanın böyle bir işe soyunması en başta hasta haklarına aykırı. Çünkü hastaya zarar veriyor, kaş yapayım derken göz çıkarıyor. Hastaları iyileştiremedikleri için maddi, manevi istismara neden oluyorlar. Hatta kendi sağlığına da zarar verebiliyorlar. Çünkü gelen her hastanın ufak tefek sorunu olmuyor, bir kısmı çevresine zarar verebilecek boyutta rahatsız olabiliyor. Bu nedenle alanda çalışanların sınırlarını da iyice netleştirmek gerekiyor."

"SGK, yılda 15 seansa kadar destek olmalı"

Antidepresan ilaç kullanımının ciddi boyutlara ulaştığını anlatan Depboylu, bu durumun, hekimin hastasına ayırabildiği süre ile de ilgili olduğunu kaydetti. Depboylu, şunları söyledi:

"Antidepresan ilaç kullanımı artıyor. Hastanelerdeki psikiyatristler, bir günde normalden daha fazla hasta ile muhatap oluyor. Bir doktorun, hastasına, terapi anlamında kabul edebilmesi için bir saate yakın bir süre ayırması gerekiyor. Ancak yoğun poliklinik şartlarında hastalara 5-10 dakika ayrılabiliyor. Bu durumda ne oluyor; doktorlar ilaç tedavisine yöneliyor. Tabii bu onların suçu değil.

Hastanelerde psikolog arkadaşlarımın sayısı da az. Özel hastanelerde de psikolog görmek mümkün değil, çünkü devlet teşvik vermiyor. Hasta özele gitse, o zamanda yüksek faturalarla karşılaşıyor. Bu durumda insanlarımız psikolojik destek alamıyor."

Yasa teklifi hazırladı

Depboylu, insanların, ruh sağlığı alanında işinde uzman kişilerden kaliteli şekilde hizmet alabilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğuna dikkati çekti. Bu konuda yasa teklifi hazırladığını, yakında TBMM Başkanlığına sunacağını bildiren Depboylu, teklifin, bu alanda hem hasta hem de uzmanların sıkıntılarını giderebilecek düzenlemeler öngördüğünü kaydetti.

Deniz Depboylu, söz konusu teklifteki en önemli düzenlemenin, SGK'nin, ihtiyacı olan hastaların yılda en az 15 seans terapi ücretini karşılaması olduğunu dile getirdi.

Depboylu, teklifinin yasalaşması halinde, Türkiye'nin bir ruh sağlığı yasasına kavuşmuş olacağını sözlerine ekledi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2356 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim