• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

SGK Teşvikleri Hakkında

SGK Teşvikleri Hakkında
SGK teşvik şartları uygun olmasına rağmen 01.04.2018 tarihinden önce alınamayan teşvikler yeni düzenleme ile alınabilir hale getirildi.

01.04.2018 tarihinden önceki dönemlerde tüm teşvik şartlarını taşımış olmasına rağmen herhangi bir sebeple 5510- 4447- 6111 sayılı kanunlar nezdinde alınamayan teşvikler en geç 01-06-2018 tarihi ne kadar SGK’ya baş vurulması halinde teşviklerden yararlanabilir veya dönemsel SGK primlerinden mahsup yapabilirler.

Konuya ilişkin Derneğimiz Mali Müşaviri SMMM Veyis DEMİR tarafından hazırlanan bilgi notu aşağıda yer almaktadır.

SGK TEŞVİK ŞARTLARI UYGUN OLMASINA RAĞMEN 
01.04.2018 TARİHİNDEN ÖNCE ALINAMAYAN TEŞVİKLER
YENİ DÜZENLEME İLE ALINABİLİR HALE GETİRİLMİŞTİR

01.04.2018 tarihinden önceki dönemlerde tüm teşvik şartlarını taşımış olmasına rağmen herhangi bir sebeple 5510- 4447- 6111 sayılı kanunlar nezdinde alınamayan teşvikler en geç 01-06-2018 tarihi ne kadar SGK’ya baş vurulması halinde teşviklerden yararlanabilir veya dönemsel SGK primlerinden mahsup yapabilirler.

01.06.2018 tarihinden sonra ise ancak müracaat tarihinden geriye yönelik en fazla altı aya ilişkin olmak üzere, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılacaktır.

BU TEŞVİKLERDEN YARARLANILMASININ USUL VE ESASLARI

– NE ZAMAN MÜRACAAAT EDİLECEK
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemlere ilişkin olmak üzere tüm şartları sağlamak kaydı ile daha önce bu Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış işverenler maddenin yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren bir ay içinde Kuruma başvurulması halinde, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabilir veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimleri başka bir prim teşvik, destek ve indirimi ile değiştirilebilirler.

– İADE EDİLECEK TUTARLAR:
Talepte bulunan işverenlere iade edilecek tutar, maddenin yürürlük tarihinden önce talepte bulunanlar için maddenin yürürlük tarihini takip eden aybaşından,

Yürürlük tarihinden sonra talepte bulunanlar için ise, talep tarihini takip eden aybaşından itibaren kanuni faiz esas alınmak suretiyle hesaplanarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak üç yıl içinde ödenecektir.

Ödeme, öncelikle muaccel hale gelmiş prim ve her türlü borçlardan, sonrasında ise ilgili kanunlar uyarınca yapılandırma veya taksitlendirme de dâhil olmak üzere müeccel haldeki prim ve her türlü borçlarından mahsup yoluyla gerçekleştirilir.

Ya da üç yıl sonunda ilgili kanunları gereği yapılandırılma veya taksitlendirilme sebebiyle vadesi gelmemiş taksit ödemelerinden peşinen mahsup edilir.

Kuruma borcu bulunmayan işverenlere altı ayda bir eşit taksitlerle iade yapılır.

Buna göre 01.04.2018 tarihinden önce yararlanılmamış olup bu madde hükmü ile yararlandırılan teşvik, destek ve indirim tutarları ile 01.04.2018 tarihinden önce yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimlerin başka bir prim teşvik, destek ve indirimi ile düzeltme beyanı verilerek düzeltilmesi sonucu ortaya çıkan fark teşvik, destek ve indirim tutarları için ise;

01.04.2018 tarihinden önce SGK’ ya yazılı olarak başvuru yapanlar için 01.05.2018 tarihinden itibaren uygulanacak kanuni faiz esas alınarak hesaplanan tutar,

01.04.2018-01.06.2018 tarihleri arası SGK’ ya başvurulan için ise, yazılı başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren uygulanacak kanuni faiz esas alınarak hesaplanan tutar,

01.01.2019 Tarihinden itibaren üç yıl içinde hak sahibi işverenlere ödenecektir.

SGK bu tutarları nasıl ödeyeceği konusunda açıklama yapmamıştır. Büyük ihtimalle öncelikle işverenin varsa SGK’ ya olan borçlarına, yoksa Maliyeye olan borçlarına mahsup edilecektir. Her iki Kurumu da borcu yoksa kendisine iade edilecektir.

– YARGIDA GÖRÜLEN BU MADDE KAPSAMINDAKİ DAVALAR:
Bu teşviklerle ilgili SGK’ya açılan davalarda ayrıca bir başvuru şartı aranmaksızın, dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutar mahsup veya iade edilecektir.
Mahkemelerce, davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilir. Yargılama giderleri idare üzerinde bırakılır ve vekâlet ücretinin dörtte birine hükmedilir.

– YARARLANILACAK TEŞVİK, DESTEK VE İNDİRİMLERE İLİŞKİN VERİLECEK AYLIK PRİM HİZMET BELGELERİ:
Yapılan bu düzenleme ile işverenler yararlanamadıkları teşvik, destek ve indirimlerden yararlanmak için geriye yönelik yararlanmayı hak ettikleri aya ait aylık prim hizmet belgelerini iptal ederek o aylara ait teşvikli bildirge vermeleri gerekmektedir. Bu işlemin kağıt ortamında mı olacağı ya da SGK tarafından yapılacak bir program aracılığıyla mı yapılacağı konusunda da bir açıklama yapılmamıştır. SGK’ nın bu işi kolaylaştırmak amacı ile bir program vasıtasıyla yapılması daha gerçekçidir.

Geriye yönelik olarak yararlanılacak teşvik, destek ve indirimlere ilişkin işlemler SGK tarafından otomatik olarak yapılmayacaktır. Bu işlem çok teknik bir uygulama olduğundan, yapılacak hatalar işverenleri zor durumda bırakabilir. Bu nedenle öncelikle bu işlemlerin Mali Müşavirlerinizce birlikte yapılmasını öneririz.

SMMM VEYİS DEMİR

OHSAD

Bu haber toplam 4426 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim