• BIST 9808.54
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

SGK ve Bağ-Kur'lulara özel diş hekimi yolu açılıyor

SGK ve Bağ-Kur'lulara özel diş hekimi yolu açılıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) diş hastalarını rahatlatacak bir adım atmaya hazırlanıyor. SGK, serbest diş hekimlerine tedavi olma imkanını bütün sigortalılara yaygınlaştırılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) diş hastalarını rahatlatacak bir adım atmaya hazırlanıyor. SGK, serbest diş hekimlerine tedavi olma imkanını bütün sigortalılara yaygınlaştırılıyor.

SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlılar ilaçta olduğu gibi diş tedavisinde 14 bin serbest diş hekiminde ücretsiz tedavi olabilecek. Sevkle özel diş hekiminden ücretsiz tedavi hizmeti alma uygulaması 4 aydır memurlar için uygulanıyor. Memurlara tanınan özel dişhekiminde tedavi olma imkanı Bağ-Kur ve SSK mensuplarına yaygınlaşacak. Meclis'teki dişhekimi milletvekilleriyle görüşme yapan SGK yönetimi düzenlemede son aşamaya geldi. Buna göre hastalardan dolgu, parlatma ve diş taşı temizleme gibi koruyucu tedavilerde düşük katılım payı alınacak. Dişini fırçalamadığı için protez ve köprü gibi hizmetlerde ise vatandaşın cebinden daha fazla para çıkacak. Kamudaki diş merkezlerinin yoğunluğunu azaltması beklenen reformun maliyeti ise SGK yönetimini en çok düşündüren nokta.

Ekim ayında kamuda çalışanlar için başlayan uygulamaya göre devletin ağız ve diş sağlığı merkezlerindeki dişhekimleri, '90 günde tedavi yapılamayacağı' gerekçesiyle serbest çalışan diş hekimlerine hasta gönderiyor. Devlet ve üniversite hastanelerinden sevk kağıdıyla dışarıdaki özel muayenehaneye giden hastaların ağız ve diş hastalıklarının tedavilerini devlet karşılıyor. Hastalar kamuda olduğu gibi yüzde 20 katkı payı ödüyor. Yaklaşık 4 aydır memurların serbest dişhekimlerinden hizmet almasının ardından sevklerin arttığı belirtiliyor. Özellikle üniversite hastanelerinden sevkler daha fazla yapılıyor. Resmi verilere göre ağız ve diş sağlığına özen gösterilmemesi sebebiyle yılda 18 milyon diş dolgusu yapılıyor. Dişlerdeki protez sayısı da sürekli artış gösteriyor.

Diş dolgularının 3 milyondan fazlası kamuya ait sağlık merkezlerinde, 15 milyonu da özel sağlık kuruluşlarında gerçekleştiriliyor. Diş çekimi ise bu rakamın çok üzerinde seyrediyor. Ağız ve diş sağlığına özen göstermeyenlerin devlete yıllık faturası ise 540 milyon Türk Lirası. Dolgu yapılması gerekin diş sayısı ise yaklaşık 230 milyon. Toplumun yüzde 30'unda diş fırçalama alışkanlığının bulunmadığına dikkat çeken uzmanlar, serbest dişhekimlerinde tedavinin önünün açılmasıyla devletin harcamalarının daha da artacağına dikkat çekiyor.

HASTALAR SEVKSİZ ÖZEL DİŞHEKİMİNE GİDEBİLMELİ

Tüm sigortalıların kendilerinden hizmet alacak olması serbest dişhekimlerini sevindirdi. Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Akkaya, Türkiye'de ağız diş sağlığı hizmetlerine ihtiyacının çok büyük olduğunu söyledi.

Serbest diş hekimi sayısının kamuda çalışanların 3 katı olduğunu dile getiren Akkaya, " Ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaş özel sağlık kuruluşlarından yararlanamıyor. Kamunun ağız diş sağlığı hizmeti verdiği kurum ve kuruluşlardan da yoğunluğun yüksek olması nedeniyle yeterli hizmet alamıyorlar." dedi.

Memurların serbest diş hekimlerinden hizmet almasının sigortalılara yaygınlaşmasını mevcut haliyle istemediklerini kaydeden Akkaya, "Denetimsiz kontrolsüz nasıl uygulandığı belli olmayan, kayda geçmeyen bir sistem eninde sonunda iflas edecektir. Bizim istediğimiz sürdürülebilir, kontrollü, vatandaşın ihtiyacı olan tedavileri en iyi şekilde karşılayabilecek bir sistem. Adaletli bir dağılım sağlayacak insanların sevksiz olarak gidebileceği bir sistem." diye konuştu.

Kamu ve özel her ikisinde de kalitenin ve denetimin önemini kaydeden Akkaya, "Diğer sistemlerin ne halka ne de devlete bir yararı olmaz." şeklinde konuştu.


Bu haber toplam 1921 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim