• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

SGK, yeniden yapılandırmayı tehdit olarak görüyor

SGK, yeniden yapılandırmayı tehdit olarak görüyor
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından birkaç gün önce yayımlanan 2014'e kadar hedeflerini belirlediği stratejik planda; ‘tehdit başlığı' altında af ve yeniden yapılandırmalar da yer aldı.

Hükümet SGK ve vergi borçlarına yeniden yapılandırma hazırlığı yaparken Sosyal Güvenlik Kurumu af ve yeniden yapılandırmaları kurumun geleceğine tehdit olarak görüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından birkaç gün önce yayımlanan 2014'e kadar hedeflerini belirlediği stratejik planda; ‘tehdit başlığı' altında af ve yeniden yapılandırmalar da yer aldı. Planda, "Af ve yapılandırmayla ilgili çok sık yasal düzenlemenin yapılması sonucunda kamuoyunda sürekli prim affı beklentisi oluşuyor" denildi.

Ani bir kararla referandum öncesi hükümet üyeleri tarafından gündeme getirilen prim borçlarına dönük yeniden yapılandırma çalışması, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız'ın daha önce yaptığı açıklamalarla tezat oluşturuyor. Zararsız, haziran ayında yaptığı açıklamalarda af söylentilerinin gelirlerinin azalması ya da artış hızının yavaşlamasına neden olduğunu söylemişti. Zararsız, "Kesin bir şekilde sayın bakan ve benim tarafımdan ‘Böyle bir şey yoktur' denmesine rağmen, bazı kişilerin basında sürekli gündeme getirmesi af beklentisi doğurdu. Bu bizi olumsuz etkiliyor. Kurum olarak bu anlamda hazırlığımız yok, bildiğim kadarıyla hükümetin de yok. Açıkça söyledim. Aflar, prim ödeme kolaylıkları düzenli ödeme alışkanlığı olan insanların adalet duygularını zedeliyor. Her iki yılda bir af uygularsanız, düzenli ödeyen adam neden ödesin" demişti.

İstikrarsızlık da büyük sorun
Sosyal Güvenlik Kurumu, primlerin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili hazırlıklar hakkında bir açıklama yapmadı. Ancak yeniden yapılandırılmanın duyurulduğu günlerde, yayımlanan bir rapor bu konuda kurumun görüşünü net biçimde ortaya koydu. Kurumun 2014 yılına kadar izleyeceği yolu belirleyen ‘2010-2014 stratejik planı'nda tehditler başlığında sıkıntılı alanlar belirlendi. ‘Af ve yapılandırmayla ilgili çok sık yasal düzenlemenin yapılması sonucunda kamuoyunda sürekli prim affı beklentisi oluşması' tehditlerin başında yer aldı. Diğer tehditler ise ‘kayıtdışı istihdamdaki artış eğilimi, yaşlı nüfusun hızla artması, işsizliğin artması, sağlık hizmeti sunucularının kurum üzerindeki baskısı, AB sürecinde duraksanmaların yaşanması, siyasi müdahaleler , dış baskılar, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık' olarak sıralandı.

Hacer Boyacıoğlu

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4310 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim