• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

SGK'dan hastalara yeni çile

SGK'dan hastalara yeni çile
Raporlu ilaç kullanan birçok hasta Sosyal Güvenlik Kurumu'nun eski uygulamaya dönmesi yüzünden kapı kapı uzman doktor arayacak.

Raporlu ilaç kullanan birçok hasta Sosyal Güvenlik Kurumu'nun eski uygulamaya dönmesi yüzünden kapı kapı uzman doktor arayacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu, raporlu hastaları hastanelere taşımaya devam ediyor. 2008 Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) uymayan sağlık raporlarını 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren geçersiz kılarak hastalara hastane çilesi yaşatacak SGK'dan yeni bir uygulama daha geldi.

Hastanelerdeki kuyrukları, yığılmaları önlemeye çalışan hükümete rağmen SGK'nın yeni tebliği ile raporlu hastalar ilaçlarını reçete edecek uzman doktor arayışına girecek.

SGK BAŞA DÖNDÜ

Hastanelerin ilgili bölümlerinden sağlık raporu alan osteoporoz, kemik erimesi, rahatsızlığı olan hastaların ilaçları, sağlık ocaklarında pratisyen hekimin reçete yazması ile ödeniyordu. SGK'nın 2008 SUT'ta yaptığı ve 31 Aralık 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik kemik erimesi hastalığı olan hastaları tekrar hastanelere taşıyacak. Yeni tebliğe göre; osteoporoz hastaları raporlu ilaçlarını eczanelerden alabilmeleri için herhangi uzman hekimin reçete yazdırması gerekecek.

HEKİM İLE HASTALAR KARŞI KARŞIYA KALACAK


Yılın son günü yapılan ve 1 Ocak 2009'dan itibaren uygulamaya giren yeni tebliği SGK geçtiğimiz yıllarda uygulamıştı. Gelen tepkiler sebebiyle bu uygulamadan vazgeçerek pratisyen hekimin reçetelerini kabul etmişti. SGK'nın, yerel seçim öncesi eski yöntemi tekrarlayarak hastaları yine hastanelere gönderecek olması garip karşılanıyor.

Hastalar ilacını alabilmek için, SGK'nın formaliteleri yerine gelsin diye hastanelere giderek ilgili ilgisiz uzman doktora ilacını yazdırmak isteyecek. Bu talepler hasta ile doktor karşı karşıya getirecek.

Öte yandan SGK'nın bu tür uygulamalarının ilaç tüketimini azaltmaya yönelik olduğu iddia ediliyor. Ancak hastaların ilaç yazdırmak için hastanelere koşması SGK'ya muayene ücreti maliyeti çıkaracak.

ECZACILAR YİNE ZARARDA

SGK'nın eczacıların seslerine kulak vermediği bir kez daha ortaya çıktı. SGK, 1 Ocak'ta uygulamaya giren yaptığı değişikliği provizyon sisteminde düzeltmedi.

Provizyon sisteminin uyarı vermemesi sebebiyle osteoporoz raporu bulunan hastaların pratisyen hekim tarafından yazılan reçetesini karşılayan eczaneler zarar etti.

samanyoluhaber.com

Bu haber toplam 2247 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim