• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

SGK'dan 'ölümüne' tasarruf! Acil çözüm bekleniyor

SGK'dan 'ölümüne' tasarruf! Acil çözüm bekleniyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tasarruf tedbirleri uyarınca, organ nakillerinde vücudun yeni organı reddetmesini engelleyen 'Prograf' adlı ilaç yerine daha ucuz olan ...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tasarruf tedbirleri uyarınca, organ nakillerinde vücudun yeni organı reddetmesini engelleyen 'Prograf' adlı ilaç yerine daha ucuz olan 'Oligma' ve 'Panolimus' adlı eşdeğer iki ilacın kullanılmasını istedi ve bu ilaçları listeye aldı. Fakat her iki ilacın da henüz üretilip piyasaya sürülmediği ortaya çıktı. Eczaneye giden hastalar, yine 'Prograf' adlı ilacı alıyor fakat 74 lira fark ödemek zorunda kalıyor. Bazı hastalar ise fark ücretini ödeyemediği için hayati önem taşıyan ilacı alamıyor.

ACİL ÇÖZÜM GEREKİYOR
Yaklaşık 10 gün önce başlatılan eşdeğer ilaç uygulaması nedeniyle organ nakli hastalarının büyük mağduriyet yaşadıklarını belirten Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun şunları söyledi: "İlaç firmaları Sağlık Bakanlığı'na başvurup üretim izni alıyorlar. Daha sonra SGK'ya başvuruyorlar. SGK mevzuat uyarınca ucuz ilacı hemen listeye alıyor. Ancak bu ilacın üretimine başlanılıp başlanılmadığını ya da piyasaya sürülüp sürülmediğini denetleyecek bir mekanizması yok. Burada çok büyük bir mevzuat eksikliği var. Eczanelerin bilgisayar sistemine girildiğinde, ucuz olan ilaç otomatik olarak karşınıza çıkıyor. Dolayısıyla devlet sadece bu ilacın ücretini ödüyor. Biz eczaneye gelen vatandaşa, listedeki ucuz ilaç elimizde olmadığı için mecburen Prograf adlı ilacı veriyoruz ancak 74 liralık farkı vatandaştan almak zorundayız. Bu uygulama vatandaş ile eczacıyı karşı karşıya getirdi. Sorunun çözümü için SGK'ya başvurduk ve bekliyoruz" dedi.

AYDA 4 KUTU KULLANAN VAR
Devletin ucuz ilaç politikasının haklı olabileceğini belirten Zabun, "Fakat böyle önemli grup ilaçlarda bu uygulamayı doğru bulmuyoruz. Bu ilaçlar antibiyotik değil, hastalar açısından hayati öneme sahip ilaçlar. Bir kutu ilaç için 74 lira fark ücreti az değil. Üstelik ayda 4 kutu ilaç kullanan hastalar var. Ayda 300 lira organ nakli hastaları için büyük bir miktar. Sorunun çözülmesi için eşdeğer ilaçların bir an önce piyasaya sürülmesi ya da SGK listesinden çıkarılması gerekiyor" diye konuştu.

HASTALAR DERNEĞE BAŞVURUYOR
Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Nakli Derneği Başkanı Mehmet Şahan ise, eşdeğer ilaç uygulaması nedeniyle çok sayıda hastanın mağdur olduğunu söyledi. Maddi durumu iyi olmayan birçok hastanın fark ücretini ödeyemediği için ilaç alamadığını anlatan Şahan, "İlaç alamayan hastalar bize başvuruyor. Dernekte ilaç bulabilirsek hastalara veriyoruz. Bu durum düzelmezse organ nakli olan hastalara büyük zarar verir. Güçlükle bulunan organlar bu kadar basit sorunlar nedeniyle kaybedilmemeli" dedi.

Öte yandan SGK tarafından eşdeğer ilaç olarak listeye alınan ?Oligma' ve ?Panolimus' adlı iki ilacın henüz kullanıma sunulmadığı, eczacıların tüm ilaçlar hakkında detaylı bilgi alabildikleri interaktif ilaç bilgi sisteminde de görülüyor.

DEPREMZEDE İLAÇSIZ KALDI
Eşdeğer ilaç uygulaması nedeniyle ilaç alamayan hastalardan birisi de 2 ay önce Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde böbrek nakli olan 32 yaşındaki Dilşah Şengöl. Antalyalı bir hayırseverin böbreğiyle hayata tutunan Vanlı depremzede Şengöl, ayda 4 kutu Prograf kullanıyor. Fark ücretini ödeyemediği için ilacı alamayan Şengöl'ün sorunu kısa bir süreliğine Organ Nakli Derneği tarafından çözüldü, ancak bir hafta sonra aynı sıkıntıyı tekrar yaşayacak.

Soner ÖZCAN
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3628 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim