• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 24 °C

SGK'nın 'dedektif timi' geliyor

SGK'nın 'dedektif timi' geliyor
Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü ilaç, tıbbi malzeme, tetkik ve tedavi faturalarında \'suiistimal' yapan eczane ve özel sağlık kuruluşlarının denetimi için \'dedektif timi' kuruyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü ilaç, tıbbi malzeme, tetkik ve tedavi faturalarında \'suiistimal' yapan eczane ve özel sağlık kuruluşlarının denetimi için \'dedektif timi' kuruyor.

Bugüne kadar suistimalleri \'kağıt üzerinde' saptadıklarını belirten İl Müdürü Mustafa Keskin, "Ekipler özel hastane, eczanlere gidecek, hastaları evlerinde ziyaret edecek. Şekil şartları önemli ama sistemi suistimal eden insanlarla denetimlerle mücadele edeceğiz. Hak yemeyeceğiz ama, devletin hakkını da yedirmeyeceğiz" dedi.

Keskin, sağlıkta yeni bir denetim modelini başlatacaklarını söyledi. Bugüne kadar reçete ya da hastane faturalarını tıbbi uygunluklarına bakarak incelediklerini, ancak bir şikayet olduğunda hastane ya da eczanelere giderek denetim yaptıklarını belirten Keskin, önümüzdeki günlerde \'rehberlik denetimi' adı altında yeni bir uygulama başlatacaklarını kaydetti. Geçmişten gelen reçete ve faturaların incelemelerini tamamlandıklarını, artık aylık incelemelere başladıklarını belirten Keskin şunları söyledi:

"Böylece zaman kazandık. Geri kalan sürede fiili denetimler yapacağız. Kamu hastaneleriyle götürü usulü anlaşma yapıldığı için onlarda bu denetimleri yapmayacağız. Bu denetimleri özel sağlık kuruluşları ile eczanelerde yapacağız. Çok nazik davranacağız. 20 eczane, 10 hastane ekibimiz, hastane ve eczanelerde yerinde denetim yapacak. Nelere dikkat etmeleri gerektiğini bildirecekler, sonra da bunlara uyup uymadıklarını kontrol edecekler. Bu denetimleri yaparken teknik bilgi altyapımızdan yararlanacağız. Hangi eczanenin hangi ilaçları daha çok sattığını, hangi hastanede hangi örneğin by-pass gibi ameliyatların ya da MR, BT tetkikinin daha çok yapıldığını bilgisayar kayıtlarımızdan saptıyoruz. Yani işe bunlardan başlayacağız. Çok masraf getiren işlemler ve bu işlemlerin yapıldığı yerler öncelikli denetlenecek. Yani bu tür yoğunlukları olmayanları daha az rahatsız edeceğiz. Ekiplerimiz hastaları da ziyaret edecek. Hem hastanede tedavi görürken, hem de taburcu olduktan sonra evlerine birer buket çiçekle gidip görüşecek. Geçmiş olsun deyip, SGK'nın sağlığı için satın aldığı hizmetten memnun olup olmadığını, kendilerine iyi davranılıp davranılmadığını soracak. Fatura edilen hizmetleri alıp almadığı sorgulanacak. Ne haklarını yiyeceğiz, ne de devletin hakkını yedireceğiz. Bu denetimleri yapacağımızı bu kurumların bağlı oldukları derneklere de bildirdik."

Keskin, İl Müdürlüğü olarak İzmir'in yanısıra Manisa, Aydın, Uşak ve Muğla'daki SSK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı mensupları için sağlık kuruluşlarıyla, eczanelerle anlaşma yapıp sağlık hizmeti satın aldıklarını vurguladı. Toplam aylık ödemelerinin 225 milyon TL civarında olduğunu kaydeden Keskin, "Üniversitelere ve özel hastanelere ayda 70 milyon TL ödememiz var. Yine ayda tıbbi malzeme için 1.5 milyon, eczanelere 148 milyon, optik giderlerine 4 milyon TL ödüyoruz. Bugüne kadar ilaç verilmediği halde verilmiş gibi ya da tetkik yapılmadığı halde yapılmış gibi çok çeşitli suiistimallerle karşılaştık. Şekil şartları önemli ama sistemi suiistimal edenlerle denetimle mücadele edeceğiz. Biz il olarak başlatıyoruz. Ancak Kurum Başkanlığımız Türkiye genelinde bu çalışmaları istiyor" dedi.

Vatan

Bu haber toplam 2092 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim