• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

SGK'nın ilaç uyanıklığı!

SGK'nın ilaç uyanıklığı!
Son dönemde hasta yakınları ile eczacılar arasında ciddi bir kavga var. Kavganın nedeni ise SGK listesinde yer alan ilaçların eczanelerde bulunmaması. Eczacılar eşdeğer ilaç veriyor ancak fiyat farkı istiyor. Eczacılar Birliği, fiyatı ucuz ancak tedavülde

Son dönemde hasta yakınları ile eczacılar arasında ciddi bir kavga var. Kavganın nedeni ise SGK listesinde yer alan ilaçların eczanelerde bulunmaması. Eczacılar eşdeğer ilaç veriyor ancak fiyat farkı istiyor. Eczacılar Birliği, fiyatı ucuz ancak tedavülde olmayan ilacı reçeteye yazan SGK’nın bir taraftan ’bedava ilaç’ reklamı yaptığını ancak sağlık harcamalarını kısmaya çalıştığını iddia ediyor.

Devletin sağlık harcamaları her geçen gün artıyor. Önceki yıl Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 26 milyar TL’ye yakın açık verirken bunun 11.7 milyar TL’si sağlık harcamaları yüzünden oldu. Bir önceki yıl sağlık harcamaları 5.6 milyar TL seviyesindeydi. Sağlık harcamalarındaki bu hızlı yükselişi durdurmak isteyen SGK, çareyi piyasada olmayan ilaçları hasta reçetelerine yazmakta buldu. Ancak olmayan ilaçlar reçeteye yazılınca bu kez hasta yakınları ile eczacılar birbirine düştü.





















Gerilim giderek artıyor

Elindeki reçeteyle eczaneye giden vatandaş, “Bu ilaç yok, 23 TL fark verip eşdeğerini alacaksınız” cevabıyla karşılaşıyor. Krizde vatandaşın cebine büyük darbe vuran bu sistem hatası, SGK’nın önemli bir tasarruf yapmasını sağlıyor. Sağlık giderlerini minimuma indirmeye odaklanan SGK, listelerinde fiyatı en düşük olan ancak yıllardır üretilmeyen ilaçları güncellemeyince, hasta ile eczacılar arasında gerilim yaşanmaya başladı. Hasta doktorunun listeden yazdığı ucuz ilaçla eczaneye gidiyor, ancak bu ilaç bir süredir üretilmediği için eczane pahalı olan eşdeğerini veriyor. Aradaki farkı da hastanın ödemesi gerekiyor.

Örneğin Human Albumin-Immuno 100 ml adlı kan ilacı yazıldığında, bu ilaç üretilmediği için hasta 100 TL’lik fark ödeyerek Human Albumin-Octapharma 100 ml adlı eşdeğerini almak zorunda kalıyor. Defalarca uyarılan ancak henüz çözüm yolunda bir adım atmayan SGK, bu sistem hatası nedeniyle önemli bir tasarruf yapıyor.

“Bedava ilaç dönemi başladı” denilen vatandaş ise krizde bu hata nedeniyle ilaç parasının hemen hemen tümünü kendi cebinden ödemek zorunda kalıyor.

Güngör: İlaç listelerinin güncellenmesi gerekiyor

Sorunun giderilmesi için SGK’nın listelerini güncellemesi gerektiğini vurgulayan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, “SGK’nın sağlık giderlerini aşağı çekmek için eşdeğer ilaca ağırlık vermesini biz de destekliyoruz. Ancak bunu yaparken halkın hem sağlığına hem de cebine zarar verecek hatalar yapılıyor” dedi.

Güngör yaşanan sıkıntıyı şöyle anlattı: “SGK listesinde en ucuz ilaçlara yer veriyor. Ancak bu ilaçların önemli bir bölümü artık kârlı olmadığı için ilaç firmalarınca üretilmiyor. Eczaneye elinde bu ilacın yazılı olduğu reçeteyle gelen hasta, kendisine bu ilacın olmadığı, daha pahalı bir eşdeğerinin bulunduğu söylenince tepki gösteriyor. Ancak eczacının da burada yapacak bir şeyi yok, listelerin güncellenmemesi eczacıyla halkı karşı karşıya getiriyor.”

Semih Güngör, bu sorunu defalarca Sağlık Bakanlığı’na bildirdiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını da vurguladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin de düşük fiyatlı ilaçların piyasadan çekildiği yönünde duyumlar almaya başladıklarını, özellikle fizik tedavi ve psikiyatride kullanılan eşdeğer ilaçlardan fiyatı düşük olanların eczanelerde bulunmadığını söyledi.

Semih Güngör / İstanbul Eczacı Odası Başkanı: ‘Hipertansiyonda halk sağlığı ile oynandı, o hatadan da eczacıyı yakan çözüm çıktı’

Uygulama hipertansiyon ilaçlarında halk sağlığını tehdit eder boyuta ulaştı. Yazılan eşdeğer ilaçlarda örneğin idrar söktürücü bir maddenin de bulunması krize yol açtı. Sağlık Bakanlığı bir tebliğle bu sorunu çözme yoluna gitti. Tebliğe göre eczacılar kendi insiyatifleriyle hipertansiyon ilaçlarında içinde farklı bir madde olmayan ama pahalı eşdeğer ilacı vermek durumunda. Bu da vatandaşla eczacıyı karşı karşıya getirdi.

VATAN

Bu haber toplam 2422 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim