• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

SGK'nın tasarruf adına yaptığı uygulamalar vatandaşlarımızı mağdur ediyor

SGK'nın tasarruf adına yaptığı uygulamalar vatandaşlarımızı mağdur ediyor
Çerçeve hakediş süresinin 3 seneden iki seneye indirilmesi ve 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi "cam numarası değiştiğinde yenilenir" şeklinde düzenlenmesi mağduriyeti giderecektir.

Çerçeve hakediş süresinin 3 seneden iki seneye indirilmesi ve 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi "cam numarası değiştiğinde yenilenir" şeklinde yeniden düzenlenmesi vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecektir.

"Gözlük camı ve çerçeve 3 yılı geçmeden yenilenmez. Ancak görmede 0,5 diyoptrilik değişiklik olması halinde süresinden önce gözlük camı yenilenebilir." hükmü gereği sağlık hizmeti sunumu yapılmaktadır.

Gözlük camları 0,25 diyoptri aralıklarla üretilir. Görme kalitesini ve keskinliğini bu kadar küçük değerler değiştirebilir. Kanımızca SGK'nın bu uygulamayı başlatmasındaki amacı tasarruftur. Sağlığın tasarrufu olmaz. Başarılı bir sağlık hizmeti zamanında sunulan sağlık hizmeti demektir.Kamu sağlığının korunması sosyal devlet olmanın gereğidir.

Glokom ve katarakt sadece yaşlıların sorunu değildir. Doğumsal katarakt ve gelişimsel glokom birçok ülkede çocukluk çağı körlüğünün önemli nedenlerindendir. Erken müdahale kör edici hastalıkların birçoğundan kaçınabilmenin anahtarıdır. Dünya çapında milyonlarca insan düzeltilmemiş kırma kusurlarından dolayı işlevsel olarak kördür. Basit bir görme testi ve gözlüklerle bu insanların çoğunun görüşü yeniden kazandırılabilir.

Trafik kazaları azalır. Trafik kazalarında hey sene 11.000 insanımız canını kaybetmekte, 20 milyarın üzerinde mal kayıpları meydana gelmedir. Görmeyi yeniden sağlamak ya da korumak az miktarda masrafla sağlanabilir ve böylece insanlar yoksulluktan da uzaklaştırılmış olur.  Onlar da kendilerini tamamen ailelerine topluma ve ulusal gelişime verebilirler. Detaylı net görmenin iş gücüne ve Ülke ekonomisine 25–30 milyar dolarlık bir katma değer oluşturulabilir Yeterli görme keskinliği olmadan öğretim ve eğitim olmaz. Devletin yapmış olduğu sağlık yardımları bir anlamda göz sağlığı için koruyucu sağlık hizmeti görevi yapmaktadır. Toplumların eğitim ve kültür seviyelerinin gelişmesi, özetle çağdaş bir toplum olmak için, Göz sağlığı, yeterli görme keskinliği,  TC Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı için öncelikli bir konu haline getirilmelidir.

Yukarda açıkladığımız gerekçelerle, SGK, SUT'da gerekli düzenlemeleri acil olarak yapmalıdır. Çerçeve hakediş süresinin 3 seneden 2 seneye indirilmesi ve  0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi "cam numarası değiştiğinde yenilenir" şeklinde yeniden düzenlenmesi vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecektir.

Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi 

Bu haber toplam 4118 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim